Skip to main content

Κίνα: Εισάγει αυστηρούς κανόνες για τα «deepfakes» τον Ιανουάριο

Τον Ιανουάριο, η Κίνα θα εισαγάγει την πρώτη στο είδος της ρύθμιση γύρω από τα «deepfakes», καθώς το Πεκίνο αυστηροποιεί το πλαίσιο ελέγχου επί του περιεχομένου του διαδικτύου.

Τον Ιανουάριο, η Κίνα θα εισαγάγει την πρώτη στο είδος της ρύθμιση για τα λεγόμενα deepfakes, ενισχύοντας έτσι τον έλεγχο του περιεχομένου του διαδικτύου.

Τα deepfakes είναι συνθετικά παραγόμενες ή τροποποιημένες εικόνες ή βίντεο που δημιουργούνται με τη χρήση μιας μορφής τεχνητής νοημοσύνης. Η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τροποποίηση ενός υπάρχοντος βίντεο, για παράδειγμα με την τοποθέτηση του προσώπου ενός πολιτικού πάνω σε ένα υπάρχον βίντεο ή ακόμη και με τη δημιουργία ψεύτικου λόγου. Το αποτέλεσμα είναι κατασκευασμένα μέσα που φαίνονται να είναι αληθινά αλλά δεν είναι.

Ποιους κανόνες θα επιβάλει η Κίνα

Το Πεκίνο ανακοίνωσε τους κανόνες που διέπουν τις “τεχνολογίες βαθιάς σύνθεσης” νωρίτερα φέτος και τους οριστικοποίησε τον Δεκέμβριο. Θα τεθούν σε ισχύ στις 10 Ιανουαρίου.

Ακολουθούν ορισμένες από τις βασικές διατάξεις:

-Οι χρήστες πρέπει να δίνουν τη συγκατάθεσή τους εάν η εικόνα τους πρόκειται να χρησιμοποιηθεί.
-Οι υπηρεσίες αυτές δεν μπορούν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων.
-Οι υπηρεσίες βαθιάς σύνθεσης πρέπει να πιστοποιούν την πραγματική ταυτότητα των χρηστών.
-Το συνθετικό περιεχόμενο πρέπει να διαθέτει κάποιου είδους ειδοποίηση για να ενημερώνει τους χρήστες ότι η εικόνα ή το βίντεο έχει τροποποιηθεί με την τεχνολογία.
-Απαγορεύεται το περιεχόμενο που αντιβαίνει στους ισχύοντες νόμους, καθώς και το περιεχόμενο που θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και τα εθνικά συμφέροντα, βλάπτει την εθνική εικόνα ή διαταράσσει την οικονομία.

Πού στοχεύει η νομοθεσία

Από τα τέλη του 2020, η Κίνα προσπάθησε να περιορίσει τη δύναμη των τεχνολογικών κολοσσών της χώρας και εισήγαγε σαρωτικές ρυθμίσεις σε τομείς που κυμαίνονται από την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία έως την προστασία των δεδομένων. Αλλά έχει επίσης επιδιώξει να ρυθμίσει τις αναδυόμενες τεχνολογίες και έχει προχωρήσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στους κανόνες της για την τεχνολογία.

Νωρίτερα φέτος, η Κίνα εισήγαγε έναν κανόνα που διέπει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες τεχνολογίας μπορούν να χρησιμοποιούν αλγόριθμους συστάσεων, σε έναν άλλο νόμο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά.

“Οι κινεζικές αρχές είναι σαφώς πρόθυμες να πατάξουν την ικανότητα των αντι-καθεστωτικών στοιχείων να χρησιμοποιούν deepfakes ανώτερων ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του Σι Τζινπίνγκ, για να διαδώσουν αντι-καθεστωτική δήλωση”, δήλωσε στο CNBC ο Paul Triolo, επικεφαλής της τεχνολογικής πολιτικής στην εταιρεία συμβούλων Albright Stonebridge.

“Αλλά οι κανόνες καταδεικνύουν επίσης ότι οι κινεζικές αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν σκληρά ζητήματα διαδικτυακού περιεχομένου με τρόπους που λίγες άλλες χώρες κάνουν, επιδιώκοντας να προηγηθούν της καμπύλης, καθώς οι νέες τεχνολογίες, όπως το περιεχόμενο που δημιουργείται με τεχνητή νοημοσύνη, αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται στο διαδίκτυο”.

Η τεχνολογία βαθιάς σύνθεσης δεν είναι μόνο κακή. Μπορεί να έχει ορισμένες θετικές εφαρμογές σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη. Αλλά η Κίνα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον αρνητικό της ρόλο στην παραγωγή ψευδών πληροφοριών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC