Skip to main content

Ντίνα Μπολουάρτε: «Επιχείρηση σταθερότητα» για τη νέα πρόεδρο του Περού

REUTERS/Sebastian Castaneda

Μετά την παύση του Πέδρο Καστίγιο, η αντιπρόεδρός του Ντίνα Μπολουάρτε ορκίστηκε νέα αρχηγός του κράτους. 

Η έκτη μέσα σε τέσσερα χρόνια πρόεδρος του Περού ξεκινά την πρώτη της ημέρα στην εξουσία επιδιώκοντας να σχηματίσει  υπουργικό συμβούλιο και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία των 240 δισ. δολαρίων.

Ο προκάτοχός της Πέδρο Καστίγιο παύθηκε από το αξίωμα του προέδρου του Περού έπειτα από μόλις δεκαεπτά μήνες με ψηφοφορία του κοινοβουλίου, όταν εκείνος ανακοίνωσε τη διάλυση του σώματος και τον διορισμό «κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης», βυθίζοντας τη χώρα των Άνδεων στη δίνη συνταγματικής κρίσης. Μετά την παύση του, η αντιπρόεδρός του Ντίνα Μπολουάρτε ορκίστηκε νέα αρχηγός του κράτους.

Η προσπάθεια του Καστίγιο, που περιγράφεται ως πραξικόπημα από το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας, απέτυχε και έληξε με τη συντριπτική ψηφοφορία του Κογκρέσου να ψηφίζει την παραπομπή του και την αστυνομία να συλλαμβάνει τον πρώην πρόεδρο.

Η Μπολουάρτε  είναι η πρώτη γυναίκα αρχηγός κράτους του Περού. Πλέον καθήκον είναι να αποκαταστήσει τη σταθερότητα σε μια χώρα έχει δει κάθε εκλεγμένο πρόεδρο από το 1985 να παραπέμπεται, να φυλακίζεται ή να είναι υπό έλεγχο σε ποινικές έρευνες. Έτσι θα χρειαστεί να χτίσει γέφυρες με ένα νομοθετικό σώμα που ήταν ανοιχτά εχθρικό προς την εκτελεστική εξουσία τους 18 μήνες που ο Καστίγιο ήταν στην εξουσία, σημειώνει το Bloomberg.

Στην εναρκτήρια ομιλία της την Τετάρτη, η 60χρονη Μπολουάρτε προσπάθησε να στείλει ένα μήνυμα ηρεμίας μετά από μια ημέρα έντονου πολιτικού δράματος, λέγοντας ότι θα επιδιώξει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Δεσμεύτηκε επίσης να καταπολεμήσει την «επαίσχυντη» διαφθορά που πλήττει τη χώρα και κατήγγειλε την προηγούμενη προσπάθεια του Καστίγιο να διαλύσει το Κογκρέσο. «Υπήρξε μια απόπειρα πραξικοπήματος», είπε στην ομιλία της. «Καλώ λοιπόν για μια ευρεία διαδικασία διαλόγου μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων».

Η Μπολουάρτε δεσμεύτηκε να ανακοινώσει ένα υπουργικό συμβούλιο που θα εκπροσωπεί «όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις» και κάλεσε σε ανακωχή στην πολιτική διαμάχη ώστε να μπορέσει να κυβερνήσει και να έχει μια «βιώσιμη χώρα».

naftemporiki.gr