«Μπορεί ποτέ να ξαναχτιστεί η ενεργειακή γέφυρα της Ευρώπης με τη Ρωσία;», διερωτάται ο Javier Blas στο Bloomberg Opinion. «Όσο κι αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ορκίζονται ότι δεν θα επιστρέψουν στο business as usual με τη Μόσχα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι αναπόφευκτες πραγματικότητες της γεωγραφίας και των αγορών μπορούν να υπερισχύσουν ακόμη και των πιο αποφασισμένων πολιτικών ανδρών και γυναικών», απαντάει.
Εκτιμάει όμως ότι η Ευρώπη πιθανότατα δεν θα επιστρέψει ποτέ στα ίδιου τύπου μακροπρόθεσμα συμβόλαια που διέθετε στο παρελθόν με τη Ρωσία, και πιθανώς θα χρειαστεί να εισάγει λιγότερο φυσικό αέριο όσο θα περνά ο καιρός, χάρη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Εάν όμως θέλει να διατηρήσει ανταγωνιστικές τη βιομηχανία τροφίμων της, καθώς και τη χημική και τις άλλες βαριές βιομηχανίες της, θα χρειαστεί αρκετό φθηνό αέριο. Και δεν υπάρχει φθηνότερο αέριο για την Ευρώπη από εκείνο της Ρωσίας».
Πάντως ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θεωρεί ότι αργεί η εκ νέου συνεργασία με τη Ρωσία. Ο ίδιος βλέπει συνεργασία με τη Μόσχα είναι εφικτή μετά το τέλος του πολέμου, σημειώνοντας ότι αυτή η στιγμή είναι μακριά.
«Η Ρωσία θα παραμείνει η μεγαλύτερη χώρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου. Είναι λοιπόν σημαντικό να προετοιμαστούμε για αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Σολτς σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, μιλώντας νωρίτερα απόψε σε εκδήλωση για τα 70 χρόνια της Επιτροπής Οικονομικών Σχέσεων με την Ανατολική Ευρώπη,
«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, οι σχέσεις (με τη Ρωσία) συνεχώς περιορίζονται», ανέφερε.
Αλλά μια Ρωσία «που θα τελειώσει τον πόλεμο και οι πολίτες της θα αγωνίζονται για ένα διαφορετικό μέλλον για τους ίδιους, χρειάζονται επίσης την ευκαιρία να ξεκινήσουν και πάλι την οικονομική συνεργασία σε διαφορετική εποχή», πρόσθεσε.
«Μόνο που αυτή η στιγμή δεν είναι τώρα. Τώρα κάνουμε αυστηρότερες τις κυρώσεις», διευκρίνισε ο καγκελάριος.
Αναφερόμενος στον ρόλο του Ρώσου προέδρου, ο Σολτς δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «με τον πόλεμό του όχι μόνο κατάστρεψε τις υποδομές, τις πόλεις και τα χωριά στην Ουκρανία, αλλά και πολλές ζωές, ενώ ταυτόχρονα καταστρέφει και το μέλλον της ίδιας της Ρωσίας, κάτι που θα πρέπει να δικαιολογήσει στη χώρα του και στους δικούς του ανθρώπους».
Για να πετύχει τους στόχους της ιμπεριαλιστικής του πολιτικής, ο Ρώσος πρόεδρος «ρίχνει ρουκέτες σε άνδρες και γυναίκες, ηλικιωμένους και παιδιά. Πρόκειται για τη σοβαρότερη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Για αυτό η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Και δεν θα τον κερδίσει», συμπλήρωσε.
Με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