Την Ουκρανία «έδειξε» η Ρωσία ως υπεύθυνη για τις επιθέσεις με drone που δέχθηκαν την Δευτέρα οι αεροπορικές βάσεις Ένγκελς και Ντιαγκίλεβο. Το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε νέα επίθεση, σε αεροπορική βάση στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας.
Το αξιοσημείωτο των δύο πρώτων επιθέσεων είναι η απόστασή τους από τα ουκρανικά σύνορα, κάτι που δεν ισχύει για το πλήγμα στην περιοχή Κουρσκ η οποία συνορεύει με τη βορειοανατολική Ουκρανία.
Όπως σημειώνει άρθρο του Forbes, «στην εποχή των social media είναι αδύνατο να αποκρύψεις τέτοια γεγονότα». Οι επιθέσεις επιβεβαιώθηκαν στη συνέχεια από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Επιβεβαιώθηκαν επίσης από ανώνυμο Ουκρανό αξιωματούχο, σύμφωνα με τους New York Times.
Το Κίεβο δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη, αν και ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχάιλο Ποντόλιακ έγραψε στο Twitter ότι το Κρεμλίνο θα έπρεπε να γνωρίζει ότι «αν εκτοξευθεί κάτι στον εναέριο χώρο άλλων χωρών, αργά ή γρήγορα άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα θα επιστρέψουν στο σημείο από όπου εκτοξεύθηκαν».
Τι σημαίνει αυτό; Στις αεροπορικές βάσεις Ένγκελς και Ντιαγκίλεβο είναι γνωστό ότι σταθμεύουν σημαντικά βομβαρδιστικά της Ρωσίας τα οποία χρησιμοποιεί στις επιθέσεις της κατά ουκρανικών στόχων.
Γιατί όμως επιλέχθηκαν αυτές οι περιοχές; Οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα προσπάθησαν να διακόψουν τις ρωσικές επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις που στοχοποιούν ζωτικής σημασίας υποδομές, εξηγούν οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW). Παράλληλα, αποδεικνύουν την ικανότητα της Ουκρανίας να χτυπήσει ρωσικές οπίσθιες θέσεις.
Τι drones χρησιμοποίησαν οι Ουκρανοί
Η ρωσική πλευρά έκανε λόγο για «drones σοβιετικής εποχής». Όπως εξηγεί ο απόστρατος στρατηγός και συγγραφέας Μικ Ράιαν, είναι πιθανό να χρησιμοποιήθηκαν τα Tu-141.
Πρόκειται για μεγάλα, υψηλής ταχύτητας αναγνωριστικά drones που αναπτύχθηκαν από τον σοβιετικό στρατό και χρησιμοποιήθηκαν τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.
Οι ουκρανικές δυνάμεις διέθεταν άγνωστης ποσότητας drones αυτού του είδους από το 2014.
Με εμβέλεια λειτουργίας περίπου 1000 χιλιομέτρων, οι επιθέσεις είναι αρκετά εντός της ικανότητάς του, σημειώνει ο Ράιαν.
Τα συμπεράσματα
Σύμφωνα με τον Ράιν οι επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, με την υπόθεση ότι πραγματοποιήθηκαν από την ουκρανική πλευρά, σημαίνουν επτά πράγματα:
1. Η Ουκρανία είναι ικανή να πλήξει στόχους που βρίσκονται πολύ μακριά. Η βάση Ένγκελς απέχει 700 χιλιόμετρα από την Ουκρανία, ενώ η βάση Ντιαγκίλεβο περίπου 600 χιλιόμετρα. «Συγκριτικά, η Μόσχα απέχει περίπου 640 χιλιόμετρα από την ουκρανική πόλη Χάρκοβο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ουκρανία πρόκειται να επιτεθεί στη Μόσχα. Θα κρατήσει όμως μερικούς ξάγρυπνους», λέει χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως η Ουκρανία θα μπορούσε να είχα πραγματοποιήσει τα χτυπήματα μέσω κάποιας βοήθειας, αν και είναι πιθανό να τα κατάφερε και μόνη της.
