Από τη σύλληψή της την Παρασκευή, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή οδηγήθηκε στη φυλακή Σεν Ζιλ,, ένα επιβλητικό σωφρονιστικό κατάστημα τύπου Tudor που βρίσκεται στην καρδιά της ομώνυμης γειτονιάς των Βρυξελλών από το 1884.
Κατά τη διάρκεια της μακράς ιστορίας της, η νεομεσαιωνική, πέτρινη φυλακή φιλοξένησε κρατούμενους όπως η βρετανίδα νοσοκόμα Edith Cavell —πυροβολήθηκε από Γερμανούς στρατιώτες το 1915 επειδή επέτρεψε τη διαφυγή εκατοντάδων συμμάχων στρατιωτών από το κατεχόμενο Βέλγιο.
Όμως, τις τελευταίες δεκαετίες το σωφρονιστικό κατάστημα το Σεν Ζιλ έχει γίνει πρωτοσέλιδο λόγω του συνωστισμού των κρατουμένων στα κελιά και των κακών συνθηκών, για τις οποίες ομάδες όπως η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης εκφράζουν ανησυχία.
Σύμφωνα με τα σχέδια για κλείσιμο της φυλακής έως το 2024, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία σταδιακής μεταφοράς κρατουμένων από το συγκρότημα. Η Καϊλή φέρεται να ήδη να έχει μεταφερθεί. Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, όπως πολλοί από τους κρατούμενους του Σεντ Ζελί κρατείται από την Τρίτη στο νέο σωφρονιστικό κατάστημα του Χάρεν, ένα σύγχρονο, υπερσύγχρονο «χωριό φυλακών» που εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο.
Με σχέδιο παρόμοιο με τις «ανοιχτές φυλακές» της Σκανδιναβίας, το Χάρεν μοιάζει περισσότερο με ένα μικρό κολέγιο φιλελεύθερων τεχνών παρά με ένα σωφρονιστικό ίδρυμα: Οι κρατούμενοι επιτρέπεται να μετακινούνται με σχετική ελευθερία μεταξύ των κτιριακών εγκαταστάσεων και κοινόχρηστων χώρων όπου μπορούν να χαλαρώσουν σε χώρους πρασίνου ή να παίξουν ποδόσφαιρο και επιτραπέζιο τένις.
Το νέο «σπίτι» της Καϊλή, το οποίο κέρδισε το κορυφαίο βραβείο στην κατηγορία «Δύναμη και Δικαιοσύνη» στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής του 2019, απέχει πολύ από τα παλιά καταλύματά της στο Σεντ Ζιλ. «Αντίο Ντικενσιανό φρούριο στο κέντρο των Βρυξελλών, καλωσήλθες πολυτελή κράτηση στο Χάρεν» σχολιάζει χαρακτηριστικά το Politico.
naftemporiki.gr