Η Ζαπορίζια και ο δυτικός τομέας του Νοτνέτσκ, είναι ψηλά στις «υποψηφιότητες» των περιοχών που εκτιμάται πως οι Ουκρανοί θα πραγματοποιήσουν μια νέα αντεπίθεση , σύμφωνα με την Κίμπερλι Κάγκαν, ιδρύτρια του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Μελέτη του Πολέμου ( ISW).
Για τους Ρώσους από την άλλη, σύμφωνα με την Κάγκαν, που μίλησε στο Bloomberg, o χειμώνας είναι μια από τις καλύτερες εποχές για τη διεξαγωγή πολέμου ελιγμών στην Ουκρανία, με μηχανοκίνητα μέσα, καθώς το έδαφος είναι επίπεδο, με υδάτινα στοιχεία και είναι ευκολότερο να το διασχίσουν παρόλο τον πάγο.
«Οι Ρώσοι είναι εξοικειωμένοι με αυτού του είδους τις χειμερινές μάχες- ο χειμώνας τους συμβαίνει κάθε χρόνο» λέει χαρακτηριστικά.
Η κατάσταση στα μέτωπα
Αυτή τη στιγμή στο πεδίο της μάχης, οι Ρώσοι βρίσκονται σε επίθεση σε έναν τομέα της περιοχής του Ντονέτσκ που εκτείνεται από την ομώνυμη πόλη μέχρι την πόλη Μπαχμούτ, για την οποία διαβάζουμε πολλά στις ειδήσεις. Τα άλλα μέτωπα, βρίσκονται στη Ζαπορίζια και στο δυτικό Ντονέτσκ, στο Λουχάνσκ και στην Χερσώνα. Εκεί οι Ρώσοι βρίσκονται σε άμυνα, διεξάγοντας επιθέσεις φθοράς κατά των υποδομών εν αναμονή της ουκρανικής αντεπίθεσης, την οποία οι Ουκρανοί έχουν πει ότι θα εξαπολύσουν
Για την Κίμπερλι Κάγκαν, οι Ρώσοι δεν θα ξεμείνουν από πυραύλους, καθώς διαπραγματεύονται με τους Ιρανούς για επιπλέον μη επανδρωμένα αεροσκάφη, και επικεντρώνονται στο να διασφαλίσουν ότι θα έχουν τη δυνατότητα να αναπληρώσουν τα τεράστια αποθέματα που καταναλώνουν σε αυτή την εκστρατεία.
Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ και οι πυρηνικές απειλές
Στην ερώτηση αν η άμεση εμπλοκή των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη μάχη παραμένει ταμπού για τη δυτική πλευρά, η επικεφαλής του ISW υπογραμμίζει «Νομίζω ότι ο Πούτιν δεν θέλει να το μάθει. Δεν έχει επαρκές ανθρώπινο δυναμικό και πόρους για να συνεχίσει τις προόδους του στο εσωτερικό της Ουκρανίας. Και έχει υποτιμήσει κατά πολύ την προθυμία των κρατών-συνιστωσών του ΝΑΤΟ να υποστηρίξουν την υπεράσπιση των συνόρων της Ουκρανίας, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την άμυνα και την ασφάλεια της Δύσης».
Παράλληλα, η Κάγκαν θεωρεί ότι ο Πούτιν δεν μπορεί να διακινδυνεύσει τη διεξαγωγή ενός περιορισμένου πυρηνικού πλήγματος που δεν είναι αποφασιστικό. ‘
Πάντως σχετικά με την τελική έκβαση του πολέμου, λέει πως η Δύση δεν θα πρέπει να νοιάζεται για το αν η Ουκρανία θα δεχτεί μια ειρηνική διευθέτηση. Η Δύση θα πρέπει να σκέφτεται ποιους όρους θα πρέπει να αναγκάσει τον Πούτιν να αποδεχθεί μια ειρηνική διευθέτηση. Με άλλα λόγια, η Ουκρανία πρέπει να επιδιώξει αυτή τη νίκη.
Ο αντίκτυπος για τις ΗΠΑ
«Οι ΗΠΑ έχουν ζωτικό εθνικό συμφέρον να διασφαλίσουν ότι οι Ρώσοι δεν αποτελούν στρατιωτική απειλή για την ευρωπαϊκή ήπειρο. Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε έναν κόσμο όπου πιστεύουν ότι μπορούν να επιλέγουν ποιες απειλές πρέπει να αντιμετωπίσουν και να αποφασίζουν ποιες θα θέσουν σε προτεραιότητα. 0» αναφέρει η Κάγκαν γιαυτό ο συγκεκριμένος πόλεμος δενπρέπει αποσπά την προσοχή τους από τις απειλές της Κίνας και του Ιράν.
«Όσο περισσότερο διαρκεί, τόσο πιο πιθανό είναι οι αντίπαλοί της να πιέσουν τα πράγματα »
«Υπάρχουν απειλές για την ασφάλεια σε πολλές περιοχές του κόσμου. Οι ΗΠΑ πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους προσέγγιση και να αναγνωρίσουν την πολλαπλότητα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν και, ως εκ τούτου, να προετοιμαστούν για απειλές σε πολλές περιοχές αντί να προσπαθούν να επικεντρωθούν στενά σε μια απειλή από μία. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εμπλακεί ενεργά σε συγκρούσεις σε όλες αυτές τις περιοχές Αντίθεταπρέπει να προετοιμαστεί για συγκρούσεις στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τον Ειρηνικό, μεταξύ άλλων, σε άλλες περιοχές. Δεν έχει την πολυτέλεια της επιλογής, διότι οι εχθροί και οι αντίπαλοί μας θα επιλέξουν πότε και πού θα την πολεμήσουν»
«Ούτε τα αποτελέσματα στον πόλεμο κατά της Ουκρανία είναι ασύνδετα. Το να σταματήσουμε τον Πούτιν στέλνει ένα μήνυμα στον Σι. Το να συναινέσουμε στον Πούτιν στέλνει ένα άλλο, πολύ επικίνδυνο μήνυμα» καταλήγει
naftemporiki.gr