Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε ότι είναι έτοιμη να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις για το κλίμα εάν δεν επιτευχθεί ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία το Σάββατο μεταξύ των διαπραγματευτών στη σύνοδο κορυφής COP27 στην Αίγυπτο.
Να σημειωθεί ότι οι συνομιλίες, που είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν την Παρασκευή, παρατάθηκαν για μια επιπλέον ημέρα για να δοθεί η ευκαιρία στις χώρες να καταλήξουν σε συμφωνία που θα προωθεί τη δράση για το κλίμα.
«Πιστεύουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί σήμερα ένα θετικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, αν και πρόσθεσε ότι «ανησυχούμε για κάποια πράγματα που είδαμε και ακούσαμε τις τελευταίες, ας πούμε, 12 ώρες».
Η ΕΕ προτιμά «να μην υπάρξει συμφωνία, από μια κακή συμφωνία» στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα, προειδοποίησε, εξηγώντας ότι σκοπός των Ευρωπαίων είναι να κρατήσουν «ζωντανό» τον στόχο να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.
«Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω και όλοι οι υπουργοί (της ΕΕ) (…) είναι διατεθειμένοι να αποχωρήσουν, αν δεν έχουμε ένα αποτέλεσμα το οποίο θα σταθεί στο ύψος των όσων περιμένει ο κόσμος – κυρίως να κάνουμε κάτι για αυτή την κλιματική κρίση», πρόσθεσε.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, κάλεσε τα άλλα μέρη να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση συμφωνίας, ιδιαίτερα στο θέμα της χρηματοδότησης των φτωχότερων χωρών που έχουν πληγεί από τις κλιματικές καταστροφές.
Η ΕΕ προσπάθησε την Πέμπτη να ξεπεράσει το αδιέξοδο των συνομιλιών, μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων, προτείνοντας τη δημιουργία χρηματοδοτικής διευκόλυνσης για την πληρωμή της απώλειας και της ζημίας που προκαλεί η κλιματική αλλαγή στις πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου. Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ θέλει οι χώρες να δεσμευτούν ότι θα κορυφωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές πριν από το 2025 και θα καταργήσουν σταδιακά όλα τα ορυκτά καύσιμα.
Το επίσημο προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, επαναλαμβάνει τις προηγούμενες δεσμεύσεις περί περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου. Ωστόσο δεν περιελάμβανε τα αιτήματα κάποιων χωρών – μεταξύ των οποίων η ΕΕ και η Βρετανία— για μια συνολική συμφωνία που θα δεσμεύει τις χώρες να καταβάλλουν πιο φιλόδοξες προσπάθειες για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.
Επίσης στο προσχέδιο δεν υπήρχε αναφορά στην πρόταση της Ινδίας και της ΕΕ να ζητηθεί από τις χώρες να περιορίσουν τη χρήση όλων των ορυκτών καυσίμων και όχι μόνο του άνθρακα. Στην πρόταση αυτή είχαν αντιταχθεί οι πλούσιες σε πόρους χώρες, κυρίως στην Αφρική.
Το κείμενο που δημοσιεύθηκε χθες δεν αναφερόταν και σε άλλα ζητήματα, μεταξύ των οποίων το βασικό θέμα τριβής μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών: την αποζημίωση των κρατών που έχουν ήδη πληγεί ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η προεδρία της COP27 εργάστηκε όλη τη νύχτα για να συγκεντρώσει τις απόψεις διαφορετικών χωρών και να καταλήξει σε ένα κείμενο που τις εξισορρόπησε όλες, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της COP27 και υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι το Σάββατο.
«Η συντριπτική πλειοψηφία όλων των μερών μου ανέφερε ότι θεωρούσαν το κείμενο ισορροπημένο και ότι αποτελούσε μια σημαντική πρόοδο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συναίνεση», είπε ο Σούκρι. «Κάθε μέρος έχει πλήρες δικαίωμα να συμμετάσχει στη συναινέσει ή να μην συναινέσει».