Skip to main content

Γερμανία: Ένοχη για εγκλήματα πολέμου 97χρονη που ήταν δακτυλογράφος των Ναζί

Christian Charisius/Pool via REUTERS

Δικάστηκε με βάση τη νομοθεσία για τους ανήλικους επειδή την εποχή διάπραξης των εγκλημάτων ήταν μόλις 18 ετών.

Για συνέργεια σε δολοφονίες περισσότερων από 10.505 ανθρώπων καταδικάστηκε μια 97χρονη γυναίκα η οποία εργαζόταν ως δακτυλογράφος σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η 97χρονη Η Ίρμγκαρντ Φίρχνερ είχε προσληφθεί ως δακτυλογράφος στο Στούτχοφ, και εργάστηκε εκεί την περίοδο από το 1943 έως το 1945. Είναι από τις λίγες γυναίκες που δικάστηκαν για ναζιστικά εγκλήματα εδώ και δεκαετίες.

Η Φίρχνερ κατηγορείται ότι δακτυλογραφούσε τις διαταγές του αξιωματικού των SS και διαχειριζόταν την αλληλογραφία του. Καταδικάστηκε από το περιφερειακό δικαστήριο της πόλης Ιτσεχό της βόρειας Γερμανίας με βάση τη νομοθεσία για τους ανήλικους επειδή την εποχή διάπραξης των εγκλημάτων ήταν μόλις 18 ετών.

Ωστόσο, ο δικαστής ανέφερε ότι γνώριζε πλήρως τι συνέβαινε στο στρατόπεδο, όπου εκτιμάται ότι περίπου 65.000 άνθρωποι- ανάμεσά τους αιχμάλωτοι πολέμου και Εβραίοι που έπεσαν θύματα της ναζιστικής εκστρατείας εξόντωσης- πέθαναν υπό φρικτές συνθήκες.

Η έναρξη της δίκης της Φίρχνερ καθυστέρησε τον Σεπτέμβριο του 2021 όταν η κατηγορούμενη διέφυγε από τον οίκο ευγηρίας όπου φιλοξενείται και κατευθύνθηκε προς έναν σταθμό του μετρό. Συνελήφθη όμως λίγες ώρες αφότου δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο.

Η ίδια είχε εκφράσει μεταμέλεια στη διάρκεια της δίκης σπάζοντας για πρώτη φορά τη σιωπή της. Η δημόσια κατήγορος Μάξι Βάντσεν ζήτησε από τους δικαστές να της επιβάλουν διετή ποινή φυλάκισης με αναστολή, τη μεγαλύτερη δυνατή χωρίς υποχρεωτικό εγκλεισμό. «Αυτή η δίκη έχει εξαιρετικά μεγάλη ιστορική σημασία», δήλωσε η Βάντσεν προσθέτοντας ότι ενδεχομένως να είναι «εξαιτίας της παρόδου των ετών, η τελευταία του είδους».

naftemporiki.gr