Skip to main content

Qatargate: «Ξηλώνουν» διεφθαρμένους υπαλλήλους στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

REUTERS/Yves Herman

Σύμφωνα με πληροφορίες του naftemporiki.gr, απομακρύνονται υπάλληλοι και βοηθητικό προσωπικό Eυρωβουλευτών. Tι συμβούλευεσαν οι Βέλγοι δικηγόροι την Καϊλή.

Το Ευρωκοινοβούλιο είναι «ένα είδος Φαρ Ουέστ όπου ξένα καθεστώτα μπορούν να έρθουν και να κάνουν τα ψώνια τους», λέει ο Γάλλος σοσιαλιστής Ευρωβουλευτής, Ραφαέλ Γκλικσμάν, αναφερόμενος στο Qatargate. Ο Γκλικσμάν είναι πρόεδρος της ειδικής επιτροπής για τις ξένες παρεμβάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Πρέπει να καθαρίσουμε τους θεσμούς μας», προσθέτει ο Γάλλος ευρωβουλευτής. «Τα θεσμικά μας όργανα ήταν πολύ ανοιχτά στα συμφέροντα ξένων καθεστώτων, τα οποία είναι ολοένα και πιο πλούσια και διεφθαρμένα», υποστηρίζει ο Γκλικσμάν μιλώντας  στο France 2. Αναφέρει παραδείγματα: «Κατάρ, Ρωσία, Κίνα, Αζερμπαϊτζάν, μπορούν να έρθουν για …ψώνια».

Το σκάνδαλο Qatargate είναι «ένα τεράστιο σοκ», λέει και η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Φαμπιάν Κελέρ, του κόμματος Renew Europe. «Το σκάνδαλο αυτό ανέδειξε το ζήτημα της επιρροής της ξένης παρέμβασης». Κάτι που όμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «έχει γνώση εδώ και αρκετά χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», ήδη απομακρύνονται από το Ευρωκοινοβούλιο υπάλληλοι και βοηθητικό προσωπικό ευρωβουλευτών και από διάφορες υπηρεσίες, για τους οποίους υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι είχαν εμπλακεί στο Qatargate. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι στο σκάνδαλο διαφθοράς έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο οι μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου, αξιοποιώντας και το γεγονός ότι στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο ζουν και εργάζονται πολλοί Μαροκινοί.

Καθώς, όλο και περισσότερες λεπτομέρειες έρχονται στο φως για τις έρευνες για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,  ένα πράγμα γίνεται σαφές: «Η βελγική δικαιοσύνη έκανε αυτό που δεν κατάφερε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρό.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να διαθέτει πολλά μέσα για να ρυθμίζει τα του οίκου του, αλλά προφανώς το σύστημα «αυτορρύθμισης», δεν φτάνει.

Η βελγική αστυνομία και η δικαιοσύνη λειτούργησαν υποδειγματικά, συλλαμβάνοντας τους τέσσερις υπόπτους για το σκάνδαλο. Βρήκε μάλιστα τον τρόπο να συλλάβει την Εύα Καϊλή στις 9 Δεκεμβρίου, αν και αυτή απολάμβανε ασυλίας ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πιέσεις στην Καϊλή για συμβιβασμό

Βελγικές νομικές πηγές αποκάλυψαν στην Νaftemporiki.gr ότι οι Βέλγοι δικηγόροι της Εύας Καϊλή την πιέζουν να ομολογήσει τα πάντα, ώστε να υπάρξει ένας συμβιβασμός, σήμερα. Αλλωστε, ακόμη και αν το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει μέχρι την καταδίκη, η δέσμευση της Καϊλή υπέρ του Κατάρ, ήταν συνεχής. Μόνο που το Κατάρ είναι η κορυφή του παγόβουνου. Αργά το απόγευμα αναμένεται η απόφαση των δικαστικών αρχών για την προφυλάκιση ή μη της Εύας Καϊλή, όπως δήλωσε ο ένας από τους δύο δικηγόρους της, Αντρέ Ριζόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της απολογίας της στο προδικαστικό συμβούλιο για την υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη συμμετοχή του Κατάρ (Qatargate).