2. Η Ουκρανία υιοθετεί πιο ενεργά μέτρα για να μειώσει και να αποτρέψει τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον των πολιτών και των υποδομών της. «Αυτό είναι ένα λογικό επόμενο βήμα. Επειδή όμως η Ουκρανία δεν θα στοχοποιήσει ρωσικούς πολιτικούς στόχους, η Ρωσία έχει ένα ασύμμετρο πλεονέκτημα με τις πυραυλικές της επιθέσεις».
Σύμφωνα με τον Ράιαν, οι επιθέσεις δεν είναι απλώς στρατιωτικό χτύπημα, αλλά πολιτική αναγκαιότητα για να περιοριστεί η ανθρωπιστική βλάβη από τις ρωσικές επιθέσεις που δέχονται το τελευταίο διάστημα δεκάδες περιοχές της Ουκρανίας.
3. Οι επιθέσεις δεν αποτελούν κλιμάκωση, γιατί «η ρωσική αεροπορική βάση είναι νόμιμος στόχος για τους Ουκρανούς καθώς η βάση αεροσκαφών και πληρωμάτων εκεί διεξήγαγε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Ουκρανίας και του λαού της».
4. Οι επιθέσεις φέρνουν στο προσκήνιο την αποτελεσματικότητα της ρωσικής αεράμυνας. «Πού βρισκόταν το περιβόητο ρωσικό δίκτυο αεράμυνας που ανησυχούσε τους ειδικούς καθ’ όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου;», διερωτάται για να προσθέσει πως απέδειξαν η Γέφυρα του Κερτς και άλλα χτυπήματα στην Κριμαία, «η άμυνα της Ρωσίας ενάντια σε έναν αποφασιστικό και δημιουργικό αντίπαλο έχει αποδειχθεί ότι μπάζει».
5. Τα χτυπήματα δείχνουν ότι οι Ουκρανοί θα αξιοποιήσουν το πάνω χέρι που έχουν στον πόλεμο για να συνεχίσουν να χτυπούν κατά την διάρκεια του χειμώνα τους Ρώσους εκεί που «πονάνε». Πρόκειται για ψυχολογικό πλήγμα κατά της Ρωσίας, λέει χαρακτηριστικά. «Μια επίθεση σε στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στα σύνορα της Ρωσίας θα προκαλέσει αναστάτωση σε ένα κοινό που πίστευε ότι ήταν σε μεγάλο βαθμό απομονωμένο από τις επιπτώσεις του πολέμου (εκτός από την κινητοποίηση, δηλαδή). Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε την αντίδραση της ρωσικής προπαγανδιστικής μηχανής», σημειώνει.
6. Οι Ουκρανοί δείχνουν ότι μαθαίνουν από τον πόλεμο και θα προσαρμόζονται σε αυτόν. «Ενώ η πρόσφατη έκθεση για τα πρώτα μαθήματα από τον πόλεμο του Royal United Services Institute καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία ήταν επίσης προσαρμοστική καθ’ όλη τη διάρκεια της εισβολής της, οι Ουκρανοί έχουν επιδείξει πολύ μεγαλύτερη πρωτοβουλία και δημιουργικότητα στις επιχειρήσεις τους».
7. Πιθανόν να αλλάξει ο προσανατολισμός της ρωσικής στρατιωτικής προσπάθειας. «Ο ρωσικός στρατός, πιθανώς υπό τις οδηγίες του Βλαντίμιρ Πούτιν, θα χρειαστεί να επανεξετάσει την αμυντική του στάση πολύ πιο μακριά από τα σύνορα της Ουκρανίας ως αποτέλεσμα αυτών των χτυπημάτων. Υπάρχουν πολλά αεροδρόμια, κόμβοι διοίκησης και υλικοτεχνική υποστήριξη πολύ πιο κοντά στην Ουκρανία από αυτά τα δύο αεροδρόμια που οι Ουκρανοί μπορούν τώρα να αποτελούν πλέον κίνδυνο».
naftemporiki.gr