Η ΕΕ, θεωρεί, πως μέσα στους κόλπους της έχει τρία «μαύρα πρόβατα»: τον Βίκτορ Όρμπαν, τη Μαρίν Λε Πεν και τον Πολωνό Αντρέι Ντούντα. Μάλιστα εδώ και καιρό οι Βρυξέλλες «κουνούν το δάχτυλο» στον Ούγγρο πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον για διαφθορά, για ζητήματα κράτους δικαίου και πολλά άλλα. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να «παγώσει» και τα κονδύλια προς τη Βουδαπέστη.
Τώρα όμως, τα θεμέλια της Ευρώπης, των αξιών και της Δημοκρατίας κλονίζονται από το σκάνδαλο Qatargate, με την Εύα Καϊλή να καθαιρείται από την αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το αποτέλεσμα; Ακροδεξιοί, από τη Γαλλίδα επικεφαλής του Rassemblement National μέχρι τον Όρμπαν και τον Πολωνό Πρόεδρο Ντούντα μπορεί να επιδιώξουν να μετατρέψουν το σκάνδαλο σε πολιτικό όπλο – ως μοχλό στις διαμάχες του κράτους δικαίου με τις Βρυξέλλες εν όψει και των Ευρωεκλογών του 2024.
«Μας έσυραν στη λάσπη για ένα εντελώς διαφανές και νόμιμο δάνειο από μια τσέχικη ρωσική τράπεζα», έγραψε στο Twitter η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λε Πεν, αναφερόμενη σε δάνειο 9 εκατομμυρίων ευρώ που εξασφάλισε το κόμμα της το 2014. «Ταυτόχρονα, το Κατάρ παρέδιδε βαλίτσες γεμάτες μετρητά σε όλους αυτούς τους διεφθαρμένους ανθρώπους που υποτίθεται ότι βρίσκονται στο «στρατόπεδο των καλών».
Ο δε Όρμπαν, έτριβε τα χέρια του: «Καλημέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter. «Και εκεί έλεγαν ότι ανησυχούν βαθιά για τη διαφθορά στην Ουγγαρία», προσέθεσε ειρωνικά, σε ένα μήνυμα συνοδευόμενο από μια φωτογραφία του 1981 των πρώην προέδρων των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν και Τζορτζ Μπους να γελούν δυνατά.
https://twitter.com/MLP_officiel/status/1602600634867408896
Οι Πολωνοί βουλευτές από το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), το οποίο είναι επίσης σε κόντρα με τις Βρυξέλλες για παραβιάσεις του κράτους δικαίου, έδωσαν παρόμοια νότα στη ρητορική τους, επισημαίνοντας ότι η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, η πιο εξέχουσα ύποπτη στην υπόθεση διαφθοράς στο Κατάρ, επέκρινε έντονα τη Βαρσοβία.
«Γεννιέται το ερώτημα: Πού είναι το πρόβλημα με το κράτος δικαίου; Στην Πολωνία ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση;» δήλωσε ο Ντόμινικ Ταρζίνσκι, ευρωβουλευτής του κυβερνώντος πολωνικού κόμματος.
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι ένα διαφανές όργανο και η υποστήριξη προς τους Σοσιαλιστές όπως η Εύα Καϊλή εκθέτει τις αξίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και γελοιοποιεί αυτό το θεσμικό όργανο της ΕΕ», δήλωσε ο Μπόγκνταν Ρζόνκα, άλλος βουλευτής του PiS.
Ρομπέρτα Μέτσολα, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και σύσσωμο το Ευρωκοινοβούλιο έχουν σπεύσει να καταδικάσουν την υπόθεση, με όλους να δεσμεύονται για διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς, δηλώνοντας σοκαρισμένοι από το περιστατικό. Η ακροδεξιά, όπως ήρθαν τα πράγματα, τους περιμένει, κατηγορώντας την ΕΕ για «δύο μέτρα και δύο σταθμά».