Η Ουάσινγκτον μπορεί να σκοπεύει να στείλει πυραύλους Patriot στο Κίεβο, το Κρεμλίνο όμως τους θεωρεί «νόμιμο στόχο» για τα πλήγματα εναντίον της Ουκρανίας.
Η Ουάσινγκτον ολοκληρώνει τα σχέδιά της για την αποστολή του συστήματος πυραύλων Patriot στην Ουκρανία, μια απόφαση που μπορεί να ανακοινωθεί ακόμη και αυτήν την εβδομάδα, δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο Reuters χθες Τρίτη.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως οι Patriot θα αποτελούσαν «σίγουρα» έναν στόχο για τη Ρωσία, αλλά πως δεν θα σχολιάσει μη επιβεβαιωμένες αναφορές των ΜΜΕ.
Οι Patriot θεωρούνται από τα πιο προηγμένα αμερικανικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, μεταξύ των οποίων αεροσκάφη, πύραυλοι Κρουζ και βαλλιστικοί πύραυλοι. Περιλαμβάνουν συνήθως εκτοξευτήρες μαζί με ραντάρ και άλλα υποστηρικτικά οχήματα.
Το Πεντάγωνο λέει πως η πρόσφατη απότομη αύξηση των πυραυλικών πληγμάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει σχεδιαστεί εν μέρει προκειμένου να εξαντλήσει τις προμήθειες αντιαεροπορικής άμυνας του Κιέβου έτσι ώστε να μπορέσει να κυριαρχήσει στον ουρανό πάνω από τη χώρα. Για τον λόγο αυτόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους παραδίδουν περισσότερη βοήθεια αντιαεροπορικής άμυνας στο Κίεβο.
Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή περιλαμβάνει αντιαεροπορικά συστήματα NASAMS τα οποία σύμφωνα με το Πεντάγωνο έχουν αναχαιτίσει άψογα ρωσικούς πυραύλους στην Ουκρανία. Η Ουάσινγκτον έχει παράσχει μέχρι τώρα στην Ουκρανία 19,3 δισεκ. δολάρια ως στρατιωτική βοήθεια αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος.
«Δεν μας έχουν προτείνει εκεχειρία»
Ο Πέσκοφ δήλωσε επίσης σήμερα πως δεν έχει λάβει οποιεσδήποτε προτάσεις για μια «χριστουγεννιάτικη εκεχειρία» στην Ουκρανία, καθώς οι μάχες δεν φαίνεται να τελειώνουν με την έλευση του χειμώνα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τη Ρωσία να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα του μέχρι τα Χριστούγεννα ως ένα πρώτο βήμα προς μια ειρηνευτική συμφωνία έπειτα από σχεδόν 10 μήνες πολέμου.
Ο Πεσκόφ δήλωσε την Τρίτη ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη με το Κίεβο μέχρι ο Ζελένσκι να απoδεχθεί τη «νέα πραγματικότητα» επί του εδάφους — δηλαδή, τον ρωσικό έλεγχο σε τέσσερις ουκρανικές περιοχές τις οποίες προσάρτησε τον Σεπτέμβριο έπειτα από “δημοψηφίσματα” που κατήγγειλαν ως παράνομα και καταναγκαστικά το Κίεβο, η Δύση και η πλειονότητα των χωρών μελών των Ηνωμένων Εθνών.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters