Skip to main content

Ουκρανία: Πλήγμα σε βάση της ομάδας Wagner στο Ντονμπάς

Twitter

Η ομάδα Wagner αποτελείται από μισθοφόρους που ενεργούν προς τα συμφέροντα του Κρεμλίνου.

Μέλη της ρωσικής παραστρατιωτικής ομάδας Wagner έχασαν τη ζωή τους μετά από επίθεση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας σε ξενοδοχείο που χρησιμοποιούσε ως βάση, σύμφωνα με τον Ουκρανό περιφερειάρχη του Λουγκάνσκ Σερχίι Χαϊντάι.

Μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση την Κυριακή, ο Σερχίι Χαϊντάι ανέφερε ότι η Ουκρανία είχε εξαπολύσει επίθεση σε ξενοδοχείο στην πόλη Καντιίβκα, που βρίσκεται δυτικά του κύριου κέντρου της περιοχής του Λουγκάνσκ. «Ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς που βρίσκονταν εκεί πέθαναν», είπε.

Σύμφωνα με ορισμένα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται τοπικούς αξιωματούχους, το ξενοδοχείο ήταν κλειστό για αρκετό καιρό.

Φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν σε λογαριασμούς στο Telegram δείχνουν ένα κτίριο που σε μεγάλο βαθμό έχει καταλήξει σε ερείπια. Τα διεθνή πρακτορεία, ωστόσο, σημειώνουν ότι δεν έχουν καταφέρει να επαληθεύσουν την πληροφορία με ανεξάρτητο τρόπο ότι μέλη της Wagner βρίσκονταν στο ξενοδοχείο.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν έχει σχολιάσει σχετικά την είδηση. Ωστόσο, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε στο κανάλι του στο Telegram ότι ένα ξενοδοχείο στο Σταχάνοφ -το ρωσικό όνομα για την πόλη Καντιίβκα- καταστράφηκε μετά από ουκρανική επίθεση με πυραύλους HIMARS. Ανέφερε επίσης ότι τα σωστικά συνεργεία βρίσκονται στο σημείο.

Ο Χαϊντάι δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για τα θύματα. Υποστήριξε όμως ότι όσοι επέζησαν από την επίθεση θα λάβουν ανεπαρκή ιατρική φροντίδα.  «Είμαι σίγουρος ότι τουλάχιστον το 50% από όσους μπόρεσαν να επιζήσουν θα πεθάνουν προτού τους προσφερθεί ιατρική περίθαλψη», είπε. «Αυτό συμβαίνει επειδή ακόμη και στην περιοχή μας του Λουγκάνσκ, ο ιατρικός εξοπλισμός έχει ”κλαπεί”».

Ο Χαϊντάι έχει αναφέρει στο παρελθόν χτυπήματα από τις ουκρανικές δυνάμεις σε άλλους στόχους στην περιοχή του Λουγκάνσκ, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγείου Wagner στην πόλη Ποπάσνα τον Αύγουστο.

Ποια είναι η ομάδα Wagner

Η ομάδα Wagner αποτελείται από  μισθοφόρους που ενεργούν προς τα συμφέροντα του Κρεμλίνου, σύμφωνα με δυτικούς ειδικούς.

Η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία, που ιδρύθηκε από τον Γεβγένι Πριγκόζιν, στενό συνεργάτη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δρα στην Ουκρανία, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μάλι.

Η ομάδα άνοιξε επίσης την πρώτη επίσημη έδρα της στη ρωσική πόλη της Αγίας Πετρούπολης στις αρχές Νοεμβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατηγορήσει την ομάδα Wagner για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ έχουν επιβάλει κυρώσεις στον Πριγκόζιν για τον ρόλο του στην ομάδα. Το 2021, η ΕΕ δήλωσε ότι η ομάδα Wagner ήταν υπεύθυνη για καταχρήσεις, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων και εξωδικαστικών δολοφονιών.

Η επίθεση ξενοδοχείο σημειώθηκε εν μέσω μαχών στη νότια Ουκρανία. Το Σάββατο, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 10 drones, ενώ άλλα πέντε έπληξαν ενεργειακές εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Οδησσού – αφήνοντας περίπου 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους χωρίς ρεύμα.

naftemporiki.gr