Έχουν περάσει εννιά μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έκτοτε πολλά έχουν αλλάξει, η Μόσχα περιόρισε σε συγκεκριμένες περιοχές τις επιχειρήσεις της και έπειτα έχασε το πλεονέκτημα στις μάχες, η Ουκρανία απέκτησε δυναμική και εξαπολύει αντεπιθέσεις έχοντας επιτύχει τον επανέλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης της Χερσώνας.
Πλέον καθώς μπαίνει ο χειμώνας, το κρύο αναμένεται να θέσει νέα δεδομένα και περιορισμούς στις μάχες, ενώ την ίδια ώρα η Μόσχα προσπαθεί να ασκήσει πίεση στο Κίεβο μέσω των μαζικών επιθέσεων σε ενεργειακές εγκαταστάσεις που βυθίζουν στο σκοτάδι ολόκληρες πόλεις. Το Κρεμλίνο να αποδίδει την ευθύνη για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άμαχοι στην άρνηση του Κιέβου να διαπραγματευτεί. Το Κίεβο από την άλλη υποστηρίζει ότι η Ρωσία επιδιώκει μια «σύντομη εκεχειρία» απλώς και μόνο για να ανασυνταχθεί.
Πώς τελειώνει επομένως ο πόλεμος στην Ουκρανία; «Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», απαντάει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό New Statesman.
«Αλλά αυτό που συμβαίνει γύρω από αυτό το τραπέζι των διαπραγματεύσεων συνδέεται θεμελιωδώς με την κατάσταση στο πεδίο της μάχης. Έτσι, ο καλύτερος τρόπος για να μεγιστοποιήσουμε την πιθανότητα ενός αποδεκτού αποτελέσματος για την Ουκρανία είναι να την υποστηρίξουμε στρατιωτικά», συμπληρώνει.
Ωστόσο, αν τοποθετούσαμε τα συμφέροντα της Ουκρανίας και συμφέροντα του ΝΑΤΟ σε ένα διάγραμμα Βεν, οι δύο κύκλοι δεν θα ταυτίζονταν πλήρως, επισημαίνει η δημοσιογράφος Megan Gibson: Η Ουκρανία θέλει να κερδίσει ανεξάρτητα από το τίμημα που θα πληρώσει.
Ο Στόλτενμπεργκ θέλει επίσης να κερδίσει η Ουκρανία, αλλά δεν θέλει το ΝΑΤΟ να συρθεί σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία. «Φυσικά, ο πόλεμος είναι καταστροφικός για την Ουκρανία, αλλά είναι επίσης επικίνδυνος για την Ευρώπη», λέει διευκρινίζοντας πως εάν χρειαστεί το ΝΑΤΟ δεν θα διστάσει να ενεργοποιήσει το Άρθρο 5.
«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία παρεξήγηση και κανένα περιθώριο παρεξήγησης στη Μόσχα σχετικά με την προθυμία και την ετοιμότητά μας να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε όλη την επικράτειά μας. Συνεχίζει να είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η ειρήνη», αναφέρει.
Ωστόσο, όσο ο πόλεμος συνεχίζεται, όπως απέδειξαν τα πρόσφατα γεγονότα στην Πολωνία (που επλήγη από πύραυλο της ουκρανικής αεράμυνας, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ και τις πολωνικές αρχές), «μπορεί να υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη πιθανών περιστατικών ή ατυχημάτων ή προκλήσεων. Πρέπει λοιπόν να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα. Και αυτό ακριβώς είναι το ΝΑΤΟ».
Μέσα σε όλα αυτά, ο πόλεμος του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία έχει αναζωογονήσει την αποστολή του ΝΑΤΟ, παρατηρεί η Gibson αναφέροντας πως η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη συμμαχία και ότι 40.000 στρατιώτες βρίσκονται υπό την άμεση διοίκηση του ΝΑΤΟ κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του. Ωστόσο, οι ρωγμές παραμένουν, σχολιάζει αναφερόμενη στη στάση της Τουρκίας που μπλοκάρει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας λόγω διαφωνιών σχετικά με την πολιτική απέναντι σε ορισμένες κουρδικές οργανώσεις.
Τι δηλώνει ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ για τις διχόνοιες μέσα στους κόλπους του ΝΑΤΟ; «Πάντα υπήρχαν διαφορές σε αυτή τη συμμαχία. Είμαστε 30 δημοκρατίες, με διαφορετικές ιστορίες και διαφορετική γεωγραφία και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Κατά την περίοδο του προέδρου Τραμπ, φυσικά, είχαμε διαφορές σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή ή η πυρηνική συμφωνία του Ιράν. Αλλά η επιτυχία είναι ότι παρ’ όλες αυτές τις διαφορές, ήμασταν πάντα σε θέση να ενωθούμε γύρω από το βασικό καθήκον και να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον, γιατί ξέρετε ότι είμαστε πιο δυνατοί μαζί παρά μόνοι. Αυτό συνέβαινε πάντα. Αυτό βοήθησε στη διατήρηση της ειρήνης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Μας βοηθά να είμαστε ενωμένοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Και μας βοηθά επίσης σήμερα, στο να αντιμετωπίσουμε μια πιο επιθετική Ρωσία που εισβάλλει σε γείτονες».
Και ποιο πιστεύει ότι είναι το μέλλον του ΝΑΤΟ σε αυτήν την εποχή του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων ενώ παράλληλα μαίνεται ο πόλεμος στην Ευρώπη;
«Το μάθημα που μάθαμε από δύο παγκόσμιους πολέμους και τον Ψυχρό Πόλεμο είναι ότι αυτός ο διατλαντικός δεσμός μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης είναι σημαντικός για την Ευρώπη… [και] στο ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν φίλους και συμμάχους με τρόπο που καμία άλλη μεγάλη δύναμη δεν έχει». Πολλά έχουν αλλάξει από τότε που ιδρύθηκε για πρώτη φορά η συμμαχία το 1949. «Ζούμε σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο», αναφέρει ο Στόλτενμπεργκ. Αλλά, επίσης, «το ΝΑΤΟ είναι πολύ πιο δυνατό τώρα», καταλήγει.
naftemporiki.gr