H Μόσχα συνεχίζει να επιτίθεται στην Ουκρανία από αέρος, αλλά η ρωσική αεροπορία δεν ελέγχει πλέον τους ουρανούς: Το Κίεβο υποστηρίζει ότι μόνο την περασμένη Τετάρτη η ουκρανική αεράμυνα κατέρριψε περίπου 70 ρουκέτες και drones .
Παρά τις εντεινόμενες αεροπορικές επιδρομές, οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι απίθανο η Ρωσία να καταφέρει να διασφαλίσει αεροπορική υπεροχή στον πόλεμο.
Σύμφωνα με τον Εσθονό αντισυνταγματάρχη Αντρες Χελμ –Ρόσιν, που υπηρέτησε στην εσθονική Πολεμική Αεροπορία για 24 χρόνια και τώρα διδάσκει στο Baltic Defense College, η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας «λειτουργεί αρκετά καλά» αυτή τη στιγμή και για πολλούς λόγους και η Ρωσία το γνωρίζει, πλέον.
Αντιαεροπορικά συστήματα για την αντιμετώπιση των ρωσικών drones έχει στείλει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, όπως αποκάλυψε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας. «Πρόκειται για συστήματα παρεμβολής, που αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου πακέτου υποστήριξης στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας», τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
Οι συσκευές αυτές είναι ηλεκτρομαγνητικοί πομποί που παρεμβαίνουν στα συστήματα πλοήγησης ή επικοινωνίας των drones. Ο ρωσικός στρατός επιτίθεται όλο και περισσότερο με drones- καμικάζι από τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με την ουκρανική Αεροπορία, τα drones που χρησιμοποιούνται από τους Ρώσους είναι κυρίως ιρανικής κατασκευής.
Ο Στόλτενμπεργκ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σταλούν στην Ουκρανία και πύραυλοι Patriot, αλλά πρόσθεσε ότι η απόφαση ανήκει στις χώρες μέλη της Συμμαχίας.
Στις αρχές της εβδομάδας, η Γερμανική κυβέρνηση προσφέρθηκε να στείλει στην Πολωνία αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων Patriot, με στόχο να παραδοθούν στη συνέχεια στην Ουκρανία.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ τόνισε πάντως ότι θα καλέσει τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ, στη συνάντησή τους στο Βουκουρέστι την επόμενη εβδομάδα, να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία.
Η στρατιωτική βοήθεια
Το Κίεβο μπόρεσε μέχρι να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή, αλλά και να ξεκινήσει δύο αντεπιθέσεις που επέτρεψαν την ανακατάληψη τεράστιων τμημάτων στην ανατολική Ουκρανία,- κυρίως, χάρη στη ροή εξοπλισμών από το ΝΑΤΟ. Οπλικά συστήματα όπως MLRS ( Multiple Launch Rocket System ), πύραυλοι διαφόρων τύπων (ATGM – AntiTank Guided Missile ) και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως τα τουρκικά Bayraktar Tb2, αποδείχτηκαν στρατηγικής σημασίας.
Οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν στείλει στην Ουκρανία 410 άρματα μάχης σοβιετικής κατασκευής, όπως 40 τανκς T-72 από την Τσεχία και περίπου 230 από την Πολωνία. Περίπου 210 θωρακισμένα οχήματα έχουν μεταφερθεί επίσης στο Κίεβο από την Τσεχία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σλοβακία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ελλάδα και τη Σλοβενία. Πρόκειται για οχήματα Bmp-1 ρωσικής κληρονομιάς του Ψυχρού Πολέμου ή τοπικές εκδόσεις τους.
Υπάρχουν επίσης περίπου 1000 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού από την Ολλανδία, τη Λιθουανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τη Δανία, τις ΗΠΑ, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, την Ισπανία και τον Καναδά. Πρόκειται για οχήματα διαφορετικών τύπων αλλά τα M-113 (σε διάφορες εκδόσεις), αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία.
Στην Ουκρανία έχουν αποσταλεί ακόμη περισσότερα από 800 οχήματα Mrap ( Mine Resistant Ambush Protected ) από την Ισπανία, την Αυστραλία, την Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Τουρκία και τη Γερμανία. Τα 440 από αυτά είναι τα αμερικανικά M1224 ενώ τα 90 τα αυστραλιανά Bushmasters και τα 200 τα τουρκικά Kirpi BMC.
