Η νέα κυβέρνηση του Ιράκ ξεκαθάρισε σήμερα πως δεν θα επαναφέρει την υποχρεωτική στράτευση, ενώ ο νέος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, ικανοποίησε με αυτόν τον τρόπο, μια μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης που θεωρεί περιττό ένα τέτοιο μέτρο.
Σημειώνεται ότι η στρατιωτική θητεία έγινε υποχρεωτική στο Ιράκ το 1935 και το μέτρο ανακλήθηκε το 2003 μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν. Ακολούθως, ο ιρακινός στρατός διαλύθηκε από την αμερικανική μεταβατική διοίκηση στη Βαγδάτη.
Τον Αύγουστο του 2021, η προηγούμενη κυβέρνηση του Ιράκ έφερε στο προσκήνιο ένα νομοσχέδιο για την επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης. Όμως, η χώρα βυθίστηκε εκ νέου σε μια πολιτική κρίση και η βουλή που προέκυψε από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2021 δεν μπόρεσε να λάβει καμιά σημαντική απόφαση.
Ορισμένα νομοσχέδια «έχουν αποσυρθεί (…) επειδή δεν συνάδουν με τον προσανατολισμό της κυβέρνησης», δήλωσε σήμερα ο Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, που ανέλαβε την πρωθυπουργία του Ιράκ τον προηγούμενο μήνα. Μεταξύ των νομοσχεδίων που αποσύρθηκαν ήταν και εκείνο που αφορούσε τη στρατιωτική θητεία.
Το νομοσχέδιο προέβλεπε την υποχρεωτική στράτευση για όλους τους άνδρες ηλικίας 18-35 ετών, για διάστημα 3-18 μηνών αναλόγως του μορφωτικού επιπέδου.
Πολλοί Ιρακινοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επαναφορά του μέτρου, το οποίο πάντως είχε λίγες πιθανότητες να εγκριθεί, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές.
Ο πρώην υπουργός Ηλεκτρικής Ενέργειας Λουάι αλ Χάτιμπ είχε υπογραμμίσει σε ανάρτησή του στο Twitter πως σε μια χώρα όπου σχεδόν 4 στους 10 νέους είναι άνεργοι, επείγει περισσότερο η δημιουργία κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης παρά η επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης.