Skip to main content

Βενεζουέλα: «Ξεπαγώνουν» έπειτα από έναν χρόνο οι συνομιλίες κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

REUTERS/Jose Luis Gonzalez

Η χώρα παραμένει βυθισμένη σε σοβαρή οικονομική κρίση, με εκατομμύρια πολίτες της να έχουν μεταναστεύσει.

Επανεκκινούν αύριο Παρασκευή οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, προκειμένου να βγει η χώρα από την πολιτική και οικονομική κρίση των τελευταίων ετών. «Οι συνομιλίες της κυβέρνησης Μαδούρο και της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας επαναλαμβάνονται την 25η και την 26η Νοεμβρίου» – δηλαδή αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο -, ανέφερε μέσω Twitter ο Κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, που προσπαθεί να συνεισφέρει στην άρση του αδιεξόδου στο Καράκας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί σε ποιο μέρος θα διεξαχθούν οι συνομιλίες. Πηγή προσκείμενη στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ανέφερε πως πρόκειται να διεξαχθούν στο Μεξικό, που είχε φιλοξενήσει προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων των μερών. Κατά την ίδια πηγή, μια πρώτη συμφωνία, που θα αφορά κοινωνικά ζητήματα, αναμένεται να υπογραφτεί μεθαύριο Σάββατο, ωστόσο εξακολουθεί να μην υπάρχει συναίνεση για εκκρεμή πολιτικά ζητήματα, τα πιο κομβικά.

Από την πλευρά τους οι υπηρεσίες του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ανέφεραν μέσω Twitter ότι «πληροφορίες για ενδεχόμενη συμφωνία και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα επισημοποιηθούν από επίσημες πηγές», ή «την χώρα που τις διευκολύνει, τη Νορβηγία», αποφεύγοντας να επιβεβαιώσουν τις διαπραγματεύσεις, ή το χρονοδιάγραμμα. Το να γίνονται υποθέσεις «προσκόπτει την πιθανότητα να συναφθεί συμφωνία», πρόσθεσαν.

Οι επικεφαλής διαπραγματευτές του κ. Μαδούρο και της αντιπολίτευσης συναντήθηκαν την 11η Νοεμβρίου στο Φόρουμ του Παρισιού, υπό την αιγίδα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, αλλά δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την ημερομηνία επανέναρξης του διαλόγου.

Το χρονικό των διαβουλεύσεων

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση είχαν αρχίσει διαπραγματεύσεις στο Μεξικό τον Αύγουστο του 2021, έπειτα από τις αποτυχημένες προσπάθειες το 2018 στη Δομινικανή Δημοκρατία και το 2019 στα νησιά Μπαρμπέιντος. Το Καράκας βρόντηξε την πόρτα τον Οκτώβριο του 2021, εξαιτίας της έκδοσης στις ΗΠΑ του επιχειρηματία Άλεξ Σάαμπ, συμβούλου της κυβέρνησης, που οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν για ξέπλυμα χρήματος. Έκτοτε έγιναν διάφορες μεσολαβητικές προσπάθειες για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, ιδίως αυτή του γάλλου προέδρου Μακρόν, στο πλευρό του κ. Πέτρο και του ομολόγου τους της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες. Ακόμη και το Βατικανό έστειλε πρόσφατα αντιπροσωπεία στο Καράκας.

Ο κ. Πέτρο, ο πρώτος πρόεδρος που ανήκει στην αριστερά στην ιστορία της Κολομβίας, αποκατέστησε τον Αύγουστο τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας του με τη Βενεζουέλα. Οι διμερείς σχέσεις είχαν διακοπεί το 2019, λόγω των χαωδών διαφορών απόψεων του Νικολάς Μαδούρο και του δεξιού πρώην προέδρου της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε (2018-2022), που δεν θεωρούσε νόμιμη την επανεκλογή του ομολόγου του και αναγνώριζε τον κ. Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο.

Αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του την 7η Αυγούστου, ο κ. Πέτρο καλλιεργεί σχέσεις με τον κ. Μαδούρο, η χώρα του οποίου φιλοξενεί αυτή την εβδομάδα τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τους αντάρτες του ELN (του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης), επισήμως της τελευταίας οργάνωσης που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην κολομβιανή επικράτεια.

Οι κυρώσεις και το πετρέλαιο

Η Βενεζουέλα παραμένει βυθισμένη σε πολύ σοβαρή οικονομική κρίση. Εκατομμύρια πολίτες της μετανάστευσαν. Οι πολλαπλές αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο της Ουάσιγκτον στο πετρέλαιο, με σκοπό να αναγκαστεί ο τσαβιστής πρόεδρος να εγκαταλείψει την εξουσία, χειροτέρεψαν την οικονομική κρίση χωρίς να φέρουν το επιθυμητό για τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. αποτέλεσμα σε πολιτικό επίπεδο.

Στο μεταξύ το πολιτικό βάρος του Χουάν Γκουαϊδό έχει μειωθεί αισθητά. Αν και συνεχίζει να χαρακτηρίζει έκνομη την κυβέρνηση του κ. Μαδούρο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ άνοιξε ξανά διαύλους επικοινωνίας με το Καράκας και χαλάρωσε τον Μάιο κάποιες κυρώσεις.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ώθησε στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου και οδήγησε τις ΗΠΑ και τη Γαλλία να επανεξετάσουν τη στάση τους έναντι της Βενεζουέλας, πετρελαιοπαραγωγού χώρας με μεγάλα αποθέματα. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει αναγνωρίσει δημόσια ότι οι υδρογονάνθρακες της Βενεζουέλας θα μπορούσαν να βοηθήσουν να εξομαλυνθεί η κατάσταση στη διεθνή αγορά. Στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας παρουσιάζεται έτσι ευκαιρία να επανέλθει στη διεθνή κοινότητα και να να αποκτήσει τη δυνατότητα να συνεφέρει την οικονομία της, την οποία στραγγαλίζουν οι κυρώσεις.

«Είμαστε πεπεισμένοι πως ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η Βενεζουέλα είναι ο διάλογος, η άρση όλων των παράνομων κυρώσεων και η τήρηση του Συντάγματος», ανέφερε μέσω Twitter ο Χόρχε Ροδρίγκες, αντιπρόσωπος της κυβέρνησης Μαδούρο στις διαπραγματεύσεις, πριν από τη συνάντηση με τους τρεις προέδρους. Πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να επιτρέψει στη Chevron να επεκτείνει τη δραστηριότητά της στη Βενεζουέλα μόλις ξαναρχίσουν οι συνομιλίες κυβέρνησης-αντιπολίτευσης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters