Skip to main content

Αφγανιστάν: 19 άνθρωποι μαστιγώθηκαν δημοσίως έπειτα από αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου

Reuters

Δημόσιες μαστιγώσεις και εκτελέσεις με λιθοβολισμό συνέβαιναν υπό την προηγούμενη κυριαρχία Ταλιμπάν την περίοδο 1996-2001.

Δεκαεννέα άνθρωποι μαστιγώθηκαν δημοσίως στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν αυτόν τον μήνα, ανακοίνωσε το ανώτατο δικαστήριο που ελέγχουν οι Ταλιμπάν, σε μια από τις πρώτες σημαντικές ενδείξεις ότι οι κυβερνώντες ισλαμιστές εφαρμόζουν την αυστηρή ερμηνεία της σαρίας στην ποινική δικαιοσύνη.

«Κατόπιν εξέτασης της σαρίας, ο καθένας τους καταδικάστηκε σε 39 μαστιγώματα», είπε ο εκπρόσωπος του ανωτάτου δικαστηρίου Μαουλάουι Εναγιατουλάχ, προσθέτοντας ότι εννέα γυναίκες ήταν μεταξύ αυτών που μαστιγώθηκαν.

Οι τιμωρίες πραγματοποιήθηκαν στη βορειοανατολική επαρχία Ταχάρ στις 11 Νοεμβρίου μετά την προσευχή της Παρασκευής, με εντολή επαρχιακών δικαστηρίων, είπε ο εκπρόσωπος.

Αν και είναι μία από τις πρώτες σημαντικές ενδείξεις συστηματοποιημένης σωματικής τιμωρίας υπό την διακυβέρνηση των σκληροπυρηνικών ισλαμιστών Ταλιμπάν, δεν έγινε αμέσως σαφές αν τέτοιες ποινές θα συνεχίσουν να επιβάλλονται σε εθνικό επίπεδο.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης των Ταλιμπάν αυτόν τον μήνα συναντήθηκε με δικαστές και τόνισε ότι πρέπει να επιβάλουν τιμωρίες με βάση τον νόμο της σαρίας, ανέφερε μια ανακοίνωση του δικαστηρίου.

Άλλες χώρες εξετάζουν εξονυχιστικά τις επιδόσεις των Ταλιμπάν στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών από τότε που κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021. Καμία ξένη κυβέρνηση δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως την κυβέρνηση των Ταλιμπάν και πολλοί έχουν ήδη επικρίνει έντονα την στροφή 180 μοιρών των Ταλιμπάν σε ζητήματα όπως ότι θα ανοίξουν σχολεία θηλέων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα τον Μάρτιο.

Δημόσιες μαστιγώσεις και εκτελέσεις με λιθοβολισμό συνέβαιναν υπό την προηγούμενη κυριαρχία Ταλιμπάν την περίοδο 1996-2001.

Τέτοιες ποινές αργότερα έγιναν σπάνιες και καταδικάστηκαν από τις υποστηριζόμενες από το εξωτερικό αφγανικές κυβερνήσεις που ακολούθησαν, αν και η θανατική ποινή παρέμεινε νόμιμη στο Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters