Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, «ενημερώνεται για το τι συμβαίνει» και «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση στην Κίνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κέρμπι, αναφερόμενος στις διαδηλώσεις σε κινεζικές πόλεις κατά των περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας. Σε δηλώσεις του στον Τύπο με φόντο τις κινητοποιήσεις, που δυτικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν ιστορικές, εναντίον των αυστηρών περιοριστικών μέτρων και υπέρ περισσότερων ελευθεριών, ο κ. Κέρμπι ανέφερε πως η αμερικανική προεδρία «υποστηρίζει το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις». Ο κ. Κέρμπι δεν εκφράστηκε για το περιεχόμενο των διεκδικήσεων. «Οι διαδηλωτές αυτοί μιλούν για τους εαυτούς τους», αρκέστηκε να πει.
Ο εκπρόσωπος του ΣΕΑ πρόσθεσε πως «τίποτα» δεν έχει αλλάξει «ως προς τη βούλησή μας να κρατήσουμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας» με τις κινεζικές αρχές, μερικές ημέρες μετά τη συνάντηση του κ. Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της G20 στην Ινδονησία.
Οι δύο ηγέτες, στη διάρκεια της συνάντησής τους με σκοπό την άρση κάποιων από τις νάρκες στις σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων, που τελευταία χαρακτηρίζονται από μεγάλες εντάσεις, τόνισαν πως θέλουν να ξαναρχίσουν συνομιλίες σε κάποια πεδία όπου κρίνουν πως είναι εφικτή η διμερής συνεργασία. «Έχουμε πάντα την πρόθεση να συνεχίσουμε τις συνομιλίες», επεσήμανε ο Τζον Κέρμπι.
«Όλοι έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν ειρηνικά»
«Λέμε εδώ και πάρα πολύ καιρό πως όλοι έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν ειρηνικά, εδώ στις ΗΠΑ και σ’ όλο τον κόσμο», σημείωνε λίγο νωρίτερα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θέση που «συμπεριλαμβάνει την Κίνα». Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί ότι ο εμβολιασμός, τα τεστ και οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση της πανδημίας από ό,τι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.
«Θεωρούμε πως θα είναι πολύ δύσκολο για την Κίνα να περιορίσει τον ιό με τη στρατηγική της zero COVID. Θα είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσει τα lockdowns και τη zero COVID» εκτίμησε.
Οι κινεζικές αρχές προσπαθούν τα τελευταία 24ωρα να ανακτήσουν τον έλεγχο της κατάστασης μετά τις διαδηλώσεις και τις εκδηλώσεις της ολοένα αυξανόμενης οργής εναντίον των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας. Την Κυριακή πλήθη διαδηλωτών, ανταποκρινόμενα σε καλέσματα μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, κατέβηκαν σε δρόμους στο Πεκίνο, στη Σαγκάη και στη Γουχάν. Η έκταση των κινητοποιήσεων αυτών μοιάζει να είναι η μεγαλύτερη μετά τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας το 1989, που κατεστάλησαν σκληρά.
Ορισμένοι πολιτικοί στις ΗΠΑ επικρίνουν με οξείς τόνους την πολιτική του προέδρου Σι, όπως ο Μάικλ Μακόλ, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος έκανε λόγο για «δυστοπική διακυβέρνηση» στην Κίνα που δεν είναι «ούτε δημοφιλής ούτε χωρίς αμφισβήτηση», προσθέτοντας πως «χαιρετίζω τη γενναιότητα αυτών που διακινδυνεύουν τα πάντα για να υψώσουν το ανάστημά τους μπροστά στο ΚΚ της Κίνας».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters