Ο συλληφθείς Φραντσέσκο Τζιόρτζι, σύντροφος της τέως αντιπροέδρου της Ευρωβουλής Εύας Καϊλή ομολόγησε ότι ήταν μέλος μιας οργάνωσης που εργάζεται για τα συμφέροντα του Κατάρ, αλλά και του Μαρόκου.
Την εμπλοκή του Μαρόκου στο σκάνδαλο επιβεβαίωσε και ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν.
Η έρευνα που αφορά τώρα το Κατάρ θα αφορούσε στην πραγματικότητα το Μαρόκο. Ο υπουργός δεν ανέφερε ονομαστικά τη βορειοαφρικανική χώρα, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι είχε προσπαθήσει να επηρεάσει τα αλιευτικά δικαιώματα στη Μεσόγειο που διαπραγματεύονται μεταξύ του Ραμπάτ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) καθώς και τη διαχείριση της μουσουλμανικής πίστης στο Βέλγιο.
Στο επίκεντρο του μαροκινού σκέλους του σκανδάλου Qatargate βρίσκεται και πάλι ο πρώην ευρωβουλευτής Πιέρ Αντόνιο Πανζέρι. Ένα ένταλμα σύλληψης που στάλθηκε στα ιταλικά δικαστήρια αναφέρει τη μεταφορά «δώρων» προς τη σύζυγο και την κόρη του Πανζέρι από το Μαρόκο. Τα δώρα παρείχε ο σημερινός πρεσβευτής του Μαρόκου στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν, ο οποίος πολύ συχνά φωτογραφιζόταν παρέα με τον Πανζέρι τον οποίο αποκαλούσε «φίλο» του .
Νωρίτερα όμως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ψήφισμα του Κατάρ που απαιτούσε επίσης την ανάγκη ευρύτερης διαφάνειας και λογοδοσίας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα,καταψήφισε να συμπεριληφθεί στις καταγγελίες για επιρροή και το Μαρόκο!
Μια τροπολογία στο ψήφισμα που κατέθεσε η Αριστερά ανέφερε ότι το Μαρόκο μπορεί επίσης να προσπαθούσε να επηρεάσει ευρωβουλευτές, πρώην ευρωβουλευτές και το προσωπικό, μέσω πράξεων διαφθοράς.
Αλλά η τροπολογία καταψηφίστηκε σχεδόν από όλους στο κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), τους περισσότερους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), καθώς και από το μεγαλύτερο μέρος των φιλελεύθερων ευρωβουλευτών από το κόμμα Renew Europe.
Οι Φιλελεύθεροι του Renew Europe είπαν ότι καταψήφισαν την τροπολογία επειδή η εμπλοκή του Μαρόκου δεν είχε ακόμη επιβεβαιωθεί εκείνη την εποχή και ότι η εστίαση ήταν στο Κατάρ.
Μέτωπο ΜΚΟ με το μαροκινό κράτος
Μεταξύ των υπερασπιστών του Μαρόκου στην ομάδα Renew Europe είναι η Βελγίδα αντιπρόεδρός της, Φρεντερίκ Ρις, η οποία συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο μιας ΜΚΟ που συνεργάστηκε με μαροκινό κράτος σε μια εποχή που η ΕΕ πρότεινε μια αμφιλεγόμενη εμπορική συμφωνία με το Ραμπάτ.
Η Επίσημη Εφημερίδα της Βελγικής κυβέρνησης αναφέρει την Ρις ως μέλος της διοίκησης στην ΜΚΟ Euromeda, μια «ομάδα φιλίας», η οποία ιδρύθηκε το 2018 από τον πρώην υπουργό του Μαρόκου, Μοχάμεντ Σείχ Μπιαντίλα και είχε πρόεδρο τον Σελαχεντιπν Μεζουάρ, επικεφαλής μεγάλων συνδικάτων στο Μαρόκο.
Οι ομάδες φιλίας είναι ανεξέλεγκτα όργανα που ισχυρίζονται ότι ενισχύουν τις σχέσεις με χώρες εκτός Ευρώπης και έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο όλα αυτά τα χρόνια, δεδομένου ότι μερικές φορές αναφέρονται στα ξένα μέσα ενημέρωσης ότι εκπροσωπούν την επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκτοτε τις διέλυσε όλες υπό το φως του τελευταίου σκανδάλου.