Έχουν σταλεί επίσης περισσότερα από 1.200 ελαφρά οχήματα πεζικού από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία, τον Καναδά, την Πολωνία, την Ιταλία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία και τη Γαλλία. Η συντριπτική πλειοψηφία (περίπου 1000) είναι αμερικανικά Humvee που άρχισαν να καταφθάνουν τον Απρίλιο. Ρυμουλκούμενα πυροβόλα (διάφορων διαμετρημάτων, από 105 έως 155 mm), προέρχονται από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Εσθονία, την Τσεχία, την Κροατία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Λιθουανία. Τα περισσότερα είναι αμερικανικά M777. Η Ιταλία και η Εσθονία έστειλαν οβίδες FH-70 τον Μάιο.
Όσον αφορά το αυτοκινούμενο πυροβολικό, από τα 200 οχήματα που έχουν παραδοθεί μέχρι σήμερα (άλλα 180 θα φτάσουν σύντομα), ξεχωρίζει το Pzh 2000 που προμηθεύουν η Γερμανία και η Ολλανδία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Σλοβενία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Ιταλία.
Αντιαεροπορικά συστήματα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προμηθεύσει μέχρι σήμερα το Κίεβο με 38 συστήματα Himars, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο 11 συστήματα M-270 (5+6), η Πολωνία περισσότερα από 20 συστήματα «Grad», ενώ ο αριθμός των τουρκικών TLRG-230 που έφτασαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν είναι γνωστός. Το σύνολο των τουρκικών Bayraktar που παραδόθηκαν μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου θα πρέπει να είναι 20, εκτός από αυτά που είχαν ήδη στην κατοχή τους οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Όσον αφορά τα συστήματα αντιαεροπορικού πυροβολικού, η Γερμανία έστειλε 30 αυτοκινούμενα «Gepard» από τον Ιούλιο και 23 φινλανδικά ITK 61.
Τσεχία, Σλοβακία και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν στείλει επίσης αντιαεροπορικούς Strela-10 και μια συστοιχία ρωσικής κατασκευής S-300 . Πριν λίγες εβδομάδες κατέφτασαν στην Ουκρανία γερμανικά αντιαεροπορικά συστήματα ΙIris-Ts (4), Αμερικανικά Nasams (8), ένα ισπανικό Aspide 2000 και ένα γαλλικό Crotale και σύντομα θα μεταφερθούν δύο συστοιχίες πυραύλων Hawks από την Ισπανία .
Η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ολλανδία έστειλαν πυραύλους αέρος-θαλάσσης “Harpoon”.
Η Πολωνία προμήθευσε περίπου εκατό ρωσικούς πυραύλους αέρος-αέρος R-73 για ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη (MiG-29 και Su-27), ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν πυραύλους AGM-88 Harm.
H Τουρκία, εκτός από την προμήθεια των drones Bayraktar Tb2, έχει στείλει και πυραύλους από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα.
Αεροσκάφη και ελικόπτερα
Το πιο ακανθώδες πρόβλημα σχετικά με τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία φαίνεται να έχει επιλυθεί με μια συμφωνία που έγινε τον Απρίλιο, όταν 14 βουλγαρικά μαχητικά Su-25 “Frogfoot” αγοράστηκαν από το ΝΑΤΟ και μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία, για να ακολουθήσουν άλλα 4 από τη Βόρεια Μακεδονία .τον Αύγουστο. .
Έχουν σταλεί επίσης στο Κίεβο πολλά ελικόπτερα: 21 αμερικανικά Mil Mi-17 (από το Αφγανιστάν) στάλθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Απρίλιο . Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία, τέσσερα ελικόπτερα από τη Σλοβακία, δύο Εσθονικά, τέσσερα Τσέχικα Mi-24, έξι Ka-32 Πορτογαλικά. Τρία βρετανικά ελικόπτερα Sea Kings θα πρέπει να παραδοθούν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου.
Την Τετάρτη, ο Λευκός Οίκος ενέκρινε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων, που αποτελείται από πυρομαχικά για πυραυλικά συστήματα Nasams, 150 βαριά πολυβόλα με θερμικά σκόπευτρα για την αντιμετώπιση drones, πυρομαχικά για πυραυλικά συστήματα Himars, 10.000 βλήματα όλμου των 120 mm, άγνωστο αριθμό πυραύλων Harm, 150 οχήματα Humvee, πάνω από 100 ελαφρά τακτικά οχήματα μαζί με γεννήτριες και ανταλλακτικά για πυροβόλα των 105 mm.