Χρειάστηκε πάνω από δέκα μήνες συγκρούσεων στην Ουκρανία για να ακούσουμε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να κάνει λόγο για… πόλεμο.
Μεγάλο μέρος του κόσμου έχει παρακολουθήσει με τρόμο να εκτυλίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για δέκα μήνες, αλλά για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν ήταν καθόλου «πόλεμος», τουλάχιστον μέχρι αυτή την εβδομάδα.
Από την έναρξη της εισβολής, η Μόσχα χρησιμοποιεί τον όρο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Σε διάφορες περιστάσεις ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι η «επιχείρηση» ήταν μια αμυντική ενέργεια ενάντια στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά ή μια προσπάθεια απελευθέρωσης των Ρώσων από τους «Ναζί» στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρήση του όρου «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» από τον Πούτιν ήταν μέρος των προσπαθειών του να πείσει τον ρωσικό λαό ότι η χώρα δεν εισέρχεται σε πόλεμο, παρόλο που οι εν πολλοίς ανεπιτυχείς προσπάθειες της Ρωσίας να καταλάβει μεγάλες περιοχές της Ουκρανίας και πόλεων όπως το Κίεβο υποδηλώνουν το αντίθετο.
Η Ρωσία άσκησε επίσης αυστηρό έλεγχο στον τρόπο με τον οποίο τα κρατικά μέσα ενημέρωσης καλύπτουν τον πόλεμο, καθιστώντας παράνομη το να «ξεφεύγουν» από την επίσημη ρητορική του Κρεμλίνου. Ουσιαστικά η χρήση της λέξης «πόλεμος» για να περιγράψει τη σύγκρουση στην Ουκρανία είναι παράνομη στη Ρωσία από τον Μάρτιο. Σύμφωνα με το νόμο, όποιος διαδίδει «ψευδείς πληροφορίες» για τη σύγκρουση μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών.
Ωστόσο, κατά την χθεσινή του ομιλία ο Πούτιν χρησιμοποίησε τη λέξη «πόλεμος».
Πρόκειται την πρώτη γνωστή φορά που ο Ρώσος πρόεδρος παρέκκλινε δημόσια από την προσεκτικά σχεδιασμένη περιγραφή της εισβολής της Μόσχας, σχολιάζει το CNN.
«Στόχος μας δεν είναι να επιδεινώσουμε τη στρατιωτική σύγκρουση, αλλά αντίθετα, να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο» δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Μόσχα, κατά την παρουσία του σε συνεδρίαση του Κρατικού Συμβουλίου για την πολιτική για τη νεολαία. «Προσπαθούσαμε και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για αυτό» προσέθεσε.
Το σχόλιο του Πούτιν αντιμετωπίστηκε με κριτική από συμμάχους εκείνων που διώχτηκαν επειδή χρησιμοποίησαν προηγουμένως τη λέξη «πόλεμος» για να περιγράψουν την κατάσταση στην Ουκρανία, αναφέρει η Washington Post.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, ένας Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης προχώρησε σε προσφυγή για τη χρήση της λέξης «πόλεμος» από τον Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι «έσπασε» τον δικό του νόμο. Πρόκειται για τον Νικίτα Γιουφέρεφ, σύμβουλο της αντιπολίτευσης στην Αγία Πετρούπολη, ο οποίος ζήτησε από τους εισαγγελείς να ερευνήσουν τον Πούτιν για τη χρήση της λέξης «πόλεμος».
Σε ανοιχτή επιστολή, ζητάει από τον γενικό εισαγγελέα και τον υπουργό Εσωτερικών «να θεωρήσουν (τον Πούτιν) υπεύθυνο βάσει του νόμου για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων σχετικά με τις ενέργειες του ρωσικού στρατού». Ο ίδιος δήλωσε στο Reuters ότι γνωρίζει ότι η νομική του αμφισβήτηση δεν θα οδηγήσει πουθενά, αλλά την έχει καταθέσει για να αποκαλύψει την «αυθαιρεσία» του συστήματος.
«Είναι σημαντικό για μένα να το κάνω αυτό για να επιστήσω την προσοχή στην αντίφαση και την αδικία αυτών των νόμων που αυτός (ο Πούτιν) υιοθετεί και υπογράφει, αλλά τους οποίους ο ίδιος δεν τηρεί. Νομίζω ότι όσο περισσότερο μιλάμε για αυτό, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα αμφιβάλλουν για την ειλικρίνειά του, το αλάθητό του και τόσο λιγότερη υποστήριξη θα έχει», είπε χαρακτηριστικά.
naftemporiki.gr