Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιθανόν θα συμφωνήσουν να χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στη σύνοδο κορυφής της 15ης Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται άτομα με γνώση του θέματος.
Η απόφαση απαιτεί την έγκριση και των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Μέχρι τώρα οι διαδικασίες κινούνταν εξαιρετικά αργά. Εάν συμφωνηθεί, θα είναι μια σημαντική ώθηση για τη Βοσνία που αντιμετωπίζει ακόμη τις συνέπειες από τις συγκρούσεις κατά την πρώτη της Γιουγκοσλαβίας, της δεκαετίας του 1990, που έληξαν με τη συμφωνία του Ντέιτον το 1995.
Η Βοσνία βασίζεται σε ένα περίπλοκο πολιτικό σύστημα που διασπά τη χώρα σε δύο οντότητες. Από τη μία έχουμε τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα (Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας), όπου οι Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία, και από την άλλη, την Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αποτελούμενη κυρίως από Βόσνιους και Κροάτες.
H κάθε οντότητα διαθέτει δικό της πρόεδρο και νομοθετικό σώμα, και πέραν της εθνικής κυβέρνησης, είναι αυτόνομη με δικό της Κοινοβούλιο και σύνορα.
Τα κεντρικά θεσμικά όργανα της χώρας διαθέτουν μια τριμελή προεδρία αποτελούμενη από ένα Βόσνιο, ένα Κροάτη και ένα Σέρβο. Η προεδρία, η οποία είναι ταυτόχρονα και αρχηγός του κράτους, διορίζει τον πρόεδρο του Συμβουλίου -που είναι και πρόεδρος της κυβέρνησης- και ένα πολυεθνικό Συμβούλιο Υπουργών.
Αυτές οι οντότητες αποτελούν ένα ενδιάμεσο επίπεδο διοίκησης μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συχνά υπάρχουν εντάσεις ωστόσο, μέχρι στιγμής έχει αποφευχθεί η κλιμάκωση που θα κατέληγε σε ένοπλες συγκρούσεις. Σε αυτό έχει συμβάλει και η ΕΕ, σημειώνει το Bloomberg εξηγώντας πως καθυστερώντας την πιθανότητα ένταξης- λόγω της αργής προόδου της Βοσνίας στις μεταρρυθμίσεις.- έχει συγκρατηθεί η ένταση.
Η Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, της τριμελούς προεδρίας της Βοσνίας, δήλωσε την Τρίτη ότι το να δοθεί στη χώρα το καθεστώς υποψηφιότητας θα στείλει ένα μήνυμα «σε ολόκληρη την περιοχή ότι κανείς δεν μένει πίσω». «Έχουμε τέτοιες προσδοκίες και έχουμε ορισμένες υποσχέσεις», δήλωσε κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα. «Λυπάμαι που αυτό δεν συνέβη πολύ νωρίτερα».
naftemporiki.gr