Skip to main content

Ιαπωνία: Τρίτη παραίτηση υπουργού σε μία εβδομάδα

REUTERS/Issei Kato/File Photo

Έχουν ήδη προηγηθεί οι παραιτήσεις των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικής Αναζωογόνησης.

Ο Ιάπωνας υπουργός Εσωτερικών Μινόρου Τεράντα παραιτήθηκε την Κυριακή μετά από μια σειρά οικονομικών σκανδάλων, και έγινε ο τρίτος υπουργός του υπουργικού συμβουλίου που αποχωρεί από τα καθήκοντά του σε λιγότερο από ένα μήνα.

«Μόλις υπέβαλα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό», είπε ο Μινόρου Τεράντα σε μια βιαστικά οργανωμένη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή. «Ένιωσα ότι τα προβλήματα του πολιτικού μου βίου δεν πρέπει να γίνουν εμπόδιο» στις εργασίες της Βουλής, είπε.

Ο Μινόρου Τεράντα, ο οποίος επανεξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων πέρυσι ως μέλος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (PLD), παραιτήθηκε λόγω καταγγελιών για κακοδιαχείριση πολιτικών ταμείων.

Είχε παραδεχτεί στο κοινοβούλιο ότι η τοπική ομάδα υποστήριξής του είχε καταγράψει έναν αποθανόντα ως ταμία στην ετήσια πολιτική της έκθεση για τη συγκέντρωση κεφαλαίων.

Άλλες κατηγορίες που δημοσιεύθηκαν από την εβδομαδιαία εφημερίδα Shukan Bunshun αφορούσαν επίσης παράνομες πληρωμές στο προσωπικό του κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για επανεκλογή στη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Θα ήθελα να ζητήσω βαθιά συγγνώμη που μια σειρά υπουργών κατέληξαν να παραιτηθούν κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνόδου», εξέφρασε τη λύπη του ο Πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι ο διάδοχος του Μινόρου Τεράντα θα διοριστεί τη Δευτέρα.

Η αποχώρηση του υπουργού Εσωτερικών έρχεται λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα μετά από αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιασουχίρο Χανάσι. Ο τελευταίος παραιτήθηκε μετά από έντονη κριτική για σχόλια που φέρεται να έκανε ότι η θέση του έρχεται στο προσκήνιο μόνο όταν πρόκειται για την έγκριση της εκτέλεσης ενός θανατοποινίτη.

Ένας άλλος υπουργός του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός για την Οικονομική Αναζωογόνηση Νταϊσίρο Γιμαγκίουα, αναγκάστηκε να ανακοινώσει την παραίτησή του τον περασμένο μήνα μετά την κριτική για τους δεσμούς του με τη θρησκευτική οργάνωση Moon.