Καθώς οι νεοπροσληφθέντες φτάνουν στην επιχείρηση είσπραξης οφειλών του Ανχελ Χιμένεθ στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα,, μια γραφική μεσαιωνική πόλη στη βορειοδυτική Ισπανία, εκπαιδεύονται γρήγορα στην «τέχνη» της επίμονης πίεσης και του…τσαμπουκά. Στη συνέχεια, στερεώνουν στο πέτο τους μια καρφίτσα με έναν μικρό ασημένιο σταυρό. Αυτή είναι η τελευταία πινελιά στη στολή του νεκροθάφτη.
Η εταιρεία του Χιμένεθ δεν είναι μια συνηθισμένη εισπρακτική, τουλάχιστον όχι σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, αναφέρει το Bloomberg. Είναι μία από τις πολλές επιχειρήσεις που εξακολουθούν να καταφεύγουν σε μια πανάρχαια τακτική στην Ισπανία όταν οι οφειλέτες αρνούνται να πληρώσουν: τον δημόσιο εξευτελισμό.
Οι εισπράκτορες θα φορέσουν τις στολές του νεκροθάφτη και θα κατευθυνθούν στα σπίτια των «απείθαρχων» με τις ψεύτικες νεκροφόρες που φέρουν το όνομα της εταιρείας – La Funeraria del Cobro – ώστε να τους ντροπιάσουν και να τους αναγκάσουν να πληρώσουν τα χρέη.
Καθώς η Ισπανία, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, βρίσκεται εν μέσω οικονομικής θύελλας, ο Χιμένεθ κάνει χρυσές δουλειές και προσλαμβάνει αθρόα, προσθέτοντας πρόσφατα 20 νέους εισπράκτορες στην υπάρχουσα ομάδα των 38 υπαλλήλων του.
“Σε αυτό το περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, διασφαλίζουμε στους πελάτες μας ότι μπορούν να έχουν ρευστότητα”, λέει για να προσθέσει “Καλύπτουμε ένα κενό στην αγορά”, λέει.
Πάντως όπως υποστηρίζει οι ψεύτικες νεκροφόρες του, είναι κάτι σαν «έσχατη λύση» μόνο αφού αποτύχουν οι άλλες προσπάθειες για την επίτευξη λύσης με διαπραγμάτευση.
Συνήθως, οι εισπράκτορές του πραγματοποιούν επισκέψεις σε οφειλέτες με συνηθισμένα οχήματα που όμως φέρουν φαρδύ πλατύ το σήμα της La Funeraria. Ο στόχος παραμένει ο ίδιος – να διασυρθούν οι οφειλέτες ώστε να πληρώσουν, μετατρέποντας την διαδικασία σε δημόσιο θέαμα.
Οι εταιρείες είσπραξης χρεών με μεταμφιεσμένους υπαλλήλους ήταν κάποτε συνηθισμένες σε όλο τον ισπανόφωνο κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κολομβίας, η οποία κατέστειλε την πρακτική αυτή πριν από τρεις δεκαετίες. Το Περού, όπου ορισμένοι εισπράκτορες ντύνονταν ως “Hombrecitos Amarillos” ή Μικροί Κίτρινοι Άνθρωποι, έχει επίσης εδώ και καιρό θέσει εκτός νόμου τη δραστηριότητα αυτή, δήλωσε ο Περέ Μπράχφιλντ, δικηγόρος και καθηγητής διαχείρισης πιστώσεων και εισπράξεων στη Σχολή Επιχειρήσεων EAE της Βαρκελώνης.
Το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν στην Ισπανία οφείλεται σε νομικό κενό
“Εάν κάποιο είδος πρακτικής δεν απαγορεύεται ρητά στην Ισπανία, τότε εξ ορισμού επιτρέπεται σιωπηρά”, δήλωσε ο Μπράχφιλντ. “Πώς είναι δυνατόν σε μια χώρα που έχει κανόνες για τα πάντα, ούτε το κοινοβούλιο ούτε το υπουργικό συμβούλιο να έχουν καταφέρει να βάλουν ένα τέλος σε αυτό;” αναρωτιέται…
naftemporiki.gr