Skip to main content

Ιαπωνία: 17 θύματα της σφοδρής χιονόπτωσης τις τελευταίες μέρες

Mandatory credit Kyodo/via REUTERS

Πολλοί θάνατοι προκλήθηκαν από ανθρώπους που έπεσαν από στέγες ή θάφτηκαν κάτω από πυκνούς σωρούς χιονιού.

Η σφοδρή χιονόπτωση σε μεγάλα τμήματα της Ιαπωνίας έχει προκαλέσει το θάνατο 17 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 90, ενώ εκατοντάδες σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, δήλωσαν αξιωματούχοι της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών.

Ισχυρά χειμερινά μέτωπα έχουν οδηγήσει σε σφοδρή χιονόπτωση σε βόρειες περιοχές από την περασμένη εβδομάδα, εγκλωβίζοντας εκατοντάδες οχήματα στους αυτοκινητόδρομους, καθυστερώντας τις υπηρεσίες παράδοσης και προκαλώντας 11 θανάτους μέχρι το Σάββατο.

Περισσότερες χιονοπτώσεις το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων ανέβασαν τον αριθμό των νεκρών σε 17 και των τραυματιών σε 93 μέχρι το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών.

Πολλοί από αυτούς είχαν πέσει ενώ απομάκρυναν το χιόνι από στέγες ή είχαν θαφτεί κάτω από πυκνούς σωρούς χιονιού που γλίστρησαν από στέγες.

Οι δημοτικές υπηρεσίες κάλεσαν τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί όταν απομακρύνουν το χιόνι και να μην εργάζονται μόνοι τους.

Δεκάδες προβλήματα λόγω της χιονόπτωσης

Mandatory credit Kyodo/via REUTERS

Η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών δήλωσε ότι μια γυναίκα ηλικίας 70 ετών βρέθηκε νεκρή θαμμένη κάτω από έναν παχύ σωρό χιονιού σε στέγη που έπεσε ξαφνικά πάνω της στην πόλη Ναγκάι του νομού Γιαμαγκάτα, περίπου 300 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο, όπου το χιόνι συσσωρεύτηκε σε ύψος μεγαλύτερο των 80 εκατοστών το Σάββατο.

Πολλές περιοχές της βορειοανατολικής Ιαπωνίας ανέφεραν τριπλάσια μέση χιονόπτωση για την εποχή.

Το βαρύ χιόνι κατέρριψε έναν πύργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο βορειότερο κύριο νησί της Ιαπωνίας, αφήνοντας περίπου 20.000 σπίτια χωρίς ρεύμα το πρωί των Χριστουγέννων, αν και η ηλεκτρική ενέργεια αποκαταστάθηκε στις περισσότερες περιοχές αργότερα την ίδια ημέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Βιομηχανίας.

Δεκάδες τρένα και πτήσεις διακόπηκαν στη βόρεια Ιαπωνία μέχρι την Κυριακή, αλλά έκτοτε τα δρομολόγια επανήλθαν ως επί το πλείστον, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών.

Στη Νιιγκάτα, γνωστή για την καλλιέργεια ρυζιού, ορισμένοι παραγωγοί μότσι – κολλώδη κέικ ρυζιού που αποτελούν βασικό συστατικό των εορταστικών γευμάτων για το νέο έτος – δήλωσαν ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην παράδοση και ότι τα μότσι τους μπορεί να μην φτάσουν εγκαίρως στους πελάτες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian