Skip to main content

La Repubblica για Qatargate: Σφραγίστηκαν τα γραφεία άλλων τεσσάρων Ιταλών στο Ευρωκοινοβούλιο

Τέσσερις Ιταλοί στο Ευρωκοινοβούλιο βρήκαν τα γραφεία τους σφραγισμένα από τις αρχές. Συνεδριάζει σε εκρηκτικό κλίμα η Ολομέλεια.

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς, γνωστό πλέον ως Qatargate, που φέρνει αντιμέτωπη με βαριές κατηγορίες την Εύα Καϊλή.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, σφραγίστηκαν τα γραφεία τεσσάρων άλλων Ιταλών στο Ευρωκοινοβούλιο οι οποίοι δεν βρίσκονται υπό έρευνα. Συλλέγοντας ό,τι είναι δυνατό η βελγική εισαγγελία κατέληξε σε τουλάχιστον άλλους τέσσερις Ιταλούς, οι οποίοι βρήκαν «απρόσιτο» τον χώρο εργασίας τους, σημειώνει.

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα σφραγίστηκαν τα γραφεία των εξής Ιταλών:

  • Φεντερίκα Γκαρμπανιάτι. Αυτή τη στιγμή είναι βοηθός της ευρωβουλευτή Αλεσάντρα Μορέτι. H Γκαρμπανιάτι παρά το γεγονός ότι έκανε ένα ταξίδι στη Ντοχά για να συναντήσει τον υπουργό Εργασίας, ξεκαθάρισε ότι πάντα ψήφιζε για το Κατάρ σύμφωνα με τις υποδείξεις της ομάδας της. Η Γκαρμπανιάτι, ωστόσο, στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με τον Αντόνιο Πανζέρι (ο οποίος προφυλακίστηκε χθες).
  • Τζουζέπε Μερόνι. Στο παρελθόν εργάστηκε ως βοηθός του Πανζέρι και τώρα είναι στην υπηρεσία της Λάρα Κόμι, νεοεκλεγμένης από τη Forza Italia. Μεταξύ Κόμι και Πανζέρι , ωστόσο, παρά την πολιτική απόσταση, υπήρχε πάντα μια φιλία που γεννήθηκε από ένα κοινό πάθος: το ποδόσφαιρο, αναφέρει η εφημερίδα.
  • Ντονατέλα Ροστάνιο. Mια σούπερ ειδικός στη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο. Πρώην συνεργάτιδα του Πανζέρι και σήμερα της Βελγίδας ευρωβουλευτού ιταλικής καταγωγής, Μαρία Αρένα.  Και πάνω απ’ όλα, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ «Fight Impunity», η οποία ιδρύθηκε επίσης από τον Panzeri και βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της εισαγγελίας.
  • Νταβίντε Ζόγκια. Ένα σημαντικό όνομα της Ιταλικής Αριστεράς πριν από δεκαπέντε χρόνια.  Πρώην Ιταλός βουλευτής, πιστός του Πιερλουίτζι Μπερσάνι και οργανωτικός διευθυντής του Δημοκρατικού Κόμματος κατά τη διάρκεια της γραμματείας του Epifani. Του κατέσχεσαν το κινητό γιατί έμενε στις Βρυξέλλες σε ένα σπίτι του Τζουζέπε Μερόνι. Πράγματι, μέχρι και μερικές εβδομάδες μοιραζόταν και το γραφείο μαζί του. Ο Ζόγκια ανήκει στο προσωπικό του Πιέτρο Μπαρτόλο \(πολιτικός πολύ γνωστός για τις τοποθετήσεις υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών) αλλά και στο προσωπικό του αρχηγού της ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπράντο Μπενιφέι – οι βοηθοί είναι συχνά μοιρασμένοι (μεταξύ των ευρωβουλευτών). Όλοι αυτοί οι βουλευτές έμειναν απολύτως ανεπηρέαστοι από τις έρευνες.

«Αυτά είναι προφανώς μόνο τα πρώτα βήματα μιας έρευνας που αναπόφευκτα θα έχει νέες εξελίξεις», σημειώνει η ιταλική εφημερίδα.

Συνεδριάζει σε εκρηκτικό κλίμα στο Στρασβούργο η Ολομέλεια

Υπενθυμίζεται ότι για το σκάνδαλο, μετά από ανάκριση των έξι συλληφθέντων την περασμένη Παρασκευή, η βελγική εισαγγελία αποφάσισε να επιβεβαιώσει τις συλλήψεις τεσσάρων ατόμων. Προφυλακιστέοι κρίθηκαν χθες η Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Ευα Καϊλή, ο σύντροφός της Φραντσκο Τζιόρτζι και ο πρώην ευρωβουλευτής Πιέρ Αντόνιο Πανζέρι  με την κατηγορία της «συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά».

Στο μεταξύ ηλεκτρισμένη, αν όχι εκρηκτική, αναμένεται σήμερα η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Το ερώτημα τι θα γίνει με την Εύα Καϊλή κυριαρχεί στους ευρωβουλευτές, όπως δήλωσαν στην Ναυτεμπορική μέλη του Ευρωκοινοβουλίου από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

«Η πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου έθεσε σε διαθεσιμότητα την Εύα Καϊλή και την απάλλαξε από όλες τις αρμοδιότητές της, αλλά τυπικά παραμένει αντιπρόεδρος, διατηρεί την έδρα της», τονίζουν στη «Ν» ευρωπαίοι ευρωβουλευτές. «Έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες στο Προεδρείο και στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες για να καταψηφιστεί τουλάχιστον ως Αντιπρόεδρος στην Ολομέλεια του Στρασβούργου, αλλά η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη», προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Σύμφωνα με το Άρθρο 21 της λειτουργίας του ΕΚ για την καθαίρεση αντιπροέδρου του σώματος, πρέπει να συμφωνήσουν τουλάχιστον 3 πολιτικές ομάδες με το 60% των εδρών.