Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση ενός υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας στη Μαύρη Θάλασσα, που θα συνδέει τη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν με χώρες της ΕΕ μεταφέροντας «πράσινη» ενέργεια.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν συναντήθηκε με ηγέτες των τεσσάρων χωρών που συμμετέχουν στο έργο. Πρόκειται για τις χώρες του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας. Οι ηγέτες τους υπέγραψαν το Σάββατο τη σχετική συμφωνία.
Η συμφωνία αφορά καλώδιο 1.000 MW με μήκος 1.100 χιλιομέτρων για τη μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το Αζερμπαϊτζάν στη Ρουμανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Λεπτομέρειες για τη συνολική αξία του έργου δεν έχουν γίνει γνωστές. Τα σχέδια για τη γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας, την πρώτη που συνδέει άμεσα την ΕΕ με την περιοχή του Καυκάσου, αποτελούν μέρος των προσπαθειών του μπλοκ να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας και να διατηρήσει το επίπεδο των τιμών.
«Από την αρχή του πολέμου της Ρωσίας, αποφασίσαμε να γυρίσουμε την πλάτη μας στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και να διαφοροποιηθούμε επιλέγοντας αξιόπιστους ενεργειακούς εταίρους, και αυτό λειτουργεί», δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν από το Βουκουρέστι. «Το ηλεκτρικό καλώδιο της Μαύρης Θάλασσας είναι μια νέα διαδρομή γεμάτη ευκαιρίες, καθώς θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους γείτονές μας στη Μολδαβία, στα Δυτικά Βαλκάνια και, φυσικά, στην Ουκρανία».
Πέρα από τη Ρουμανία, το καλώδιο θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια στην Ουγγαρία. Η λεπτομερής μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους και η κατασκευή να ολοκληρωθεί μέσα σε έξι χρόνια.
Μόλις ολοκληρωθεί, η γραμμή θα ενισχύσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν στην ΕΕ, με τη χώρα να υπολογίζει την ισχύ της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα 27 γιγαβάτ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Ιλχάμ Αλίγιεφ. Το Αζερμπαϊτζάν εξελίσσεται σε ένα ολοένα και πιο σημαντικό εταίρο για τις ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό: Τουλάχιστον 10 έχουν συνάψει συμφωνίες με το Μπακού για την εισαγωγή περισσότερου φυσικού αερίου του σε μια προσπάθεια να μειωθεί η εξάρτηση από τις ρωσικές προμήθειες. Η χώρα σχεδιάζει να αυξήσει τις ροές φυσικού αερίου προς την ΕΕ στα 11,6 δισ. κυβικά μέτρα το επόμενο έτος, δήλωσε ο Αλίγιεφ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις δήλωσε: «Δεδομένου του σημερινού πλαισίου ασφάλειας που χαρακτηρίζεται από στρατιωτική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας, χρειάζεται να συνεργαστούμε καλύτερα και να δείξουμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη για να μετριαστούν οι κοινές προκλήσεις».
«Η ενεργειακή μας συνεργασία ανταποκρίνεται σε μια στρατηγική ώθηση. Θα βελτιώσει την ενεργειακή μας ανθεκτικότητα και θα διασφαλίσει τη διαφοροποίηση των διόδων προσφοράς και μεταφοράς. Είναι κάτι που καθορίζεται από την αγορά, δεδομένης της αυξημένης ζήτησης για ενέργεια στην Ευρώπη», πρόσθεσε.
naftemporiki.gr