Ποιος ξέρει τι να σκέφτηκε ο Έλον Μασκ όταν είδε ένα τεράστιο και περίεργο «γλυπτό» να μεταφέρεται στα κεντρικά γραφεία της Tesla στο Ώστιν του Τέξας, ως ευγενικό «φόρο τιμής» από μερικούς από τους θαυμαστές του: Ένα μεταλλικό άγαλμα ύψους δέκα μέτρων που απεικονίζει τον Μασκ με σώμα τράγου πάνω σε έναν πύραυλο!
Το άγαλμα έχει όνομα: «Elon Goat Token» – Ο τράγος Έλον που μιλάει, σε ελεύθερη μετάφραση. Είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και δημιουργήθηκε από δύο Καναδούς καλλιτέχνες, τον Κέβιν και την Μισέλ Στόουν. Το άγαλμα στοίχισε 600.000 δολάρια και ανατέθηκε στους δύο γλύπτες από δύο επιχειρηματίες κρυπτονομισμάτων που τα ονόμασαν «Elon GOAT».
Στόχος τους να προσελκύσουν την προσοχή τόσο του κοινού όσο και του Μασκ στα προϊόντα τους, καθώς μετά το σκάνδαλο με την κατάρρευση της FTX τις τελευταίες εβδομάδες, ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων έχει υποστεί συντριβή. Οι επιχειρηματίες ήθελαν να κάνουν τον Μασκ να κάνει tweet για το γλυπτό στους περισσότερους από 118 εκατομμύρια ακόλουθούς του και να επιστήσει την προσοχή στο κρυπτονόμισμα τους, το Elon GOAT.
Ίσως να είναι το τελευταίο κόλπο να σωθεί ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων, καθώς τα αστεία για τα ψηφιακά νομίσματα κατακλύζουν τα social media. Αλλά ένα γλυπτό 6 τόνων ως τέχνασμα μάρκετινγκ δεν είναι και τόσο συνηθισμένο.
Αρκετές ώρες πάντως αφότου το γλυπτό βρέθηκε έξω από το κτίριο της Tesla, δεν υπήρχε κανένα σημάδι από τον Έλον Μασκ. Ο Άλεκ Γόλβερτ, συνιδρυτής της Elon GOAT και επικεφαλής μάρκετινγκ, είπε ότι σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν το γλυπτό σε δημόσιο χώρο, κοντά στα κεντρικά γραφεία της Tesla μέχρι ο Μασκ να αποδεχτεί το γλυπτό.
Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έχει βέβαια άλλα πράγματα στο μυαλό του μετά την απόκτηση του twitter. Ο νέος ιδιοκτήτης Έλον Μασκ, στην τρέλα του να εισάγει μια υποτιθέμενη δημοκρατία στο Twitter, αφήνει ακόμη και εκείνους που διαδίδουν ρητορική μίσους να επιστρέψουν στην ψηφιακή πλατφόρμα.
Γενική αμνηστία στο twitter
O Μασκ διοργάνωσε ήδη δυο «ψηφοφορίες»: Πρώτον για το αν ο Ντόναλντ Τραμπ θα έπρεπε να επιστρέψει στην υπηρεσία σύντομων μηνυμάτων και μετά αν θα πρέπει να υπάρξει «γενική αμνηστία» σε αποκλεισμένους λογαριασμούς. Μια μικρή μειοψηφία χρηστών ψήφισε σε αυτές τις δημοσκοπήσεις υπέρ της επιστροφής του Τραμπ αλλά και της «γενικής αμνηστίας» για τους δεσμευμένους λογαριασμούς. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Μασκ να ισχυριστεί ότι «ο λαός μίλησε».
Κανείς δεν ξέρει ποιος πραγματικά ψήφισε. Οι λογαριασμοί από ανύπαρκτα άτομα εξακολουθούν να είναι πολυάριθμοι στην πλατφόρμα, αν και ο Μασκ υποσχέθηκε βελτίωση εδώ. Αντίθετα, αποφάσισε να εκδιώξει περίπου το 75% του εργατικού δυναμικού του Twitter και να κλείσει ολόκληρα τμήματα της εταιρείας – συμπεριλαμβανομένων εκείνων των υπηρεσιών που προηγουμένως ήταν υπεύθυνα για την εύρεση, τη διαγραφή και τον αποκλεισμό ψευδών πληροφοριών ή την απροκάλυπτα διατυπωμένη ρητορική μίσους.
Παράνοια χωρίς έλεγχο. Δεν υπάρχει κόκκινη γραμμή που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός. Η μόνη σταθερά: Όποιος προσβάλει τον Μασκ διώχνεται. Όλοι οι άλλοι μπορούν να έχουν λογαριασμό στο twitter. Μετατρέπει λοιπόν το Twitter σε έναν χώρο χωρίς νόμους.
Όλοι είναι για άλλη μια φορά ευπρόσδεκτοι να ανακατέψουν τις απόψεις τους με τον κόσμο. Είτε είναι θιασώτες ρητορικής μίσους, είτε υποστηρικτές δηλώσεων όπως «η γη είναι επίπεδη», χάρη στον Μασκ, όλοι είναι για άλλη μια φορά ευπρόσδεκτοι στην ψηφιακή πλατφόρμα. Ένας καθηγητής του Χάρβαρντ κατηγόρησε τον Μασκ ότι άνοιξε μια «πύλη στην κόλαση».
Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θέλει να επιστρέψει στο Twitter για να προωθήσει τη δική του πλατφόρμα, σύντομα, οι πεπεισμένοι θιασώτες της παραπληροφόρησης θα μπορούν να συγκεντρωθούν ξανά στην υπηρεσία σύντομων μηνυμάτων και να διανείμουν τα μηνύματα μίσους τους σε ένα κοινό δισεκατομμυρίων ανθρώπων
Η ΕΕ, τα μέσα ενημέρωσης και οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών καταπολεμούν ενεργά το «μίσος στο Διαδίκτυο». Η ΕΕ πιστεύει ότι θα το αλλάξει αυτό με τους νέους ψηφιακούς νόμους της. Αλλά αυτό είναι ευσεβής πόθος. Έχουμε νόμο, αλλά ουδείς τον επιβάλει. Όλοι οι τροχοί μένουν ακίνητοι όταν το θέλει το Twitter.
Είναι καλό που τουλάχιστον πολλοί διαφημιζόμενοι δεν θέλουν να περάσουν πλέον από αυτή την κολασμένη πλατφόρμα. Είτε πρόκειται για Verizon είτε για Jeep, οι μισοί από τους κορυφαίους διαφημιστές έχουν αναστείλει τη δέσμευσή τους στο Twitter τις τελευταίες εβδομάδες.