Skip to main content

Ουκρανία: Γιατί απορρίπτει τη «σύντομη ανακωχή» με τη Ρωσία

REUTERS/Alexander Ermochenko

Ο Ουκρανός πρόεδρος απέκλεισε την ιδέα να κηρυχθεί «σύντομη ανακωχή» με τη Ρωσία.

Η Ρωσία επιδιώκει μια «σύντομη ανακωχή» με την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ωστόσο απέρριψε σθεναρά αυτή την ιδέα.

Όπως εξήγησε, αυτό το ενδεχόμενο απλώς θα επιτρέψει στις δυνάμεις της Μόσχας να ανασυνταχθούν.

«Η Ρωσία επιδιώκει πλέον σύντομη ανακωχή, ανάπαυλα για ανακτήσει τις δυνάμεις της. Μπορούμε να δούμε το τέλος του πολέμου, αυτή η ανάπαυλα δεν θα έκανε τίποτε άλλο παρά να επιδεινώσει την κατάσταση», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους σε παρέμβασή του στο διεθνές φόρουμ του Χάλιφαξ (Καναδάς) για την ασφάλεια.

Η «αληθινά πραγματική, διαρκής και έντιμη ειρήνη δεν θα έρθει παρά με την πλήρη καταστροφή της ρωσικής επίθεσης», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι έχει κάνει παρόμοια σχόλια στο παρελθόν, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να σταματήσουν οι μάχες θα ωφελούσε περισσότερο τη Ρωσία παρά την Ουκρανία. Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν αυτή τη στιγμή την πρωτοβουλία στον πόλεμο, αφού πρόσφατα ανάγκασαν τις ρωσικές δυνάμεις να αποσυρθούν από την πόλη της Χερσώνας.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει το Politico, είναι διαφορετικό το πλαίσιο των σχολίων του Ζελένσκι καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι πιέζουν τους Ουκρανούς να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις και να εξετάσουν ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.

«Οι παρατηρήσεις του Ζελένσκι ήταν πιο άμεσες και εύστοχες, υποδεικνύοντας ότι η Μόσχα μπορεί να είχε απευθύνει απευθείας έκκληση στο Κίεβο, καθώς αυξάνεται η πίεση για ειρηνικό τέλος του πολέμου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Βέβαια χθες ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως μόνο ο Ζελένσκι μπορεί να εγκρίνει την έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, διαψεύδοντας πως ασκείται οποιαδήποτε πίεση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στο Κίεβο.

Από την άλλη ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, είπε δύο φορές το τελευταίο διάστημα ότι οι ουκρανικές νίκες στα πεδία των μαχών μπορεί να ανοίξουν παράθυρο ευκαιρίας για συνομιλίες ώστε να επιλυθεί με πολιτική συμφωνία η σύρραξη.

naftemporiki.gr