“Η τελευταία εικόνα που είδε το δεξί μου μάτι ήταν το χαμόγελο του ατόμου που με πυροβόλησε”, έγραψε σε ανάρτηση στο Instagram, η νεαρή φοιτήτρια Ghazal Ranjkesh που πυροβολήθηκε στο δεξί της μάτι. ενώ επέστρεφε από τη δουλειά της Η ανάρτηση «εξαφανίστηκε» αλλά οι αναφορές για τα «χειρουργικά» χτυπήματα με κυνηγετικά όπλα, της περιβόητης φιλοκυβερνητικής πολιτοφυλακής Basij, πληθαίνουν.
Η πολιτοφυλακή πυροβολεί αδιάκριτα, στις πρωτοφανείς μαζικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, και όταν δεν δολοφονεί, ακολουθεί την πρακτική «δεν σε σκοτώνω αλλά σε αφήνω ανάπηρο», πλήττοντας ζωτικά όργανα. Πρώτιστος στόχος τους, φυσικά οι γυναίκες τις οποίες στοχεύουν στο πρόσωπο και στα γεννητικά όργανα, σύμφωνα με μαρτυρίες γιατρών στον Guardian.
Πυροβολούν στα ευαίσθητα σημεία
Οι γιατροί και οι νοσοκόμες -που περιθάλπουν τους διαδηλωτές κρυφά για να αποφύγουν τη σύλληψη- δήλωσαν ότι παρατήρησαν για πρώτη φορά την πρακτική αυτή, με τις γυναίκες που προστρέχουν για βοήθεια συχνά να έχουν με διαφορετικά τραύματα από τους άνδρες, οι οποίοι είχαν συνηθέστερα σφαίρες από κυνηγετικά όπλα στα πόδια, τους γλουτούς και την πλάτη τους.
Ενώ η λογοκρισία στο διαδίκτυο έχει αποκρύψει μεγάλο μέρος της αιματηρής καταστολής των διαδηλωτών, οι φωτογραφίες που παραχώρησαν οι γιατροί στον Guardian έδειχναν καταστροφικές πληγές σε όλο το σώμα τους από σκάγια κυνηγετικού όπλου, με τα οποία οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούσαν από κοντινή απόσταση. Ορισμένες από τις φωτογραφίες έδειχναν ανθρώπους με διάσπαρτα σκάγια καρφωμένα βαθιά στη σάρκα τους.
Ο Guardian μίλησε με 10 γιατρούς οι οποίοι προειδοποίησαν για τη σοβαρότητα των τραυματισμών που θα μπορούσαν να αφήσουν εκατοντάδες νεαρούς Ιρανούς με μόνιμες βλάβες. Επίσης ανέφεραν πως οι πυροβολισμοί στα μάτια γυναικών, ανδρών και παιδιών είναι πλέον γενικευμένο φαινόμενο.
Ένας γιατρός από το Καράτζ, μια πόλη κοντά στην Τεχεράνη, δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας “πυροβολούν τα πρόσωπα και τα ευαίσθητα μέρη του σώματος των γυναικών επειδή έχουν σύμπλεγμα κατωτερότητας. Και θέλουν να απαλλαγούν από τα σεξουαλικά τους κόμπλεξ πληγώνοντάς τες”.
Ένας άλλος δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι αρχές στοχεύουν άνδρες και γυναίκες με διαφορετικούς τρόπους “επειδή θέλουν να καταστρέψουν την ομορφιά των γυναικών”.
Το υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς των ιατρών, αλλά δεν έχει ακόμη απαντήσει.
Η Τεχεράνη κατηγόρησε επανειλημμένα ξένους εχθρούς για τις ταραχές και κατηγόρησε “τρομοκράτες” ότι σκότωσαν δεκάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του γραφείου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο δήλωσε ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής κατά την καταστολή, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 40 παιδιά.
Μέρος της εκστρατείας εκφοβισμού της Τεχεράνης περιλαμβάνει απειλές προς τους γιατρούς που περιθάλπουν τους τραυματίες.
Αντιμέτωπη με τέτοιες επικίνδυνες συνθήκες, μια γιατρός από τη Μαζανταράν δήλωσε ότι αφαιρούσε τα σφαιρίδια, τα οποία είναι άλλοτε μεταλλικά και άλλοτε πλαστικά, με τα φώτα σβηστά για να αποφύγει τον εντοπισμό. “Οι γυναίκες ντρέπονται τόσο πολύ να πάνε στο νοσοκομείο που πολλές από αυτές περιθάλπονται στο σπίτι και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο”, δήλωσε ο γιατρός.
