Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ζήτησε να καταβληθούν προσπάθειες με ηρεμία για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η κίνηση αυτή αποτελεί ένδειξη ότι το Πεκίνο ενδέχεται να προσπαθεί να διαχειριστεί ένα από τα μεγαλύτερα σημεία τριβής του με την Ευρώπη, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.
Ο Μισέλ, ο οποίος πραγματοποιεί μονήμερη επίσκεψη στην Κίνα, θα συναντηθεί επίσης με τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ και με τον Λι Ζανσού, τον πρόεδρο της διαρκους επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου.
Αναλυτικότερα, οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Μισέλ, συζήτησαν μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο Μισέλ, σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπό του, υπογράμμισε ότι η ΕΕ υπολογίζει στην Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να καλέσει τη Ρωσία να σεβαστεί τις βασικές αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και να συμβάλει στον τερματισμό της ρωσικής κατοχής της Ουκρανίας.
Ο Σι, σύμφωνα με το Associated Press, φέρεται να είπε ότι «η επίλυση της ουκρανικής κρίσης με πολιτικά μέσα είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και το κοινό συμφέρον όλων των χωρών της Ευρασίας». «Υπό τις παρούσες συνθήκες, πρέπει να αποφύγουμε την κλιμάκωση και την επέκταση της κρίσης και να εργαστούμε για την ειρήνη», πρόσθεσε.
Η Κίνα έχει επανειλημμένως κάνει παρόμοιες δηλώσεις στο παρελθόν, ενώ αρνήθηκε να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή και επέκρινε τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, υπενθυμίζει το AP.
Αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ- Κίνας, ο Σι δήλωσε ότι το Πεκίνο θα ενισχύσει τη στρατηγική επικοινωνία και συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση CCTV, φαίνεται να είπε ότι «οι θεσμοι και τα κράτη μέλη της ΕΕ θα εμπεδώσουν μια αντικειμενική και ορθή αντίληψη για την Κίνα».
«Η Κίνα θα παραμείνει ανοικτή για τις ευρωπαϊκές εταιρείες και ελπίζει πως η ΕΕ θα μπορέσει να εξαλείψει τις παρεμβάσεις ώστε να παράσχει ένα δίκαιο και διαφανές επιχειρηματικό περιβάλλον για τις κινεζικές εταιρείες», πρόσθεσε. Ούτε ο Σι ούτε η CCTV διευκρίνισαν τι εννοούσε μιλώντας για παρεμβάσεις.
Ο Σι δήλωσε πως η Κίνα και η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσουν το συντονισμό της πολιτικής και τα συμπληρωματικά πλεονεκτήματα, να δημιουργήσουν από κοινού νέες μηχανές ανάπτυξης και να εγγυηθούν την ασφάλεια και την αξιοπιστία των αλυσίδων βιομηχανικών προμηθειών.
Να σημειωθεί ότι επίσκεψη του Μισέλ πραγματοποιείται αφού Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν ανησυχία σε συνάντησή τους τον Οκτώβριο για την οικονομική εξάρτηση από την Κίνα. Πάντως αξιωματούχοι της ΕΕ δηλώνουν ότι η επίσκεψη έχει ως στόχο την αναζήτηση ισορροπίας μεταξύ της επιθυμίας της ΕΕ για περισσότερες εξαγωγές στην Κίνα και της ανάγκης σε σταθερές με το Πεκίνο όσον αφορά την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των θεμελιωδών ελευθεριών.
Τα τελευταία χρόνια, καθώς η Κίνα αύξησε την παγκόσμια επιρροή της, η ΕΕ την αντιμετωπίζει όλο και περισσότερο ως στρατηγικό αντίπαλο, σχολιάζει το AP.
naftemporiki.gr