Την περαιτέρω χαλάρωση των αυστηρών περιορισμών για τον κορωνοϊό συνεχίζει η Κίνα ανακοινώνοντας ότι από τις 8 Ιανουαρίου οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στην χώρα δεν θα χρειάζεται πια να παραμένουν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους.
Μετά από τρία χρόνια κλειστών συνόρων, η Κίνα εγκαταλείπει ουσιαστικά την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων κορωνοϊού και ανοίγει ξανά τις πόρτες της στον κόσμο για όσους διαθέτουν βίζα εργασίας, βίζα σπουδών ή θέλουν να επισκεφθούν την οικογένειά τους.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, όσοι φτάνουν στην Κίνα θα πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ Covid που έχει ληφθεί εντός 48 ωρών από την αναχώρηση. Προηγουμένως όσοι έφταναν στην Κίνα είχαν την υποχρέωση να παραμένουν για οκτώ ημέρες σε καραντίνα, οι πέντε εξ αυτών σε ξενοδοχείο καραντίνας ή κάποια κεντρική εγκατάσταση και οι υπόλοιπες τρεις ημέρες στο σπίτι.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διευκολύνει τις αιτήσεις βίζας για αλλοδαπούς που πρέπει να ταξιδέψουν στην Κίνα, ενώ ο εξερχόμενος τουρισμός θα ξαναρχίσει με προσοχή. Τα τρέχοντα όρια στον αριθμό των διεθνών πτήσεων μεταξύ της Κίνας και του υπόλοιπου κόσμου και της χωρητικότητας επιβατών θα καταργηθούν επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η χώρα υποβάθμισε επίσης τη διαχείριση του Covid από το ανώτατο επίπεδο στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο, καταργώντας ουσιαστικά τη νομική δικαιολογία για επιβολή αυστηρών περιορισμών. Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Υγείας δήλωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξάπλωση του ιού και δεσμεύτηκε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την καταστολή της έξαρσης του ιού.
«Η προτεραιότητά μας πρέπει τώρα να αλλάξει από την πρόληψη και τον έλεγχο της λοίμωξης στη θεραπεία, με στόχο τη διασφάλιση της υγείας, την πρόληψη σοβαρών ασθενειών και τη δυνατότητα σταθερής τακτικής μετάβασης καθώς προσαρμόζουμε την ανταπόκρισή μας στον Covid», ανέφερε ο Liang Wannian, ανώτερος υγειονομικός υπάλληλος που επιβλέπει την πορεία του κορωνοϊού καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.
Το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ενδέχεται επίσης να μειώσει τη συχνότητα αναφοράς των κρουσμάτων, προτιμώντας τελικά τη μηνιαία αναφορά από την τρέχουσα καθημερινή έκθεση, δήλωσε ο Li Qun, αξιωματούχος του CDC της Κίνας.
Η Επιτροπή Υγείας είπε επίσης ότι η Κίνα θα ενισχύσει τη θεραπεία ασθενών με βαριά νόσηση ενισχύοντας την προμήθεια ιατρικών συσκευών, όπως αναπνευστήρες, και τη χωρητικότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας. Επίσης, θα επαναχρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις καραντίνας σε νοσοκομεία για τη θεραπεία ασθενών με Covid. Η χώρα έχει ήδη αυξήσει το ποσοστό των κλινών ΜΕΘ από λιγότερο από 4 ανά 10.000 άτομα σε 10,6 σε περίπου ένα μήνα, ενώ άλλες 70.000 κλίνες σε ολόκληρη τη χώρα μπορούν να μετατραπούν για κλίνες εντατικής, δήλωσε ο Jiao Yahui, ανώτερος αξιωματούχος υγείας που επιβλέπει τα νοσοκομεία.
Σε μια άλλη ένδειξη υποβάθμισης των επιπτώσεων του ιού, η Επιτροπή Υγείας ανέφερε ότι πλέον δεν θεωρεί τον Covid-19 «πνευμονία» αλλά «μεταδοτική» ασθένεια, λιγότερο επικίνδυνη. Η πολύ μειωμένη μολυσματικότητα της παραλλαγή Όμικρον σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος του ιού που προέκυψε από τη Γουχάν σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι νοσούν μόνο με ήπιες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, δήλωσαν οι αρχές.
«Ο νέος κορωνοϊός θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμη», σύμφωνα με τη δήλωση. «Έχει γίνει πολύ λιγότερο απειλητικός από πριν και η ασθένεια που προκαλεί σταδιακά θα μετατραπεί σε μια κοινή αναπνευστική νόσο».
Η εγκατάλειψη της πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων Covid-19 έρχεται καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει ένα κύμα έξαρσης του ιού μετά την άρση των περιορισμών.
naftemporiki.gr