Στις 26 Οκτωβρίου, εκατοντάδες γιατροί διαμαρτυρήθηκαν έξω από το ιατρικό συμβούλιο του Ιράν και δέχθηκαν πυροβολισμούς με σφαιρίδια από τις δυνάμεις ασφαλείας. Ένας χειρουργός από την Τεχεράνη περιέθαλψε τους συναδέλφους του που πυροβολήθηκαν στην πλάτη και στα πόδια ενώ έτρεχαν να ξεφύγουν.
Ο χειρουργός δήλωσε ότι περιέθαλψε σοβαρά τραύματα τουλάχιστον πέντε διαδηλωτών που πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση με αεροβόλα όπλα. “Ένας από τους τραυματίες που περιέθαλψα δεν διαμαρτυρόταν καν. Ήταν παρευρισκόμενος … και νόμιζε ότι δεν θα τον πυροβολούσαν. Πυροβολούν στα τυφλά όλους όσους δεν είναι ένας από αυτούς”.\
Πυρ κατευθείαν στα μάτια
Περισσότεροι από 400 οφθαλμίατροι από το Ιράν υπέγραψαν επιστολή με την οποία διαμαρτύρονται στον Μαχμούντ Τζαμπαρβάντ, γενικό γραμματέα της Ιρανικής Εταιρείας Οφθαλμολογίας, για σκόπιμη τύφλωση των διαδηλωτών, από τις μονάδες καταστολής.
Ένας από τους οφθαλμιάτρους που υπέγραψαν την επιστολή δήλωσε ότι είχε περιθάλψει τέσσερις ασθενείς που έχασαν μέρος ή το σύνολο της όρασής τους, συμπεριλαμβανομένου ενός 20χρονου άνδρα του οποίου η ακτινογραφία έδειξε 18 σφαιρίδια στο κεφάλι και το πρόσωπό του.
“Ενιωσα θυμωμένος και δάκρυσα βλέποντας τον πόνο τους. Το μάτι είναι το πιο ευαίσθητο μέρος του ανθρώπινου σώματος και είναι πολύ οδυνηρό να σκέφτεσαι ότι όλοι αυτοί οι νέοι πρέπει να ζήσουν με αυτή την αναπηρία και τη χαμηλή όραση για το υπόλοιπο της ζωής τους”, δήλωσε.
“Άκουσα πολλές παρόμοιες περιπτώσεις από συναδέλφους μου, συμπλήρωσε. Είναι περισσότερες από 1.000 περιπτώσεις”
Ο Guardian έδειξε φωτογραφίες από τραυματισμούς διαδηλωτών στα μάτια και το πρόσωπο στον Βρετανό πλαστικό χειρουργό Ίεν Χάτσισον, ο οποίος ίδρυσε τη φιλανθρωπική οργάνωση χειρουργικής έρευνας Saving Faces.
Ο Hutchison δήλωσε ότι οι εικόνες έδειχναν “ανθρώπους που πυροβολήθηκαν εξ επαφής με σφαίρες κυνηγετικού όπλου που ρίχτηκαν απευθείας και στα δύο μάτια αφήνοντας σοβαρές μόνιμες οπτικές βλάβες ή τύφλωση”.
«Η φύση του τραυματισμού, είπε, υποδηλώνει ότιτους κρατούσαν ακίνητους»
Τρόμος στην είσοδο των νοσοκομείων
Γνωρίζοντας ότι οι διαδηλωτές θα χρειαστούν ιατρική περίθαλψη για τόσο σοβαρά τραύματα, οι αρχές έχουν αυξήσει την επιτήρηση στα νοσοκομεία. Ένας γιατρός από νοσοκομείο του Σιράζ δήλωσε ότι νέος φρουρός ασφαλείας είχε τοποθετηθεί έξω από το τμήμα επειγόντων οφθαλμολογικών περιστατικών στα τέλη του περασμένου μήνα.
“Έλεγχε όποιον έμπαινε και έβγαινε και ζητούσε κάθε φορά να δει τις ταυτότητες και τις καρτέλες μας. Ήταν η πρώτη φορά που το είδα κάτι τέτοιο να συμβαίνει»δήλωσε ο γιατρός.
Σε άλλα μέρη της χώρας, ιδίως στην περιοχή του Κουρδιστάν, όπου η κυβέρνηση έχει αποκλείσει ολόκληρες πόλεις, οι εθελοντές αναγκάζονται να μεταφέρουν λαθραία επιδέσμους και φάρμακα με τα πόδια.
Ο Σοράν Μανσούρνια, Κούρδος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος είναι μέλος μιας επιτροπής γιατρών και έχει συντονιστεί με πολίτες για να παραδώσει φάρμακα και να περιθάλψει κρυφά τραυματισμένους διαδηλωτές, δήλωσε: “Ο αριθμός των τραυματιών είναι πολύ μεγάλος. Κάθε μέρα ακούμε για το θάνατο ενός τραυματία που δεν πήγε στο νοσοκομείο από το φόβο της σύλληψης”.
naftemporiki.gr