Η περουβιανή αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της χώρας Πέδρο Καστίγιο τέθηκε απόψε υπό κράτηση.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Περού Πέδρο Καστίγιο ανακοίνωσε την άμεση διάλυση του Κογκρέσου και την εγκαθίδρυση μιας “κυβέρνησης εξαίρεσης” που θα κυβερνήσει με διάταγμα μέχρι τις νέες βουλευτικές εκλογές – λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία για την παραπομπή του σε δίκη, σε μια δραματική κλιμάκωση της μάχης του με την αντιπολιτευόμενη Βουλή.
Η ανακοίνωση της Τετάρτης ήταν η τελευταία δραματική ανατροπή στους ταραχώδεις 17 μήνες του Καστίγιο στην εξουσία, οι οποίοι έχουν ήδη μετρήσει πέντε υπουργικά συμβούλια, έξι ποινικές έρευνες και δύο αποτυχημένες προσπάθειες παραπομπής του.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα σε εθνικό επίπεδο, ο Καστίγιο διέταξε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και την αναδιοργάνωση του δικαστικού σώματος και της εισαγγελίας, η οποία διεξάγει έρευνα εναντίον του για φερόμενη διαφθορά και διακίνηση επιρροής – κατηγορίες τις οποίες αρνείται.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε αμέσως μαζικές παραιτήσεις από το υπουργικό συμβούλιο, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών, Σεζάρ Λάντα, και ο υπουργός Οικονομίας, Κουρτ Μπουρνέο. Λίγα λεπτά πριν από την ομιλία του Καστίγιο, παραιτήθηκε και ο διοικητής του στρατού, Βάλτερ Κόρντοβα.
“Καταδικάζω έντονα αυτό το πραξικόπημα και καλώ τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στη δημοκρατική αποκατάσταση της δημοκρατίας στο Περού”, έγραψε στο Twitter ο Λάντα. “Ο Καστίγιο έλαβε αυτή την απόφαση χωρίς τη γνώση ή την υποστήριξή μου”.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν αμέσως την κίνηση παράνομη και πραξικόπημα και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το κτίριο του Κογκρέσου. Λένε ότι θα προχωρήσουν στην προγραμματισμένη συζήτηση και ψηφοφορία για την πρόταση μομφής.
Η ανακοίνωση του Καστίγιο προκάλεσε συγκρίσεις με την περιβόητη “autogolpe” του Απριλίου 1992, κατά την οποία ο τότε πρόεδρος Αλμπέρτο Φουχιμόρι διέλυσε το Κογκρέσο και έστειλε στρατιώτες και τανκς στους δρόμους της Λίμα.
“Αυτό που συνέβη στο Περού είναι πραξικόπημα”, δήλωσε ο Φερνάντο Τουέστα, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Ποντιφικό Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λίμα. “Τίποτα από όσα ανακοίνωσε ο πρώην πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο δεν επιτρέπεται από το σύνταγμα”.
“Σφετερίζεται την εξουσία και δεν πρέπει να υπακούει κανείς”, δήλωσε ο Tuesta.
Την καθαίρεση του Καστίγιο ψήφισε το Κογκρέσο
Με συνοπτικές διαδικασίες, το Κογκρέσο του Περού ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης του προέδρου Πέδρο Καστίγιο. 101 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της απομάκρυνσης του προέδρου Καστίγιο από την εξουσία, μόλις έξι καταψήφισαν και καταγράφηκαν 10 αποχές.
Ο πρόεδρος του Κογκρέσου κάλεσε την αντιπρόεδρο της χώρας Ντίνα Μπολουάρτε προκειμένου να την ορκίσει απόψε πρόεδρο του Περού.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian, ΑΜΠΕ