Skip to main content

Ισχυρή χιονοθύελλα και παγωμένες θερμοκρασίες αναμένονται σε ΗΠΑ και Καναδά

REUTERS/Drone Base

Καθώς η καταιγίδα θα εξελίσσεται, οι μετεωρολόγοι αναμένουν ότι θα μετατραπεί σε «κυκλώνα-βόμβα», επειδή θα εντείνεται με ταχείς ρυθμούς.

Μια ισχυρή αρκτική χειμωνιάτικη καταιγίδα θα διασχίσει τις ΗΠΑ και τον Καναδά αυτή την εβδομάδα, φέρνοντας μαζί της καταστροφικό χιόνι και παγωμένες θερμοκρασίες.

Η καταιγίδα ξεκίνησε από τον βορειοδυτικό Ειρηνικό την Τρίτη και από το πρωί της Τετάρτης έχει φτάσει ανατολικά μέσω των Βραχωδών Όρεων. Στη συνέχεια αναμένεται να πλήξει τις Μεγάλες Λίμνες αργότερα αυτή την εβδομάδα και θα μετατραπεί σε “κυκλώνα-βόμβα” μέχρι τις αρχές της Παρασκευής.

Προβλήματα στις πτήσεις

Η καταιγίδα έχει ήδη διαταράξει τα ταξίδια πολλών ενόψει των εορτών. Μεγάλες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ, όπως η United, η American, η Delta και η Southwest, έχουν εκδώσει απαλλαγή από τα τέλη σε ταξιδιώτες που επιθυμούν να αναβάλουν τις πτήσεις τους εν όψει της μεγάλης καταιγίδας.

Περισσότεροι από 70 εκατομμύρια άνθρωποι από την Πολιτεία Ουάσινγκτον έως το Μέριλαντ βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για χειμερινό καιρό. Στο Βανκούβερ και το Σιάτλ, οι πτήσεις ακυρώθηκαν την Τρίτη, καθώς η καταιγίδα άρχισε να πλήττει την περιοχή.

Καθώς κινείται ανατολικά, η καταιγίδα αναμένεται να ρίξει βαρύ χιόνι σε μεγάλα αεροδρόμια των μεσοδυτικών πολιτειών, στο Ντιτρόιτ και το Σικάγο, μέχρι την Πέμπτη. Αναμένεται επίσης να προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές ρεύματος στην περιοχή.

Σημαντική απειλή το φαινόμενο του «κυκλώνα-βόμβα»

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης έκανε λόγο για ένα χειμερινό καιρικό φαινόμενο που συμβαίνει σπάνια, ειδικά καθώς η καταιγίδα φτάνει στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, όπου η πίεσή της αναμένεται να φτάσει το ισοδύναμο ενός τυφώνα κατηγορίας 3.

Το παράρτημα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του Σικάγο προειδοποίησε για “σημαντική απειλή για τη ζωή όσων εγκλωβιστούν στην καταιγίδα”, καθώς η ταχύτητα του ανέμου αναμένεται να ξεπεράσει τα 55 μίλια/ώρα (88,5 χλμ/ώρα).

Καθώς η καταιγίδα θα εξελίσσεται, οι μετεωρολόγοι αναμένουν ότι θα μετατραπεί σε “κυκλώνα-βόμβα”, επειδή θα εντείνεται με ταχείς ρυθμούς.

Η καταιγίδα θα φέρει επίσης απειλητικές για τη ζωή ψυχρές θερμοκρασίες που θα είναι 40 βαθμούς Φαρενάιτ κάτω από το μέσο όρο. Κάθε πολιτεία στις ηπειρωτικές ΗΠΑ θα μπορούσε να δει θερμοκρασίες κάτω από 20F (-6C) την παραμονή των Χριστουγέννων, δήλωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC