Skip to main content

Ο Πούτιν «ήταν και παραμένει ανοιχτός» σε διαπραγματεύσεις, αλλά με έναν όρο

Sputnik/Valery Sharifulin/Pool via REUTERS

Η άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίσουν τα προσαρτημένα εδάφη ως ρωσικά εμποδίζει την αναζήτηση οποιουδήποτε συμβιβασμού, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

«Ανοιχτός» σε συνομιλίες για μια πιθανή διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σύμφωνα με δήλωση του Κρεμλίνου που έρχεται μετά την πρόταση που έθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων υπό όρους.

Ο Πούτιν πιστεύει σε μια διπλωματική λύση και είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις για τη διασφάλιση των συμφερόντων της Ρωσίας, αλλά η Ρωσία δεν θα αποχωρήσει από την Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρελμίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο είναι δύσκολο να βρεθεί κοινό έδαφος με τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς δεν αναγνωρίζουν τα «νέα εδάφη» της Ρωσίας. Αναφέρεται στις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που η Ρωσία προσάρτησε παράνομα τον Σεπτέμβριο: Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Η άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίσουν «τα νέα εδάφη» ως ρωσικά εμποδίζει την αναζήτηση οποιουδήποτε πιθανού συμβιβασμού, εξήγησε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι έτοιμος να μιλήσει με τον Πούτιν εάν ο αρχηγός του Κρεμλίνου αναζητάει τρόπο να τερματίσει τον πόλεμο. Όταν ο Πεσκόφ κλήθηκε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, να σχολιάσει τις δηλώσεις του Μπάιντεν, είπε: «Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ήταν πάντα, είναι και παραμένει ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας».

«Ο προτιμότερος τρόπος για να επιτύχουμε τα συμφέροντά μας είναι με ειρηνικά, διπλωματικά μέσα», πρόσθεσε ο Πεσκόφ. «Ο Πούτιν ήταν, είναι και παραμένει ανοιχτός σε επαφές και διαπραγματεύσεις».

Συνεχίζοντας ο Πεσκόφ είπε ότι ο Πούτιν δεν μετανιώνει για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντάς την ως μια στιγμή ορόσημο κατά την οποία η Ρωσία αντιστάθηκε στην αλαζονική δυτική ηγεμονία μετά από δεκαετίες ταπείνωσης που έφεραν τα χρόνια μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

naftemporiki.gr