Το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Πέμπτη το Κίεβο ότι αλλάζει συνεχώς στάση σχετικά με τις πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες, απορρίπτοντας παράλλαλα την πρόταση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για «δημόσιες διαπραγματεύσεις».
Ειδικότερα, κατά την ενημέρωση του Τύπου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε θέση να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες της Ρωσίας και θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν το Κίεβο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν το θέλουν.
Ο Πεσκόφ ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της εννιάμηνης σύγκρουσης η Ουκρανία άλλαξε πολλές φορές τη θέση της σχετικά με το αν επιθυμεί ή όχι να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα.
«Πρώτα διαπραγματεύονται, μετά αρνούνται να διαπραγματευτούν, μετά ψηφίζουν νόμο που απαγορεύει κάθε είδους διαπραγματεύσεις, έπειτα λένε ότι θέλουν διαπραγματεύσεις, αλλά δημόσιες», είπε χαρακτηριστικά. «Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να φανταστούμε δημόσιες διαπραγματεύσεις… Ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι Ουκρανοί δεν θέλουν καμία διαπραγμάτευση», πρόσθεσε.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, η Μόσχα θα συνεχίσει αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Μάλιστα ανέφερε ότι οι πυραυλικές επιθέσεις σε δεκάδες σημεία σε ολόκληρη την Ουκρανία ήταν συνέπεια του ότι το Κίεβο δεν είναι πρόθυμο να συναντηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι χωρίς την Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, και τις κατεχόμενες περιοχές του ανατολικού Ντονμπάς δεν θα τερματιστεί ο πόλεμος.
«Μια απλή κατάπαυση του πυρός δεν αρκεί», είπε ο Ζελένσκι μιλώντας στο φόρουμ του Bloomberg «New Economy». «Αν δεν απελευθερώσουμε ολόκληρη την επικράτειά μας, δεν θα φέρουμε ειρήνη». Η Κριμαία «δεν είναι απλώς ένα κράτος εν κράτει, είναι μέρος της χώρας μας και μέρος της κυριαρχίας μας», είπε ο Ζελένσκι. «Ως εκ τούτου, πράγματι ο επανέλεγχος της Κριμαίας και του Ντονμπάς θα φέρει ένα τέλος στον πόλεμο».
naftemporiki.gr