Υπήρξε ρωσική επίθεση με πυραύλους στο έδαφος της ανατολικής Πολωνίας; Μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ; Έστω και κατά λάθος; Το υπουργείο Εξωτερικών στη Βαρσοβία έκανε λόγο για έναν «πύραυλο ρωσικής κατασκευής» που εξερράγη σε μια φάρμα, έξι χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, πιο προσεκτικός είπε ότι ο πύραυλος μάλλον δεν εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία. Υπάρχουν πληροφορίες για την τροχιά του πυραύλου που δεν επιβεβαιώνουν ρωσική επίθεση, είπε ο Μπάιντεν από το Μπαλί της Ινδονησίας. «Θα φροντίσω να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη». Ο Μπάιντεν είχε προηγουμένως μιλήσει τηλεφωνικά με τον Πολωνό Πρόεδρο Αντρέι Ντούντα.Στη συνέχεια, πραγματοποίησε συνάντηση για την κρίση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί λόγω της έκρηξης του πυραύλου στην Πολωνία. Συμμετείχαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των επτά μεγάλων δυτικών δημοκρατιών (G7) καθώς και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Η ρωσική κυβέρνηση αρνήθηκε ότι έπληξε στόχους στην ουκρανο-πολωνική συνοριακή περιοχή και έκανε λόγο για στοχευμένη πρόκληση.
Ο πύραυλος σοβιετικής σχεδίασης αφήνει αναπάντητα ερωτήματα:
Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraina στο Κίεβο μετέδωσε, επικαλούμενο στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, ότι οι πύραυλοι θα μπορούσαν να ήταν ρωσικοί πύραυλοι κρουζ Ch-101. Οι πρώτες φωτογραφίες από τα συντρίμμια στο σημείο της πρόσκρουσης, δείχνουν ότι πρόκειται για πυραύλους του συστήματος αεράμυνας S-300, σύμφωνα με άλλους ειδικούς. Αυτό το σύστημα σοβιετικής σχεδίασης είναι μέρος της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας. Ο Πολωνός πρόεδρος Ντούντα είπε ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ξεκάθαρα στοιχεία για το ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο. Οι έρευνες συνεχίζονται».
Πάντως αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠA, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, αναφέρουν ότι τα αρχικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία εκτοξεύτηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει το πρακτορείο, ο πύραυλος ήταν αντιαεροπορικός κι εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου πυραύλου.
Την ίδια εκτίμηση για την προέλευση του πυραύλου φαίνεται ότι έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Κατά τις πληροφορίες του dpa, μιλώντας προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων με τους οποίους συναντήθηκε εκτάκτως στο περιθώριο της G20 στο Μπαλί, ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε επίσης ότι ο πύραυλος ήταν αντιαεροπορικός και εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να καταρριφθεί ρωσικός εισερχόμενος πύραυλος. Σύμφωνα μάλιστα με το γερμανικό πρακτορείο, ο Μπάιντεν είπε στους ομολόγους του πως επρόκειτο για πύραυλο που εκτοξεύθηκε από ουκρανική συστοιχία συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-300.
Σε κάθε περίπτωση, η Πολωνία έθεσε μέρος των ενόπλων δυνάμεών της σε υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας.
Εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης είπε ότι αποφάσισε μαζί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να επανεξετάσουν εάν υπάρχουν λόγοι για την έναρξη των διαδικασιών του άρθρου 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ. Το άρθρο 4 προβλέπει διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ εάν μια χώρα αντιμετωπίζει απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα, την πολιτική της ανεξαρτησία ή τη δική της ασφάλεια.
Σύμφωνα με το Κίεβο, η Ρωσία εκτόξευσε χθες περισσότερους από 90 πυραύλους κρουζ στο ουκρανικό έδαφος. «Τη στιγμή που ο κόσμος συγκεντρώθηκε στη G20 για να ζητήσει αποκλιμάκωση, η Ρωσία αποφάσισε να κλιμακώσει περαιτέρω τις επιθέσεις της στην Ουκρανία», είπε Μπάιντεν .
So what crashed in the village of Przewodów, Poland today?
With the cooperation of @blueboy1969 we analyzed the available photos of fragments and came to a clear conclusion that they belong to the 48D6 motor of the 5V55-series missile of the S-300 AD system- a Ukrainian one. pic.twitter.com/f0Ex3USLN8
— 🇺🇦 Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) November 15, 2022
Ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς τηλεφώνησε επίσης στον Ντούντα. «Η Γερμανία στέκεται κοντά στον εταίρο μας στο ΝΑΤΟ, την Πολωνία», έγραψε στο Twitter ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.
O Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε σίγουρος ότι «πρόκειται για μια ρωσική πυραυλική επίθεση στη συλλογική ασφάλεια!». Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική κλιμάκωση. Πρέπει να δράσουμε». Ο Το Κίεβο πιέζει για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. «Ζητάμε να κλείσει ο ουρανός γιατί ο ουρανός δεν έχει σύνορα», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Άμυνας Ολέκσι Ρέζνικοφ