Ο πρόεδρος του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), Λαρς Κλίνγκμπεϊλ, ζήτησε την αποπομπή της Εύας Καϊλή από το Ευρωπαϊκό κόμμα Σοσιαλδημοκρατών-Σοσιαλιστών (S&D).
«Η συμπεριφορά της Εύας Καϊλή και των άλλων υπόπτων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή» τόνισε ο Λαρς Κλίνγκμπεϊλ. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν εκπροσωπούν τις σοσιαλδημοκρατικές αξίες, πρέπει να φύγουν από το κόμμα μας. Χαίρομαι που ελήφθησαν μέτρα τόσο γρήγορα» πρόσθεσε, αναφερόμενος στη διαγραφή της ευρωβουλευτού από το ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του SPD τόνισε πως«πρέπει επίσης να διευκρινιστεί πώς μπόρεσε να συμβεί κάτι τέτοιο και σε ποια σημεία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να ενισχύσει τους κανόνες διαφάνειας».
«Απογοήτευση» από τη Φον ντερ Λάιεν
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε επίσης απογοητευμένη από το σκάνδαλο διαφθοράς. «Οι καταγγελίες κατά της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι πολύ σοβαρές» είπε στις Βρυξέλλες. «Γνωρίζουμε ότι αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία όσον αφορά την εμπιστοσύνη που έχουν οι άνθρωποι στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Χρειαζόμαστε τα υψηλότερα ηθικά πρότυπα» τόνισε η φον ντερ Λάιεν.
Η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι «είναι σημαντικό για μένα να έχουμε σαφείς κανόνες και πρότυπα σε όλα τα άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, να έχουμε όλοι τους ίδιους μηχανισμούς ελέγχου».
Πράσινοι και Αριστερά ζητούν περαιτέρω έρευνες
Την ίδια ώρα, ο ηγέτης των Γερμανών Πρασίνων, Ομίντ Νουριπούρ, έκανε λόγο για «χειροπιαστό σκάνδαλο» που κλόνισε την εμπιστοσύνη του κόσμου στους θεσμούς στη Γερμανία και την Ευρώπη. «Είναι επειγόντως απαραίτητο να υπάρξει σε βάθος έρευνα» είπε, εξηγώντας: «Όχι μόνο ποιος έλαβε πόσα χρήματα για τι, αλλά ποιος πλήρωσε πόσα χρήματα για τι;». Επομένως, υπάρχει ανάγκη για εξεταστική επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Είναι προφανές ότι συμβαίνουν πολλά και ότι η έρευνα δεν έχει ακόμη τελειώσει» εκτίμησε.
Ο επικεφαλής της γερμανικής Αριστεράς, Μάρτιν Σιρντεβάν, τόνισε επίσης πως «έχουμε δει μόνο την κορυφή του παγόβουνου μέχρι στιγμής» και ζήτησε τη σύσταση διερευνητικής επιτροπής και την απαγόρευση των δωρεών από τρίτες χώρες.