Skip to main content

Τα ρωσικά στρατεύματα ξεκινούν γυμνάσια στη Λευκορωσία

Στη Λευκορωσία βρίσκονται 9.000 Ρώσοι στρατιωτικοί. Στο Μινσκ φτάνει σήμερα ο Πούτιν.

Γυμνάσια θα αρχίσουν να διεξάγουν τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία από τον Οκτώβριο και αποτελούν μέρος «περιφερειακού σχηματισμού».

Την είδηση ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Τα γυμνάσια θα επιτρέψουν να γίνει η «τελική αποτίμηση του αξιόμαχου και της ετοιμότητας των μονάδων» αφού ολοκληρωθούν, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Δεν είναι σαφές πότε ή πού ακριβώς θα γίνουν τα «γυμνάσια» αυτά.

Υπενθυμίζεται ότι το λευκορωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τον Οκτώβριο πως 9.000 Ρώσοι στρατιωτικοί αναπτύσσονται στην επικράτεια προκειμένου να συγκροτηθεί «περιφερειακός σχηματισμός» για να προστατεύει τα σύνορα της χώρας, η οποία γειτονεύει με την Ουκρανία.

Η Λευκορωσία αποτέλεσε σημαντική δίοδο των ρωσικών δυνάμεων για την εισβολή τους στην Ουκρανία, στην πρώτη φάση του πολέμου.

Στη Λευκορωσία ο Πούτιν σήμερα

Την πρώτη του επίσκεψη μετά από τρία χρόνια πραγματοποιεί σήμερα στη Λευκορωσία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Πούτιν, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει ελάχιστα ταξίδια εκτός Ρωσίας από την έναρξη της πανδημίας το 2020, θα ταξιδέψει στο Μινσκ σήμερα, Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντήσει στο Μινσκ τον πρόεδρο της χώρας και στενό του σύμμαχο, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για την «ρωσολευκορωσική ενσωμάτωση», καθώς οι δύο χώρες έχουν υπογράψει πολλές συμφωνίες συνεργασίας στον οικονομικό και στρατιωτικό τομέα. «Οι πρόεδροι θα δώσουν προτεραιότητα σε ζητήματα ασφαλείας και θα ανταλλάξουν απόψεις για την κατάσταση στην περιοχή και τον κόσμο», αναφέρει η λευκορωσική προεδρία στην ανακοίνωσή της.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Πούτιν ενδέχεται να επιδιώξει να πείσει τον Λουκασένκο να αναπτύξει Λευκορώσους στρατιώτες δίπλα στις ρωσικές δυνάμεις σε μια κοινή επίθεση στην Ουκρανία. Ωστόσο, από μεγάλη μερίδα αναλυτών κάτι τέτοιο δεν θεωρείται πιθανό για τον Λουκασένκο που μέχρι στιγμής αν και επέτρεψε στις ρωσικές δυνάμεις να εισβάλουν από το έδαφος της χώρας του τον Φεβρουάριο, δεν έχει δείξει πρόθυμος να εισέλθει στον πόλεμο.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα είδους περισπασμού καθώς ο Ρώσος ηγέτης μπορεί να προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή της στρατιωτικής ηγεσίας της Ουκρανίας για να απομακρύνει τις δυνάμεις της από τις σκληρές μάχες στα ανατολικά προς τα σύνορα με τη Λευκορωσία στο βορρά.

naftemporiki.gr