Αγνοήθηκε σήμερα από τον συντηρητικό Τύπο του Ιράν η ανακοίνωση της διάλυσης της αστυνομίας ηθώνκαι μόνον τέσσερις εφημερίδες που πρόσκεινται στους μεταρρυθμιστές την είχαν στο πρωτοσέλιδο.
Ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί ανακοίνωσε το Σάββατο το βράδυ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Κομ, την ιερή πόλη των σιιτών δυτικά της Τεχεράνης, ότι “η αστυνομία ηθών (…) καταργήθηκε από αυτούς που την δημιούργησαν”.
Η ανακοίνωση αυτή δείχνει να αποτελεί χειρονομία καλής θελήσεως προς τους διαδηλωτές, οι οποίοι κατεβαίνουν στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους μετά τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά την σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά την μαντίλα της.
Ωστόσο από τις εφημερίδες που κυκλοφόρησαν σήμερα στο Ιράν, μόνον τέσσερις που πρόσκεινται στους μεταρρυθμιστές αναφέρουν το τέλος της θρησκευτικής αυτής αστυνομίας που ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 για να “διαδώσει την κουλτούρα της ευπρέπειας της ισλαμικής μαντίλας”.
«Μην αναφέρετε καν ότι μας τηλεφωνήσατε»
“Έπειτα από 80 ημέρες διαμαρτυριών που προκλήθηκαν από την αστυνομία ηθών, ο γενικός εισαγγελέας ανακοινώνει την κατάργησή της”, γράφει η φιλομεταρρυθμιστική εφημερίδα Σαζαντεγκί, με τίτλο “το τέλος της αστυνομίας ηθών”.
Η Σαρκ, άλλο μέσο που πρόσκειται στους μεταρρυθμιστές, εκφράζει αμφιβολίες: “Είναι αυτό το τέλος των περιπολιών;”, διερωτάται η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της, αναφερόμενη στις περιπολίες που έχουν στόχο να γίνεται σεβαστός ο ενδυματολογικός κώδικας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο οποίος υποχρεώνει κυρίως τις γυναίκες να φορούν μαντίλα.
“Ενώ ο γενικός εισαγγελέας δήλωσε ότι καταργήθηκε η αστυνομία ηθών, η υπηρεσία δημοσίων σχέσεων της αστυνομίας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την κατάργησή της”, υπογραμμίζει η Σαρκ.
Σε αίτημα της εφημερίδας που έγινε τηλεφωνικώς για αντίδραση στην ανακοίνωση αυτή του γενικού εισαγγελέα, ο συνταγματάρχης Αλί Σαμπαχί, ο επικεφαλής δημοσίων σχέσεων της αστυνομίας της Τεχεράνης, απάντησε: “Μην αναφέρετε καν ότι μας τηλεφωνήσατε. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για αυτού του είδους τις συζητήσεις (…) και η αστυνομία θα μιλήσει όταν θα είναι η κατάλληλη”.
Αμφιβολία εκφράζει επίσης η επίσης προσκείμενη στους μεταρρυθμιστές εφημερίδα Αρμάν Μελί που κυκλοφόρησε με τίτλο: “Είναι αυτό το τέλος της αστυνομίας ηθών;”.
“Μια αλλαγή υπέρ των γυναικών;” διερωτάται επίσης η εφημερίδα Χαμ Μιχάν. “Η δικαστική αρχή έκανε μια δήλωση, αλλά καμία άλλη αρχή δεν ανακοίνωσε τη διάλυση της αστυνομίας ηθών”, υπογράμμισε το έντυπο που επίσης πρόσκειται στους μεταρρυθμιστές.