Διπλασιασμό των αμυντικών δαπανών των ευρωπαϊκών χωρών ζήτησε το Ταλίν, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών Ούρμας Ρεϊνσάλου έκανε αυτά τα σχόλια μιλώντας στο Reuters σε συνέντευξη που παραχώρησε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού που πραγματοποίησε στο Κίεβο μαζί με υπουργούς Εξωτερικών έξι άλλων χωρών. Σημείωσε ότι η χώρα του σχεδιάζει να αυξήσει τις κρατικές αμυντικές της δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ.
Η επίσκεψη είχε σκοπό να δείξει την υποστήριξη προς το Κίεβο, καθώς η ουκρανική πρωτεύουσα αντιμετωπίζει διακοπές ρεύματος μετά το κύμα των ρωσικών επιθέσεων με drone και πυραύλους.
«Θα θέλαμε να δούμε ευρωπαϊκές χώρες να διπλασιάζουν τις αμυντικές τους δαπάνες στον καιρό του πολέμου στην Ουκρανία και μετά τον πόλεμο, και θα δαπανήσουμε το 3% του ΑΕΠ μας για την εθνική άμυνα», είπε.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, της οποίας είναι μέλος η Εσθονία, ενδέχεται να αποφασίσουν να θέσουν ως στόχο υψηλότερες δαπάνες για την Άμυνα από τον τρέχοντα στόχο που ανέρχεται στο 2% του ΑΕΠ.
Η Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά έχει υποβάλει αίτηση για να ενταχθεί στη Συμμαχία, καλεί τους δυτικούς συμμάχους της σε υποστήριξη από τότε που η Ρωσία ενέτεινε τις πυραυλικές της επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.
Ο Ρεϊνσάλου τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, της οποίας είναι μέλος η Εσθονία, θα πρέπει επίσης να αυξήσει το επίπεδο χρηματοδότησης που προορίζεται για την στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά έχει στείλει στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία αξίας που αντιστοιχεί σε περίπου 0,2% του ΑΕΠ της και είχα δεσμευτεί ότι αν μπορούσαμε να φτάσουμε το 1% θα είχε μεγάλη διαφορά στο πεδίο στην αλλαγή της πορείας του πολέμου», είπε.
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμίχαλ έγραψε στο Twitter ότι η σημερινή επίσκεψη του Ρεϊνσάλου και των έξι άλλων υπουργών περιελάμβανε συζητήσεις για την ενίσχυση των κυρώσεων της ΕΕ, την ανοικοδόμηση των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών, την οικονομική στήριξη και τις «ευρωατλαντικές φιλοδοξίες» της Ουκρανίας.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters