Μακραίνει η λίστα των θυμάτων της σφοδρής κακοκαιρίας που προκάλεσε πρωτοφανή κατολίσθηση στο νησί Ίσκια της νότιας Ιταλίας, όπου σύμφωνα με νέο απολογισμό έχασαν τη ζωή τους οκτώ άτομα, ενώ άλλα τέσσερα εξακολουθούν να αγνοούνται. Η ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας συνεχίζει στο μεταξύ τις προσπάθειες εντοπισμού των αγνοουμένων με drone και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους. Στα θύματα της καταστροφής συγκαταλέγονται ένα νεογέννητο και δυο παιδιά.
Παράλληλα, εκτός από τα 2 εκατ. ευρώ που διέθεσε χθες, η κυβέρνηση Μελόνι κηρύσσοντας την Ίσκια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σήμερα η περιφέρεια της Καμπανίας, με πρωτεύουσα την Νάπολη, ενέκρινε απόφαση για την στήριξη του νησιού με άλλα 4 εκατ. ευρώ για την αρωγή των αστέγων, την ανοικοδόμηση, αλλά και έργα προς αποφυγή νέων κατολισθήσεων.
Το περασμένο Σάββατο, ποτάμια λάσπης κατέκλυσαν δρόμους, ξερίζωσαν δέντρα και παρέσυραν αυτοκίνητα σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι τη θάλασσα, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Στο προσκήνιο οι συνέπειες της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων
Την ίδια ώρα ο ιταλικός Τύπος εστιάζει τις συνέπειες της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, η οποία εγκρίθηκε το 2003 από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, όπως και σε αποφάσεις για την εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών, που, σύμφωνα με τις ιταλικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, υπέγραψε το 2018 η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε. Ο καθολικός επίσκοπος του νησιού Τζενάρο Πασκαρέλα διερωτήθηκε με νόημα: «Κάναμε, άραγε, ό,τι μπορούσαμε για να μην ζήσουμε την προαναγγελθείσα αυτή τραγωδία; Οι εικόνες του νησιού μάς κάνουν να νιώθουμε πόνο, σοκ, μας θέτουν βαθιά ερωτήματα».
Ο Βιντσέντσο Ντ΄Αμπρόζιο, δήμαρχος της Κασαμίτσιολα -που είναι και το σημείο το οποίο επλήγη περισσότερο από την ισχυρή νεροποντή- αποκάλυψε ότι είχε ζητήσει επίμονα πρόσφατα να καθαριστεί η κοίτη των ποταμών, αλλά η έκκλησή του δεν εισακούσθηκε. Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, η δήλωση του Ιταλού υπουργού Περιβάλλοντος Τζιλμπέρτο Πικέτο Φρατίν ότι «για την πάταξη της αυθαίρετης δόμησης, θα ήταν αρκετό να οδηγούνταν στην φυλακή οι δήμαρχοι ή όσοι άλλοι επιτρέπουν να οικοδομούνται αυθαίρετα». Σύμφωνα με τον υπουργό, τα σπίτια αυτά πρέπει να κατάσχονται από το κράτος και στην συνέχεια να αξιολογείται, κατά περίπτωση, η ανάγκη κατεδάφισής τους.
naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