Skip to main content

Στην Κωνσταντινούπολη Ευρωπαίοι δήμαρχοι για στήριξη στον Ιμάμογλου

REUTERS/Dilara Senkaya

Μεταξύ των δημάρχων θα είναι και ο Κώστας Μπακογιάννης

Θέλοντας να εκφράσουν εμπράκτως τη στήριξή τους στον Εκρέμ Ιμάμογλου, δήμαρχοι από διάφορες πόλεις της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και ο Κώστας Μπακογιάννης, θα επισκεφτούν αύριο την Κωνσταντινούπολη. Όπως έγινε γνωστό θα συμμετέχουν σε εκδήλωση, που θα οργανωθεί στο δημαρχείο της πόλης, με θέμα «Πόλεις: Δημοκρατία και Ανάπτυξη».

Οι δήμαρχοι της Αθήνας, του Ανόβερου, του Παρισιού και της Φλωρεντίας, καθώς και ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Eurocities, θα συζητήσουν για τον κεντρικό ρόλο και τη συνεργασία των πόλεων σε θέματα που μεταξύ άλλων αφορούν την προστασία της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Χαιρετισμό θα απευθύνουν επίσης μέσω Διαδικτύου οι δήμαρχοι των Λιντς (Αυστρία), Βουδαπέστης (Ουγγαρία), Ουτρέχτης (Ολλανδία) και Αμβούργου (Γερμανία).

Υπενθυμίζεται ότι έξι μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, επιβλήθηκε στο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης κ. Ιμάμογλου, ποινή φυλάκισης περίπου 2,5 ετών και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του. Η απόφαση προκάλεσε πολιτικό «σεισμό» τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας, όσο και εκτός συνόρων.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ήταν από τους πρώτους που επικοινώνησε με τον κ. Ιμάμογλου μεταφέροντάς του τη συμπαράσταση των Ευρωπαίων ομολόγων του, οι οποίοι μετέχουν στα δίκτυα διπλωματίας των πόλεων. «Μια αληθινά σκοτεινή μέρα για τη Δημοκρατία στη γειτονική Τουρκία. Η απόφαση στέρησης της ελευθερίας και των πολιτικών δικαιωμάτων ενός δημάρχου, συμμάχου της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της οικουμενικότητας προκαλεί θλίψη και οργή […] Είμαι βέβαιος πως ο λαός και η ιστορία θα τον δικαιώσουν», ανέφερε στην ανάρτησή του ο κ. Μπακογιάννης, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη στις αρχές Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πόλεις και στην προετοιμασία για την πρώτη σύνοδο του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων (B40 Balkan Cities Network Summit), που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο στην Αθήνα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