Skip to main content

Μαζεύονται «μικροί τσάροι» στη Ρωσία;

REUTERS/Evgenia Novozhenina

Εσωτερική αναταραχή και οι συγκρούσεις μέσα στο Κρεμλίνο αποκαλύπτουν μηνύματα ενός πληροφοριοδότη των μυστικών υπηρεσιών στη Μόσχα.

Ένας πληροφοριοδότης των μυστικών υπηρεσιών στη Μόσχα αποκαλύπτει ότι διεξάγεται ένας εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των στενών συμμάχων του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το Newsweek, που υποστηρίζει πως έχει δει τα τελευταία μηνύματα, με ημερομηνία Νοεμβρίου, που προέρχονται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), αναφέρει ότι περιγράφονται λεπτομερώς η εσωτερική αναταραχή και οι συγκρούσεις μέσα στο Κρεμλίνο. Στα μηνύματα προβλέπεται ένας «αναπόφευκτος» εμφύλιος πόλεμος και ότι η Ρωσία σύντομα θα «κατέβει στην άβυσσο του τρόμου», καθώς ο κόσμος κουράζεται όλο και περισσότερο από τον πόλεμο.

Ο πληροφοριοδότης γράφει τακτικά στον εξόριστο Ρώσο αντιφρονούντα Βλαντίμιρ Οσέτσκιν, αποκαλύπτοντας την οργή και τη δυσαρέσκεια μέσα στην FSB για τον πόλεμο. Ο Οσέτσκιν είναι ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και διευθύνει τον ιστότοπο κατά της διαφθοράς Gulagu.net.

Αυτή τη φορά ο πληροφοριοδότης εστιάζει στον ιδρυτή της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν και τον Τσετσένο ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ. Και οι δύο έχουν εκφραστεί επικριτικά για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενδέχεται να προκύψουν ρήξεις μέσα στο Κρεμλίνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε παρόμοιο συμπέρασμα είχε καταλήξει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) στα τέλη Οκτωβρίου, αναφέροντας ότι ο Πριγκόζιν και η στρατιωτική του ομάδα θα μπορούσαν «να αποτελέσουν απειλή για την εξουσία του Πούτιν».

Ο πληροφοριοδότης της FSB, ωστόσο, αναφέρει ότι «δεν υπάρχει ένα μοντέλο ‘’απλά να αλλάξει η εξουσία’’» στη Ρωσία. «Δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξουμε τα πάντα στη Ρωσία, ώστε η χώρα στο σύνολό της να λειτουργήσει και να μην πέσει στην άβυσσο του τρόμου», δηλώνει στο email, περιγράφοντας πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί ένας εμφύλιος πόλεμος στη χώρα.

«Στην αρχή μπορεί να έχουμε μια τυχαία ταραχή, με λεηλασίες και χαοτικές αψιμαχίες μεταξύ όλων. Επιτρέψτε μου να προσπαθήσω να εξηγήσω: ο αγώνας των υπηρεσιών ασφαλείας ενάντια στις δομές του Πριγκόζιν, ένας πραγματικός πόλεμος μεταξύ τους, είναι κακός, αλλά γενικά αναπόφευκτος… Ή θα υπάρξουν μάχες των περιοχών για τη διαίρεση των πόρων. Ή ένας αγώνας διαφόρων δυνάμεων για έλεγχο σε περιοχές ή κομμάτια της χώρας». Αλλά η χώρα θα μπορούσε να διολισθήσει στο απόλυτο χάος, επισημαίνεται.

«Πιστέψτε με—αυτό είναι πολύ πιο τρομακτικό. Αυτό που υποστηρίζει, το οποίο δεν είναι σε καμία περίπτωση μόνο η γνώμη ενός απλού υπαλλήλου της FSB: έχουμε καταστρέψει τη χώρα. Εμείς (FSB) τσακίσαμε τη χώρα όχι στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε όλη αυτή η υπόθεση, αλλά πολύ νωρίτερα, όταν κατ΄αρχάς κατέστη δυνατή η 24η Φεβρουαρίου», συνεχίζει ο πληροφοριοδότης.

«Χάος, εμφύλιος πόλεμος, κατάρρευση – ναι, είναι όλα μπροστά μας. Είναι αναπόφευκτο», εκτιμάει ο πράκτορας της FSB προσθέτοντας: «Πάρα πολλοί στη Ρωσία έχουν περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή. Σκοπεύουν να γίνουν μικροί τσάροι στις περιοχές που καταφέρνουν να καταλάβουν. Τουλάχιστον, έτσι σκέφτονται».

Ο πληροφοριοδότης εκτιμάει επίσης ότι δεν θα είναι εύκολο για το Κρεμλίνο να καταστείλει τον Πριγκόζιν εάν τελικά αποτελέσει απειλή για την εξουσία του Πούτιν. «Και όταν οι ιδιαίτερα ‘’έξυπνοι’’ ηγέτες της FSB… λένε ότι έχουμε μια δομή που μπορεί να τον εξουδετερώσει αν χρειαστεί – αυτό είναι ανοησία».

Σύμφωνα με το ISW, ο Πριγκόζιν χτίζει ουσιαστικά μια «εκλογική περιφέρεια» υποστηρικτών και τη δική του μαχητική δύναμη που δεν βρίσκονται υπό τον άμεσο έλεγχο του ρωσικού στρατού ή του υπουργείου Άμυνας. Επομένως, κατέχει μια μοναδικά πλεονεκτική θέση εντός της ρωσικής κρατικής δομής και του χώρου πληροφοριών που του δίνει την ευελιξία να επεκτείνει την εκλογική του περιφέρεια στη χώρα πιο εύκολα από την ανώτερη στρατιωτική διοίκηση, επιτρέποντάς του έτσι να προωθήσει ελεύθερα τον εαυτό του και τις δυνάμεις του ενώ επικρίνει αξιωματούχους του Κρεμλίνου ή τους Ρώσους ένοπλους δυνάμεις χωρίς φόβο απώθησης.

Σε άλλο email με ημερομηνία 8 Νοεμβρίου, ο πληροφοριοδότης της FSB προειδοποιεί τον Οσέτσκιν ότι ο Πριγκόζιν προετοιμάζει ταξιαρχίες για «εσωτερικό τρόμο» στη Ρωσία, εν μέσω κύματος διαδηλώσεων και ταραχών σε αρκετές περιοχές της Ρωσίας.

«Οι αναλύσεις και οι αναφορές μας… καταλαβαίνουν ότι το επίπεδο της λαϊκής δυσαρέσκειας αυξάνεται εκθετικά και δεν θα μπορέσουμε να το σβήσουμε χρησιμοποιώντας νόμιμες μεθόδους», γράψει ο πληροφοριοδότης. «Η Υπηρεσία (FSB) δεν είναι έτοιμη για εσωτερικό τρόμο αλλά οι Πριγκόζιν και Καντίροφ πιστεύουν ότι έχει έρθει η ώρα τους και η στιγμή να λάμψουν. Και οι δύο συνειδητοποιούν ότι αν σταματήσουν να πολεμούν και ξεκινήσουν διάλογο, και οι δύο θα πάψουν να είναι απαραίτητοι στον Πούτιν».

naftemporiki.gr