Νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή της θανατικής ποινής σε αξιωματικούς και στρατιώτες που κρίνονται ένοχοι για προδοσία, ενέκριναν σε πρώτη ανάγνωση, Λευκορώσοι βουλευτές. Με το ίδιο νομοσχέδιο, η δυσφήμιση του στρατού καθίσταται ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση έως και τέσσερα χρόνια.
Η νομοθεσία της Λευκορωσίας προβλέπει μέχρι σήμερα θανατική ποινή για εγκλήματα όπως η ανθρωποκτονία ή για άτομα που διαπράττουν, σχεδιάζουν ή σκοπεύουν να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες. Οι εκτελέσεις γίνονται με έναν μόνο πυροβολισμό στο πίσω μέρος της κεφαλής.
Η Κάτω Βουλή ψήφισε σε πρώτη ανάγνωση την εισαγωγή της θανατικής ποινής ειδικά για αξιωματικούς ή στρατιώτες που κρίνονται ένοχοι για προδοσία.
Το νομοσχέδιο πρέπει ακόμη να εγκριθεί σε δεύτερη ανάγνωση στην Κάτω Βουλή, να ψηφιστεί από την Άνω Βουλή και να υπογραφεί σε νόμο από τον πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο.
Η δεύτερη νομοθετική αλλαγή – για την εισαγωγή ποινών φυλάκισης για όσους «δυσφημούν» τον λευκορωσικό στρατό – είναι παρόμοια με έναν νέο νόμο που ψηφίστηκε στη Ρωσία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία φέτος.
Η Λευκορωσία δεν έχει στείλει δικά της στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά επέτρεψε στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το έδαφός της ως βάση οπισθοφυλακής για την εισβολή της τον Φεβρουάριο και επιτρέπει σε ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη και drones να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της για να εξαπολύουν επιθέσεις στην Ουκρανία.
«Δεν θα ανεχθούμε αυτούς που δυσφημούν και λένε ψέματα για ένστολους που τώρα υπερασπίζονται εμάς και την πατρίδα μας. Η απόδοση ευθυνών θα είναι σκληρή και αναπόφευκτη», δήλωσε ο βουλευτής Όλεγκ Γκαϊντούκεβιτς σύμφωνα με το κοινοβούλιο.