Η δωροδοκία χρησιμοποιείται πλέον στρατηγικά ως μέσο εξωτερικής πολιτικής. Για παράδειγμα, το Αζερμπαϊτζάν, προσπάθησε να καλλιεργήσει μια θετική εικόνα και να επηρεάσει μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και πολιτικούς στις χώρες της ΕΕ. Στόχος ήταν η υποστήριξη εξωτερικής πολιτικής του Μπακού και επίσης η  υποβάθμιση των καταγγελιών για αυταρχικό στυλ διακυβέρνησης του προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ εναντίον πολιτικών του αντιπάλων και υποστηρικτών της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αζερμπαϊτζάν. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ιταλός συντηρητικός βουλευτής Λούκα Βολοντέ και δύο Αζέροι καταδικάστηκαν σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης το 2021 για διαφθορά υπέρ του Αζερμπαιτζάν.

ΕΕ και αυταρχικά καθεστώτα

Η εισαγγελία του Μονάχου συνεχίζει  επίσης την έρευνα εναντίον του Γερμανού Χριστιανοδημοκράτη πολιτικού Άξελ Φίσερ, του πολιτικού του CSU Έντουαρντ Λίντνερ και του γιου του και πρώην υπαλλήλου εταιρείας λόμπι, Ο Λίντνερ που ανήκει στην Χριστιανοκοινωνική Ενωση της Βαυαρίας(CSU), κατηγορείται ότι έλαβε περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ από το Αζερμπαϊτζάν μεταξύ 2008 και 2016 και διοχέτευσε ένα ποσό σε μέλη των κοινοβουλίων στο Βέλγιο και τη Γερμανία. Τα ποσά αυτά δίνονταν μέσω βρετανικών εταιρειών και μυστικών λογαριασμών σε χώρες της Βαλτικής.

Ο Αμερικανός Πολ Μάναφορτ, πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, λειτούργησε επίσης ως μεσολαβητής και σε άλλες υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και για τον φιλορώσο, πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ο Μάναφορτ  είχε προσλάβει μάλιστα πρώην κορυφαίους Ευρωπαίους πολιτικούς, για το σκοπό αυτό. Το FBI τον ερεύνησε για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και απόκρυψη των δραστηριοτήτων του λόμπι, μεταξύ άλλων.

Ο Μάναφορτ καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή και τραπεζική απάτη, αλλά ο Τραμπ του έδωσε χάρη το 2020.

Βιομηχανία «διαφθοράς»

Η νομική υποστήριξη και οι διάφορες μορφές λόμπι έχουν από καιρό λάβει μεγάλες διαστάσεις. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, λειτουργεί μια ολόκληρη «βιομηχανία» με δικηγόρους, λογιστές, κτηματομεσίτες και δημοσιοσχεσίτες, που βοηθάνε Ρώσους ολιγάρχες. Με τη βοήθειά τους, αυτοί οι Ρώσοι κατάφεραν να δημιουργήσουν επιρροή στο βρετανικό κατεστημένο με τα χρόνια.

Στο σημερινό σκάνδαλο, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντέδρασαν άμεσα ανακοινώνοντας μέτρα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε στις 15 Δεκεμβρίου νέα μέτρα κατά της διαφθοράς: μεταξύ άλλων, θα επεκταθεί το μητρώο των λόμπι και θα συσταθεί επιτροπή δεοντολογίας. Ωστόσο, ειδικοί όπως ο διευθυντής της Διεθνούς Διαφάνειας, Μισέλ φαν Χούλτεν ζητούν  ριζικές αλλαγές στο πλαίσιο. Απαιτεί αυστηρότερους κανόνες για πρώην μέλη του κοινοβουλίου και επιτρόπους που, ως μεσάζοντες, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γνώση και τις επαφές τους επωφελώς για άλλα κράτη και οργανισμούς.