Το Ιράν δεν έχει παραδώσει μέχρι στιγμής βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία και ενδέχεται να μην το πράξει, ως αποτέλεσμα της διπλωματικής πίεσης και της εσωτερικής πολιτικής αναταραχής του ίδιου του Ιράν, δήλωσε ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.
Ο Mikhailo Podolyak δήλωσε επίσης στον Guardian ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν ξεμείνει από την πρώτη παρτίδα ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών – και είχαν μόνο αρκετούς από τους δικούς τους πυραύλους κρουζ στο απόθεμά τους για “δύο ή τρία” ακόμη μαζικά πλήγματα κατά της Ουκρανίας.
Η Ρωσία προσπάθησε να αναπληρώσει το οπλοστάσιό της με μια προσφορά για την αγορά ιρανικών πυραύλων. Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ, επισκέφθηκε την Τεχεράνη τον Νοέμβριο και φέρεται να είχε πυραύλους στη λίστα με τα ψώνια του.
Αλλά ο Podolyak δήλωσε ότι η συμφωνία δεν έχει προχωρήσει ακόμη. “Το Ιράν έχει δεχθεί τεράστια διπλωματική πίεση και οι διαμαρτυρίες έχουν επίσης αυξήσει την πίεση στην κυβέρνηση”, δήλωσε στον Guardian στο γραφείο του στο Κίεβο.
“Η κυβέρνηση αρχίζει να χάνει τον έλεγχο της ιρανικής κοινωνίας και τα εσωτερικά της προβλήματα αυξάνονται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απλά δεν έχουν χρόνο για να ασχοληθούν με τη Ρωσία. Δεν είναι η προτεραιότητά τους”.
Σε ξεχωριστή ενημέρωση, δυτικοί αξιωματούχοι συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό με τις παρατηρήσεις του Poldoyak, τονίζοντας ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει το απόθεμα των ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών της σε διάστημα δύο μηνών, κυρίως σε κύματα επιθέσεων που κατευθύνθηκαν κατά του ενεργειακού δικτύου της Ουκρανίας.
Ένας δυτικός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία είχε “εξαντλήσει” τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πριν από περίπου δύο με τρεις εβδομάδες και “ανέμενε έναν ανεφοδιασμό” ενώ οι συνομιλίες για τους πυραύλους συνεχίζονταν.
Σύμφωνα με την Ουκρανία, το Ιράν προμήθευσε αρχικά έως και 2.400 μη επανδρωμένα αεροσκάφη του, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε φονικές επιθέσεις σε πόλεις όπως το Κίεβο και η Ζαπορίζια. Τα αποθέματά τους είχαν “σχεδόν εξαντληθεί”, πρόσθεσε ο Podolyak – αλλά ότι “απ’ όσο γνωρίζουμε” το Ιράν είχε μεταφέρει την τεχνολογία στη Ρωσία, οπότε εναπόκειται στη Μόσχα να κατασκευάσει μερικά ακόμη.
Οι δυτικές κυβερνήσεις πιστεύουν επίσης ότι το Ιράν δεν έχει λάβει απόφαση για το αν θα προμηθεύσει τη Ρωσία με πυραύλους, γεγονός που αντανακλά εν μέρει το πόσο η Τεχεράνη θέλει να εμπλακεί στον πόλεμο της Ουκρανίας και τη μακροπρόθεσμη σχέση της με τη Μόσχα.
“Το Ιράν θα θελήσει να σκεφτεί προσεκτικά τι δεσμεύει, αλλά θα υπάρξει επίσης μια βαθύτερη συζήτηση για το σε ποια συμφωνία καταλήγουν οι Ιρανοί και οι Ρώσοι”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από The Guardian