«Ο δρόμος της διπλωματίας μπορεί να φαίνεται περίπλοκος και απογοητευτικός. Αλλά η πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση απαιτεί τόσο το όραμα όσο και το θάρρος για να κάνει κανείς αυτό το ταξίδι», σημειώνει ο βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης Χένρι Κίσιντζερ σε άρθρο του στο περιοδικό Spactator.
Στο άρθρο με τίτλο «Πώς να αποφευχθεί ένας ακόμα παγκόσμιος πόλεμος», ο Κίσιντζερ δηλώνει ότι πλησιάζει η ώρα για μια ειρήνη μέσω διαπραγμάτευσης στην Ουκρανία προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος ενός ακόμα καταστροφικού παγκόσμιου πολέμου.
«Η αναζήτηση για ειρήνη και τάξη έχει δύο συνιστώσες που μερικές φορές αντιμετωπίζονται ως αντιφατικές: την επιδίωξη στοιχείων ασφάλειας και την απαίτηση για πράξεις συμφιλίωσης. Αν δεν μπορέσουμε να πετύχουμε και τα δύο, δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε κανένα από τα δύο», λέει χαρακτηριστικά.
«Βρίσκεται σήμερα ο κόσμος σε ένα σημείο καμπής στην Ουκρανία καθώς ο χειμώνας επιβάλλει μια παύση στις μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί; Έχω εκφράσει επανειλημμένα την υποστήριξή μου για τη συμμαχική στρατιωτική προσπάθεια να αποτρέψει την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πλησιάζει όμως η ώρα να αξιοποιήσουμε τις στρατηγικές αλλαγές που έχουν ήδη επιτευχθεί και να τις ενσωματώσουμε σε μια νέα δομή για την επίτευξη ειρήνης μέσω διαπραγματεύσεων», αναφέρει προειδοποιώντας παράλληλα ότι τα όνειρα για διάλυση της Ρωσίας μπορεί να εξαπολύσουν πυρηνικό χάος.
«Το προτιμώμενο αποτέλεσμα για μερικούς είναι να καταστεί η Ρωσία ανίκανη από τον πόλεμο. Διαφωνώ. Παρά την τάση της για βία, η Ρωσία έχει συμβάλει καθοριστικά στην παγκόσμια ισορροπία και στην ισορροπία δυνάμεων για πάνω από μισή χιλιετία. Ο ιστορικός της ρόλος δεν πρέπει να υποβαθμιστεί. Οι στρατιωτικές αποτυχίες της Ρωσίας δεν έχουν εξαλείψει την παγκόσμια πυρηνική της εμβέλεια, επιτρέποντάς της να απειλήσει με κλιμάκωση στην Ουκρανία», υποστηρίζει.
«Ακόμη και αν αυτή η ικανότητα μειωθεί, η διάλυση της Ρωσίας ή η καταστροφή της ικανότητάς της για στρατηγική πολιτική θα μπορούσε να μετατρέψει την επικράτειά της που περιλαμβάνει 11 ζώνες ώρας σε αμφισβητούμενο κενό. Οι ανταγωνιστικές της κοινωνίες ενδέχεται να αποφασίσουν να επιλύσουν τις διαφορές τους με τη βία. Άλλες χώρες μπορεί να επιδιώξουν να επεκτείνουν τις αξιώσεις τους με τη βία. Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι θα επιδεινωθούν από την παρουσία χιλιάδων πυρηνικών όπλων που καθιστούν τη Ρωσία μία από τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου», προσθέτει.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κίσιντζερ, που ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπό τους προέδρους Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ, έχει συναντήσει πολλές φορές τον Βλαντίμιρ Πούτιν από τότε που εκείνος ανήλθε στην προεδρία το 2000. Επίσης στην πρώτη φάση του πολέμου είχε δηλώσει ότι η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία για να τελειώσει ο πόλεμος.
naftemporiki.gr