Κατά την ίδρυσή της, η ΜΚΟ υπεκμίσθωσε χώρους γραφείων στη συμβουλευτική εταιρεία Hill & Knowlton Strategies περίπου 150 μέτρα μακριά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Μαρόκο ήταν ο κορυφαίος πελάτης της Hill & Knowlton, με αμοιβές έως και 300.000 ευρώ το 2016. Ο εκτελεστικός διευθυντής στρατηγικής της εταιρείας συμβούλων, Αλαίν Μπέργκερ, είναι ο γενικός γραμματέας της Euromeda.
Πρόεδρός της είναι ο πρώην Γάλλος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Ζιλ Παργκενό, ο οποίος το 2018 ήταν επίσης πρόεδρος της ομάδας φιλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Μαρόκο. Η Ρις ήταν επίσης σε αυτή την ομάδα.
Στενοί δεσμοί με το καθεστώς
Η ομάδα του Παργκενό ιδρύθηκε το 2011, καλλιεργώντας στενούς δεσμούς με το Μαρόκο και αποκτώντας πρόσβαση υψηλού επιπέδου σε κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Όταν επισκέφτηκε τη Λαγιόν, τη μεγαλύτερη πόλη στην προσαρτημένη επικράτεια της Δυτικής Σαχάρας, το 2015 και το 2016,ο Παργκενό ανέφερε ότι εκπροσωπούσε μια «ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία». Ο ίδιος τη το χαρακτήρισε ως «διακομματική αντιπροσωπεία ευρωπαίων βουλευτών».
Ο Παργκενό, μαζί με την Ρις και έναν άλλο ευρωβουλευτή που συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της Euromeda, είχαν καταθέσει το 2018 μια τροπολογία που περιόριζε μια διάταξη σχετικά με τον εντοπισμό των γεωργικών εξαγωγών της Δυτικής Σαχάρας στην Ευρώπη. Ο συνιδρυτής της Euromeda, Μοχάμεντ Σείχ Μπιαντίλα, ήταν πρώην υπουργός Υγείας του Μαρόκου και γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Κόμματος PAM.
Ο ιστότοπος της Euromeda δεν αναφέρει πλέον τον Μπιαντίλα ως συνιδρυτή της ΜΚΟ, παρά το γεγονός ότι το όνομά του δημοσιεύεται ως τέτοιο από την Επίσημη Εφημερίδα του Βελγίου.
Ο Παργκενό, ενώ ήταν ακόμη εν ενεργεία ευρωβουλευτής, φιλοξενούσε εκδηλώσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2018 για λογαριασμό του ιδρύματος.Αυτές περιελάμβαναν συζητήσεις με το OCOP Policy Center, ένα think tank που χρηματοδοτείται από τη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης φωσφορικών αλάτων του Μαρόκου, την OCP.
Η Ρις είπε ότι δεν έχει πάρει ποτέ δώρα από το Μαρόκο ούτε είχε πληρωθεί για τα ταξίδια της από το Μαρόκο, σε μια σειρά ερωτήσεων που περιέγραψε ως «προσβλητική». Είπε επίσης ότι δεν γνώριζε πλήρως τον ρόλο του Μαρόκου στην ίδρυση της ΜΚΟ Euromeda.
«Μπορεί να μην έκανα αρκετή ενδελεχή έρευνα εκείνη τη στιγμή», είπε, σημειώνοντας τη συμμετοχή της με στόχο την ενίσχυση των πολιτιστικών και ιστορικών δεσμών μεταξύ της ΕΕ και του Μαρόκου.
Η Ρις είπε ότι εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Euromeda για να συζητήσει τη μετανάστευση και το περιβάλλον, μαζί με ακαδημαϊκούς προκειμένου να χτίσει γέφυρες.«Έπρεπε να το είχα παρατήσει», είπε η Ρις, η οποία και απαλλάχτηκε των κατηγοριών. Πραγματικά, ένας «όμορφος κόσμος ηθικός αγγελικά πλασμένος» που θα έλεγε και ο ποιητής …