«Είμαι παππούς, έχω τέσσερα εγγόνια. Και απολαμβάνω το δικαίωμα των παππούδων να μπορούν να επιλέγουν τι θα κάνουν. Γι’ αυτό και ξεκαθάρισα ότι δεν με ενδιαφέρουν πολιτικές ή θεσμικές θέσεις, ούτε στην Ιταλία ούτε στο εξωτερικό»: Ο Μάριο Ντράγκι σε μια εκ βαθέων συνέντευξή του στην Corriere Della Sera δείχνει να ευχαριστιέται πολύ «τον ελεύθερο χρόνο του», μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία της Ιταλίας.
Ο «σούπερ Μάριο» εξομολογείται για το έργο του ως πρωθυπουργός, επιδεικνύοντας την αίσθηση του χιούμορ που ανέκαθεν τον διέκρινε. «Κάποιος είπε ότι αναζητήσατε αυτή την ελευθερία, επισπεύδοντας την πτώση της κυβέρνησής σας…», τον ρωτά ο δημοσιογράφος της Corriere. «Αν κοιτάξω τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε και κερδίσαμε σε μόλις 20 μήνες κυβέρνησης, πρέπει να γελάσω με αυτούς που είπαν ότι ήθελα να φύγω, φοβισμένος από την άβυσσο της ύφεσης. Θα έμενα λοιπόν ευχαρίστως για να ολοκληρώσω το έργο, αν μου επιτρεπόταν», λέει ο Ντράγκι.
«Τον Φεβρουάριο του 2021 που ανέλαβα την πρωθυπουργία , η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη. Η πανδημία σκότωνε εκατοντάδες ανθρώπους κάθε μέρα, η εκστρατεία εμβολιασμού ήταν στο επίκεντρο, η οικονομία βρισκόταν σε αδιέξοδο, υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα για την επαναλειτουργία των σχολείων. Τότε, καθώς άρχισε να φαίνεται το τέλος του τούνελ, ξέσπασε ο πόλεμος. Βρισκόμαστε πλέον σε ένα περίπλοκο διεθνές πλαίσιο, γεωπολιτικής αβεβαιότητας και παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης. Ωστόσο, η Ιταλία έδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει. Φέτος θα αναπτυχθούμε σχεδόν κατά 4%, περισσότερο από τη Γαλλία και τη Γερμανία, μετά από επτά συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της κυβέρνησής μου. Το δημόσιο χρέος αυτά τα δύο χρόνια μειώθηκε όσο ποτέ άλλοτε στη μεταπολεμική περίοδο και η Ιταλία είναι η μόνη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα που τα τελευταία χρόνια κατάφερε να αυξήσει τα μερίδια αγοράς της στις διεθνείς εξαγωγές».
Ευρωπαϊκή αδράνεια
«Ο πληθωρισμός έχει φέρει στις κεντρικές τράπεζες μια πρόκληση που δεν έχουν αντιμετωπίσει εδώ και πολύ καιρό», τονίζει ο Σούπερ Μάριο. «Η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών είναι απαραίτητη, διότι ο υψηλός πληθωρισμός αυξάνει την οικονομική και κοινωνική αβεβαιότητα, βλάπτει τους φτωχότερους και τελικά υπονομεύει την ανάπτυξη. Στην Ευρώπη, η κύρια αιτία του υψηλού ποσοστού πληθωρισμού, που μολύνει γρήγορα την υπόλοιπη οικονομία, είναι η τιμή της ενέργειας, την οποία ανέβασε η Ρωσία αρχίζοντας να μειώνει σκόπιμα τις προμήθειες φυσικού αερίου μήνες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία. Υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν τα ευρωπαϊκά κράτη μαζί και σε εθνικό επίπεδο σε αυτό το μέτωπο, ενώ η ευρωπαϊκή αδράνεια μπορεί να οδηγήσει σε κατακερματισμό με απρόβλεπτες συνέπειες . Η συμφωνία για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που επιτεύχθηκε τις τελευταίες ημέρες είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα, για το οποίο η Ιταλία αγωνίζεται εδώ και μήνες και τώρα πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά. Είναι επίσης προτεραιότητα οι κυβερνήσεις να συνεχίσουν να προστατεύουν τους πιο ευάλωτους. Από αυτή την άποψη, θα ήταν απαραίτητες νέες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα ακολουθήσουν το κοινό ταμείο για τη στήριξη της αγοράς εργασίας που υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας»
Δύσκολη η προοπτική ειρήνης
«Οι προοπτικές για ειρήνη σε εύλογο χρονικό διάστημα είναι δύσκολες ακόμα κι αν έχουν αλλάξει πολλά την τελευταία περίοδο: οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι πολύ πιο ανοιχτοί και η Κίνα φαίνεται να είναι πιο παρούσα στην επίτευξη μιας διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, το Κρεμλίνο έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι δεν θέλει ειρήνη. Η κυβέρνησή μου πάντα επιζητούσε την ειρήνη και προσπάθησε να διευκολύνει πιθανές μεσολαβήσεις. Αλλά μόνο ο Πρόεδρος Πούτιν μπορεί να βάλει τέλος σε αυτές τις σφαγές.Υποστηρίξαμε την Ουκρανία αμέσως, με πεποίθηση, μαζί με τους άλλους συμμάχους της G7, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και με αυτόν τον τρόπο δείξαμε ότι η Ιταλία μπορεί να είναι ηγετική χώρα στην Ευρώπη, όπως της αξίζει. Όσον αφορά την Ουκρανία, η κυβέρνηση ενήργησε μετά την πλήρη εντολή του Κοινοβουλίου: όλα τα κύρια κόμματα, ακόμη και η πρώτη δύναμη της αντιπολίτευσης, μας υποστήριξαν στην αποστολή όπλων στο Κίεβο,στην ανθρωπιστική υποστήριξη στους πρόσφυγες και σε όσους παρέμειναν στην Ουκρανία, στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στην αναζήτηση διαπραγμάτευσης, όπου είναι δυνατόν. Η θέση της Ιταλίας για τον πόλεμο ήταν πιθανώς ισχυρότερη και πιο αποφασιστική από ό,τι περίμεναν πολλοί παρατηρητές. Γνώριζα τους ισχυρούς δεσμούς του παρελθόντος μεταξύ Ιταλίας και Μόσχας, αλλά δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε απαθείς μπροστά στην επιθετικότητα και στις συστηματικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η κυβέρνηση Μελόνι
Ερωτηθείς για την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, που τον διαδέχθηκε, ο Ντράγκι λέει πώς δεν μπορεί να την κρίνει και ειδικά μετά από τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. «Η Μελόνι αποδείχθηκε ικανή ηγέτης και είχε ισχυρή εκλογική εντολή. Πρέπει να προσέξουμε να μην δημιουργήσουμε ένα νέο αρνητικό διεθνές κλίμα προς την Ιταλία. Η διατήρηση της αγκυροβόλησής μας στην Ευρώπη είναι ο καλύτερος τρόπος για να πολλαπλασιάσουμε το διεθνές μας βάρος».