Μετά το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία, μπορεί να αποφεύχθηκε η κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ωστόσο, το περιστατικό εξελίσσεται σε διαφωνία μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Μπάιντεν ήταν ο πρώτος που έσπευσε να τηρήσει επιφυλακτική στάση, μετά το πλήγμα που δέχθηκε η Πολωνία. Ακολούθησαν οι επίσημες δηλώσεις του ΝΑΤΟ και της Πολωνίας που κατέληγαν στο συμπέρασμα πως ο πύραυλος που έπληξε πολωνικό έδαφος προερχόταν από την ουκρανική αεράμυνα. Και οι πλευρές διευκρίνισαν ωστόσο ότι η ευθύνη δεν βαραίνει την Ουκρανία, ούτε ότι επρόκειτο για σχεδιασμένο χτύπημα.
Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος από την αρχή αρνούνταν ότι ο πύραυλος ήταν ουκρανικός, επέμεινε χθες ότι η έκρηξη που σκότωσε δύο ανθρώπους στην Πολωνία δεν προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, ο πύραυλος προήλθε από τη Ρωσία και ζήτησε να εμπλακεί το Κίεβο στην έρευνα για το περιστατικό.
Ως απάντηση ο Μπάιντεν αμφισβήτησε ξανά τον ισχυρισμό του Ζελένσκι, συνεχίζοντας τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων για αποκλιμάκωση της κατάστασης.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε νωρίς την Πέμπτη, καθώς επέστρεφε στον Λευκό Οίκο από τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί, σχετικά με την άρνηση του Ζελένσκι ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από την αεράμυνα της χώρας του. Τι απάντησε; Ότι «τα στοιχεία δεν δείχνουν κάτι τέτοιο».
Σχολιάζοντας την επιμονή Ζελένσκι σχετικά με την προέλευση του πυραύλου, ο αναλυτής και πρόεδρος του Eurasia Group, Ίαν Μπρέμερ, υποστήριξε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος θα πρέπει να ανακαλέσει την εξής δήλωσή του: «Εκτοξεύουν πυραύλους σε έδαφος του ΝΑΤΟ…μια ρωσική πυραυλική επίθεση στη συλλογική ασφάλεια. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική κλιμάκωση. Πρέπει να δράσουμε».
«Υπονομεύει την αξιοπιστία και δείχνει έλλειψη συντονισμού με το ΝΑΤΟ», εξήγησε ο Μπρέμερ.
naftemporiki.gr