Skip to main content

Πόλεμος: Νέα ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία

REUTERS/Vladyslav Sodel

Εκρήξεις στη βορειοανατολική συνοικία Ντέσνα του Κιέβου.

Νέες ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Παρασκευής σε όλη την Ουκρανία, με στόχο το Κίεβο και το Χάρκοβο στα βόρεια, την Οδησσό στα νότια και την πόλη Κρύβι Ριχ στα κεντρικά της χώρας.

Το πρωί της Παρασκευής ήχησαν οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού σε όλη την Ουκρανία, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβο, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι. «Μην αγνοείτε τις σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού, παραμείνετε στα καταφύγια», έγραψε στο Telegram ο Κίριλο Τιμοσένκο, ο αναπληρωτής προσωπάρχης της ουκρανικής προεδρίας.

Τα χτυπήματα σε πόλεις της Ουκρανίας είναι πιο «πυκνά» αυτή την εβδομάδα, με τη Ρωσία να στοχεύει τις μη στρατιωτικές υποδομές της χώρας.

Αναλυτικότερα, ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο ανέφερε ότι σημειώθηκαν εκρήξεις στη βορειοανατολική συνοικία Ντέσνα της ουκρανικής πόλης. Στην περιοχή υπάρχει ένα μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

Οι τοπικές αρχές αναφέρουν ότι ενδέχεται να υπάρχουν θύματα μετά το πλήγμα που δέχθηκε πολυκατοικία στο Κρύβι Ριχ.

Πολλές άλλες πόλεις επλήγησαν επίσης. Ο δήμαρχος του Μικολάιβ., Βιτάλι Κιμ, ανέφερε ότι εκτιμάται πως εκτοξεύτηκαν έως και 60 πύραυλοι.

Να σημειωθεί ότι εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. Ο επίτροπος των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, προειδοποίησε την Πέμπτη ότι περαιτέρω επιθέσεις σε εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν «να οδηγήσουν σε περαιτέρω σοβαρή επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης και να πυροδοτήσουν περισσότερους εκτοπισμούς».

Ο περιφερειακός κυβερνήτης της Οδησσού δήλωσε ότι κρίσιμες υποδομές έχουν πληγεί από τους ρωσικούς πυραύλους, με τον κυβερνήτη του Χαρκόβου να αναφέρει το ίδιο, σημειώνοντας ότι ολόκληρη η επαρχία έχει μείνει χωρίς ρεύμα.  Χωρίς ρεύμα είναι και η πόλη Πολτάβα, ενώ ο κυβερνήτης του Σούμι, Ντμίτρο Ζιβίτσκι, κάνει λόγο για προσωρινή διακοπή ρεύματος.

naftemporiki.gr