«Οι Ουκρανοί δεν θέλουν διαπραγματεύσεις», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Από το στόμα του δεν έχει ακουστεί πιο αληθινή πρόταση, σχολιάζει το Politico σε άρθρο του με τίτλο «Ήρθε η ώρα να μιλήσει με τη Ρωσία;».
Παρασκηνιακά, αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη παροτρύνουν την Ουκρανία να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα στις διαπραγματεύσεις, αν και δεν θα προσπαθήσουν να εξαναγκάσουν το Κίεβο σε τίποτα, συνεχίζει το Politico. Ωστόσο, την Τρίτη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε σε αυτούς τους υπαινιγμούς λέγοντας στους ηγέτες της G20 να μην προσφέρουν στη χώρα του καμία ειρηνευτική συμφωνία που θα έθετε σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία.
Το ίδιο επανέλαβε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ζελένσκι. Όπως είπε, οι απόπειρες της Δύσης να ωθήσει την Ουκρανία να διαπραγματευθεί με τη Μόσχα, έπειτα από μια σειρά σημαντικών στρατιωτικών νικών που κατέγραψε το Κίεβο, είναι «περίεργες». Ο ίδιος εκτίμησε ότι τώρα η διαπραγμάτευση θα ισοδυναμούσε με «παράδοση».
«Όταν έχεις την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης, είναι λίγο περίεργο να λαμβάνεις προτάσεις του είδους: ούτως ή άλλως δεν μπορείτε να κάνετε τα πάντα μέσω της στρατιωτικής οδού, διεξάγετε διαπραγματεύσεις», τόνισε. «Αυτό σημαίνει ότι η χώρα που αντεπιτίθεται, που ανακτά τα εδάφη της πρέπει να υποχωρήσει μπροστά στη χώρα που χάνει», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Ποντολιάκ, η Μόσχα «δεν έχει κάνει καμία άμεση πρόταση» στο Κίεβο για συνομιλίες, προτιμώντας να τη μεταφέρει μέσω μεσολαβητών και κάνοντας λόγο ακόμη και για το ενδεχόμενο εκεχειρίας.
Μια ιδέα που δεν έχει κανένα νόημα για το Κίεβο, το οποίο θεωρεί τον πρόταση ελιγμό του Κρεμλίνου προκειμένου να υπάρξει μια ανάπαυλα στις μάχες η οποία θα του επιτρέψει να ανασυνταχθεί και να εξαπολύσει νέα επίθεση. «Η Ρωσία δεν θέλει διαπραγματεύσεις. Η Ρωσία διεξάγει μια εκστρατεία επικοινωνίας την οποία αποκαλεί ‘διαπραγματεύσεις’», διαβεβαίωσε ο Ποντολιάκ.
naftemporiki.gr